Laboratóriumi vizsgálataikra alapozva hívják fel a lakosság figyelmét.
Rendkívüli figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Jelenleg nem javasolják a Sajóból kifogott halak fogyasztását azok arzéntartalma miatt. Kiemelték, akut kockázat nem áll fenn, ugyanakokr a laboratóriumi eredmények miatt indokolt az elővigyázatosság.
A szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a hazánkkal szomszédos országban a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Ezt követően vett mintát a Nébih a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból, megvizsgálva bennük az esetleges toxikus nehézfémek jelenlétét.
A laboratóriumi mérések határértékkel szabályozott toxikus nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) nem mutattak ki a kifogott halaknál, ugyanakkor egy jelenleg még csak tervezési szakaszban lévő határértéket azonban meghaladta a Sajóból kifogott az idősebb, növényevő egyedekben mért arzéntartalom. A fiatalabb, ragadozó halak mintái határértékhez közeli, vagy azt kismértékben meghaladó arzénmennyiséget tartalmaztak.
A rendelkezésre álló információk és vizsgálati eredmények alapján a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak elfogyasztását, annak ellenére sem, hogy a halhús nem tartalmaz olyan mennyiségű arzént, ami akut mérgezést okozna. Kiemelték azonban, hogy az arzén kis koncentrációban, de hosszan tartó bevitele bizony egészségügyi kockázattal járhat. Ezért indokolt újabb értesítésig mellőzni a Sajó halállományának étkezési célú felhasználását.
A Nébih a továbbiakban is figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai eseményeket és folytatja érdemi változás esetén megismétli a vizsgálatokat
– írják oldalukon.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre