79 éve hunyt el az egyik leghíresebb magyar zeneszerző: ez okozta a halálát

A külföldön is ismert és elismert népdalgyűjtőnk zeneszerzőként is kiváló volt. A háború elöl Amerikába menekült, egy keserves és sikertelen időszak után pedig ott is érte a halál.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.26.
Módosítva: 2024.09.26.
ez lesz ma Bartók Béla zeneszerző

Ezen a napon hunyt el a zeneszerző-legenda Bartók Béla

Bartók Béla a pozsonyi gimnazistaévek után 1899-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Itt ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akivel életre szóló, szoros szakmai és baráti kapcsolata alakult ki. Bartók egyszerre volt tökéletes népzenekutató, zenetanár, zongorista és zeneszerző. Egyedi zenei stílusa a magyar népdalok és a modern európai irányzat ötvözetéből alakult ki. Legismertebb művei A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin. Bartók rendszeresen kutatott és turnézott is külföldön. 1924-ben kutatásai eredményeiről sikeres könyvet adott ki A magyar népdal címmel, 1934-től pedig Kodállyal együtt a Magyar Tudományos Akadémián dolgoztak egy népzenei kiadvány összeállításán. A háború miatt Bartók 1940-ben feleségével együtt az Egyesült Államokba menekült. Mire a keserves, sikertelen és gyakran munka nélküli külföldi évek után újra fellendült volna karrierje, egészségi állapota megromlott. Az 1945. szeptember 26-án bekövetkezett halálát leukémia okozta.

Bartók Béla zeneszerző szobor
Bartók Béla szobra egy általános iskola előtt Fotó: Szabó Imre/Délmagyarország

A transzformátor szülőatyja is ezen a napon hunyt el

Bláthy Ottó Titusz, a transzformátor szülőatyja 1939-ben, Budapesten hunyt el. Bláthy a bécsi műegyetemen szerzett diplomát, majd a MÁV-nál, később a Ganz villamossági osztályán dolgozott. Itt ismerte fel a mágneses Ohm-törvény gyakorlati alkalmazását, így gépeit már számítások alapján méretezte. Sokat foglalkozott a különböző áramelosztó-rendszerekkel, és ennek köszönhetően hamarosan megszületett az első transzformátor, továbbá kifejlesztette és szabadalmaztatta az első wattmérőket és áramfogyasztás-mérőket is.

Ma van a tiszta hegyek napja is

Szeptember 26-a a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet számos más világnap mellett. Nemzeti parkok, zöldszervezetek szerveznek ezen a napon társadalmi munkát és gyűjtenek hulladékot, tisztítják a természetet.

A nyelvek európai napja is ma van

Az Európa Tanács szeptember 26-át a nyelvek európai napjává nyilvánította. Az Európai Unió tagországaiban először 2001 őszén rendezték meg, melyen közel ötven ország vett részt. Ennek sikerén felbuzdulva azóta minden évben megemlékeznek a csaknem 200 különböző európai nyelvről. Az Európa-szerte megrendezett programok célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére.

39 éve kelt útra a Szent Jupát

1985. szeptember 26-án indult el kétéves útjára a Szent Jupát, az első magyar vitorláshajó amely megkerülte a földet. Mindössze húszan, közeli rokonok, barátok és egy tévéstáb búcsúztatta Fa Nándort és Gál Józsefet. Amikor két évvel később, 1987. szeptember 12-én 70 ezer kilométeres út után visszatértek, több ezer zászlót lobogtató, Himnuszt éneklő magyar várta őket a Magyarországhoz legközelebbi jugoszláv kikötőben. A Szent Jupátot a Közlekedési Múzeumban Farkas Bertalan űrkabinja mellett állították ki.

Három helyen várják a véradókat

Reggel 07.00 és 19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), dél és fél hat között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.), illetve dél és este hat között a WestEndben (1062 Budapest, Váci út 1-3.) várják a segíteni szándékozó embereket.

Párás, de meleg idő lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a hajnali pára- és ködfoltok felszállása után változóan felhős idő várható, többórás napsütéssel. Néhol eső, vagy zápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél sok helyen megerősödik, a Dunántúlon pedig viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Focimeccs miatt ideiglenes forgalmirend-változás lesz a IV. kerületben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint tilos megállni szeptember 26-án 22 órától szeptember 27-én 23 óráig a Labdarúgó utca mindkét oldalán az Irányi Dániel utca és a Fülek utca között, az Irányi Dániel utca mindkét oldalán a Baross utca és a Megyeri út között és a Megyeri út páratlan oldalán a Kisfaludy utca és az Irányi Dániel utca között. Ezenkívül szakaszosan és időszakosan lezárják szeptember 27-én 19 órától 22 óra 30 percig a Baross utcát a Fóti út és a Fülek utca között és a Megyeri utat a Váci út és a Fóti út között.

Ma kezdődik az Újbuda Jazz Fesztivál

Az egyedülálló zenei élmények három napon át tartanak majd a Fonóban. A fesztivál célja, hogy bemutassa a műfaj aktuális és kurrens hazai képviselőit, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt. Egyedülálló atmoszférájával és változatos programkínálatával felejthetetlen zenei élményt nyújt minden látogatónak, felfedezve a dzsessz új horizontjait. A fesztivál programjai ebben az időszakban az A38 Hajón is várják a közönséget, ahol többek között Lajkó Félix is fellép.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál is ma kezdődik

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2024. szeptember 26. és 29. között rendezi meg az eseményt a Millenárison. A fesztivál díszvendége a kortárs izlandi irodalom világszerte ismert alkotója, Jón Kalman Stefánsson lesz, aki Budapest főpolgármesterétől átveszi majd a főváros nagy presztízsű irodalmi elismerését, a Budapest Nagydíjat. További részletek az eseménnyel kapcsolatban itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás