Ezen a napon ölték meg Sissit: így történt a merénylet

126 évvel ezelőtt egy tó partján végeztek a közkedvelt és a mai napig legendákkal övezett császárnéval, akit csak Sissiként emlegetünk. Mutatjuk, ki volt a tettes.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.10.
Módosítva: 2024.09.10.
ez lesz ma Puskás Sissi

1898-ban ezen a napon szúrták le Sissit

Erzsébet, vagy ahogy ma is emlegetjük Sissi osztrák császárné és magyar királyné a Genfi-tó partján esett merénylet áldozatául egy szeptember 10-i napon. Séta közben Luigi Luccheni olasz anarchista megtámadta és leszúrta. A népszerű hercegnő a Wittelsbach családból származó Miksa bajor herceg második leánya volt. Halála előtt súlyos depresszióval küzdött, amit hosszabb európai utazásokkal próbált enyhíteni. Nehezen viselte a szigorú bécsi udvari etikettet, ezért többnyire Korfun az Achilleion-kastélyban, vagy Magyarországon, Gödöllőn tartózkodott, ahol a mai napig megtalálható és látogatható a kastélya.

Madame Tussaud's panoptikuma kiállítás-14 Sissi
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

76 éves lett a Microsoft magyar fejlesztője

Charles Simonyi magyar származású amerikai mérnök, fizikus, aki a Microsoft egyik vezető fejlesztője, 1948. szeptember 10-én született ifj. Simonyi Károly néven. Édesapja a Kossuth-díjas dr. Simonyi Károly egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Elméleti Villamosság Tanszékének vezetője volt. Charles a Microsoftnál a Word és az Excel, valamint az Excelt megelőző Multiplan fejlesztését vezette. Milliárdos amerikaiként jelentős mecénási tevékenységet folytat, nagy összegű adományokkal támogat különböző művészeti, tudományos és közművelődési programokat, nem mellesleg kétszer járt már az űrben is. Először 2007. április 7-től 21-ig, másodszor 2009. március 26-tól április 8-ig.

Ma van az öngyilkosság megelőzésének világnapja is

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja. 2003 óta tartják a Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért (IASP) kezdeményezésére, hogy felhívják a figyelmet a hatalmas, de az esetek többségében megelőzhető problémára. A világon évente több mint 800 000 ember dobja el életét, a férfiak körében háromszor gyakoribb az öngyilkosságok száma.

Még javában tart a Zsidó Kulturális Fesztivál

Szeptember 8–18. között újra reflektorfénybe kerül a magyar kultúrát évszázadok óta gazdagító zsidó hagyomány. A Zsidó Kulturális Fesztiválra ellátogatók a főváros legszebb zsinagógáinak (a Dohány utcai, a Hegedűs Gyula utcai, a Frankel Leó úti és a Rumbach utcai) meghitt atmoszférájában élvezhetik a különböző kulturális programokat. Az egyik legjobban várt esemény az élő legenda, Rhoda Scott fellépése, akihez csatlakozik a különleges cigány fúziós zene megteremtője, Roby Lakatos, a cimbalom mestere, Lisztes Jenő, valamint Radics Gigi énekesnő is. A részletekről ITT tájékozódhatsz.

Zárva lesz ma a Puskás park

A magyar labdarúgó-válogatott 2024. szeptember 10-én Bosznia-Hercegovina ellen játszik Nemzetek Ligája-mérkőzést a Puskás Arénában. Az előkészületek miatt a Puskás Aréna Park nyitvatartása megváltozik:

  • szeptember 10., kedd: ZÁRVA
  • szeptember 11., szerda: nyitás 14:00 órakor

Három helyen várják a véradókat a fővárosban

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00–18:00 óra között pedig a Lurdy Házban az 1 emeleten (1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12–14.)

Viharos lesz a mai időjárás

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden gyakran lesz erősen felhős az ég, és több helyen várható zápor, zivatar, sőt tartós eső is előfordulhat. Egy mediterrán ciklon közeledése miatt nő az esélye a csapadékos időnek. A déli és délkeleti szél időnként megélénkül, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet a korábbi napokhoz képest mérséklődik, már csak 23 és 31 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz ebben a kerületben

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az V. kerületben. A rendőrség tájékoztatása szerint tilos megállni szeptember 10-én 19 óráig az Apáczai Csere János utcában a hotel mellett az Eötvös tér és a Wekerle Sándor utca között. Ezenkívül szeptember 11-én 16 óráig tilos megállni az Erzsébet tér park felőli oldalán a hotel előtt és szeptember 10-én 18 óráig a Balassi Bálint utcában az Olimpia park mellett a Markó utca és Stollár Béla utca között.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás