Alig pár nap, és teljesen átalakul a főváros orvosi ügyeleti rendszere - íme a részletek

Mutatjuk, milyen tünetekkel hová kell majd fordulni október 1-jét követően a fővárosban. Ekkortól ugyanis Budapesten is életbe lép az új orvosi ügyeleti rendszer, ami minden itt lakót érint!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.25. 10:30
Országos Mentőszolgálat háziorvos ügyelet

Az Országos Mentőszolgálat által működtetett új ügyeleti rendszer bevezetése 2023. február 1-jén indult és 2024. október 1-től Budapesten is bevezetik, így a működése a 19 vármegye korábbi csatlakozása után ezzel országosan egységessé válik. Ezt érdemes tudni az új rendszerről!

orvos, háziorvos, kórház, beteg, ügyelet
Budapesten is életbe lép az új ügyeleti rendszer október 1-től. Fotó: Pexels

Ez lesz a legfontosabb változás

Az új ügyeleti rendszer lényege, hogy hétköznap délutánonként négy óra után másnap reggel nyolcig a kijelölt ügyeleti helyeken lehet orvoshoz fordulni - olvasható az OMSZ tájékoztató weboldalán.

Mit tegyünk egészségügyi panasz esetén október 1-től?

Felnőttek és gyerekek esetében, 16:00 után és reggel 08:00 óra előtt, hétvégén pedig a nap 24 órájában tárcsázzuk az egész országban egységes 1830-as telefonszámot. A hívás során a mentőszolgálat szakembere felméri majd a beteg állapotát, és az adott helyzetre legmegfelelőbb megoldást kínálja, ami lehet

  • telefonos tanácsadás,
  • ellátóhelyre irányítás,
  • ügyeletes orvos küldése,
  • sürgős esetben mentőautó riasztása.

Mikor van szükség ügyeletre és mikor mentőre?

Ügyelethez fordulni a hivatalos ajánlás alapján akut, nem közvetlenül életveszélyes, de a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható panaszokkal kell. Ilyenek lehetnek például a nagyon magas, vény nélküli gyógyszerekkel nem csillapítható láz, a hirtelen kialakuló fájdalom vagy görcsök, bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszok, krónikus betegségek akut tünetei.

Fotó: mentok.hu

Az egységes 112-es segélyhívószámot október 1-től pedig abban az esetben tárcsázzuk, ha a helyzet életveszélyes, például erős mellkasi fájdalom, nehézlégzés, eszméletlenség lép fel valakinél.

Hol látják el a betegeket az új ügyeleti rendszerben délután 4 után Budapesten?

15 központban 28 felnőtt és három gyerekellátóhely lesz október elsejétől a fővárosban. Ezenkívül 14 mobil egység, köztük külön gyerekügyeleti is bevethető lesz, ezek a betegek otthonában nyújtanak majd ellátást - írja a mandiner.hu.

Fotó: mentok.hu








Top hírek





Hírlevél-feliratkozás