Fontos figyelmeztetés: arzénveszély miatt ne egyél ilyen halat!

Laboratóriumi vizsgálataikra alapozva hívják fel a lakosság figyelmét.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.09.29.
Sajó NÉBIH fogyasztás hal

Rendkívüli figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Jelenleg nem javasolják a Sajóból kifogott halak fogyasztását azok arzéntartalma miatt. Kiemelték, akut kockázat nem áll fenn, ugyanakokr a laboratóriumi eredmények miatt indokolt az elővigyázatosság.

Horgász fogás horgászbot sport
A Nébih nem ajánlja a Sajóból kifogott halak fogyasztását (Fotó: unsplash – Képünk illusztráció)

A szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a hazánkkal szomszédos országban a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Ezt követően vett mintát a Nébih a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból, megvizsgálva bennük az esetleges toxikus nehézfémek jelenlétét. 

A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halaknál, ugyanakkor egy jelenleg még csak tervezési szakaszban lévő határértéket azonban meghaladta a Sajóból kifogott az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak. 

A rendelkezésre álló információk és vizsgálati eredmények alapján a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását, annak ellenére sem, hogy a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna. Kiemelték azonban, hogy az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele bizony egészségügyi kockázattal járhat. Ezért indokolt újabb értesítésig mellőzni a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.

A Nébih a továbbiakban is figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai eseményeket és folytatja érdemi változás esetén megismétli a vizsgálatokat

írják oldalukon.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás