Fellángolt a vita az árvíz után az óbudai mobilgátról

A 2024-es árhullám ismét komoly károkat okozott a Római-parton. Puskás Péter, a Fidesz-KDNP óbudai frakcióvezetője szerint a kerületi önkormányzat részéről súlyos hiányosságok tapasztalhatók. Újra fellángolt a vita az elsőrendű védmű helyéről és a mobilgátról.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.09.30. 10:30
óbudai kerületi önkormányzat mobilgát Duna-part védekezés

Az idei árhullám ismét rámutatott egy égető problémára Óbudán. A Római-partot elöntötte az ár, és csak ott tudták megvédeni a lakók az ingatlanjaikat, ahol összefogtak, és közös erővel homokzsákokból, agyagból védművet építettek. Sokak szerint mobilgátra lenne szükség, mert a jelenlegi elsőrendű védmű nem óv meg mindenkit az áradástól. Puskás Péter, a Fidesz-KDNP óbudai frakcióvezetője visszaemlékezett a 2013-as védekezésre, amikor Bús Balázs polgármester mellett neki jutott az a feladat, hogy koordinálja a III. kerületi védekezést a Királyok-Nánási út és a Duna közti 70 hektáros területen. 

mobilgát
A lakóknak most egyedül kellett megoldaniuk a védekezést, közösségi összefogással, mivel az önkormányzattl kevés segítséget kaptak és még mindig nincs mobilgát a Római-parton Fotó: F.R.

Mobilgát-vita: A 70 hektáron élők nem kaptak védelmet az önkormányzattól

Puskás Péter szerint az óbudai önkormányzat - melynek a polgármestere és az alpolgármestere is letartóztatásban van korrupció gyanújával - késve kezdte meg a védekezés megszervezését idén. A költségét pedig az ott lakók és a helyi Fidesz frakció képviselői adták össze.

2013-ban volt egy önkormányzati telep, ahol a lakosok segítséget kérhettek. Több százezer zsákot osztottunk szét, a védekezés ideje alatt ezres nagyságrendben érkeztek önkéntesek. A hétfő reggel megkezdett gátépítésnél azt tapasztaltuk, hogy a kerületi önkormányzat csak 20 db zsákot ad lakosonként a védekezéshez, azt is hosszas regisztrációt követően. A közel 20 ingatlan megvédését szolgáló gátba 20.000 zsák került beépítésre hétfőtől szerdáig. Több mint 300 köbméter homokot és ugyanennyi agyagot használtunk fel. A kerületi önkormányzat mindösszesen 80 köbméter homokkal és 3000 zsákkal járult ehhez hozzá. Az önkormányzat hozzáállása azért is megdöbbentő, mert a védekezés összes költségét az állam megtéríti a vis maior alapból

– nyilatkozta a Fidesz-KDNP óbudai frakcióvezetője a Metropolnak. Puskás Péter részletesen beszélt a Duna-parti árvízvédelemről, amely évek óta politikai viták központi kérdése. A fő probléma az, hogy a Pók utca és a Pünkösdfürdő utca közötti szakaszon Budapesten egyedülálló módon nincs a jogszabályoknak megfelelő elsőrendű védmű, így minden komolyabb áradáskor a Királyok – Nánási úton fekvő nyúlgátat kell megerősíteni.

Évek óta tart a vita az óbudai mobilgát körül, ez most újra fellángolt az árvíz után  Fotó: F.R.

A Duna-part védekezése: Évtizedes vita a gát körül  

Tarlós István főpolgármestersége idején a partra terveztek egy mobilgátrendszert, amely végérvényesen megoldotta volna az árvízi védekezést. Karácsony Gergely azonban a parti fák védelme érdekében a nyomvonalat áthelyezte a Királyok – Nánási útra, mely egy drágább, hosszabb ideig tartó építkezést jelent, és védtelenül hagyja a Római-part 70 hektáros részét, ahol több ezer ember él életvitelszerűen. A helyiek közül sokan úgy vélik, hogy a védekezést közvetlenül a parton kellene megvalósítani.  

A helyi lakosok azt szeretnék, ha a védmű a parton húzódna, és nem a Királyok útja-Nánási úton, mert így a Duna-partot és az ott található ingatlanokat közvetlenül lehetne védeni. Volt olyan helyi vállalkozó, aki saját forrásból mobilgátrendszert vásárolt, amit gyorsan fel lehet állítani, és ezzel meg tudta védeni a területét 

– említette Puskás, kitérve a jóval kisebb költséggel megvalósítható mobilgátrendszerre, amihez nem szükséges a part menti fák kivágása sem. A vita tehát továbbra is arról szól, hogy a védmű a parton vagy a lakott területek mentén épüljön meg.

A helyiek magukra és az önkéntesekre voltak utalva Puskás Péter szerint  Fotó: F.R.

Működésképtelen az óbudai önkormányzat  

A védekezés mellett Puskás az önkormányzat jelenlegi helyzetéről is beszélt. 

Óbuda önkormányzata gyakorlatilag működésképtelen

 – mondta a politikus, utalva arra, hogy a megválasztott polgármester, Kiss László, jelenleg letartóztatásban van, az egyik alpolgármesterével együtt

"A hivatalban nem mernek döntéseket hozni, egymásnak tologatják az aktákat, és senki nem akarja vállalni a felelősséget. Szerintünk a legtisztább az lenne, ha az új képviselő-testület és a polgármester is lemondana, és új választást írnának ki" – zárta gondolatait Puskás Péter.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás