Rejtélyes kórt terjesztenek a városi varjak és kacsák - többen már bele is haltak

Egy tanulmány szerint a kacsák és a varjak az emberre nézve akár halálosnak is bizonyuló baktériumok hordozói.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.24.
Fertőzés (film) varjú kacsa

A brit tudósok felfedezték, hogy az ember közelében élő városi madarak, például a kacsák és a varjak olyan baktériumokat hordoznak magukban, amelyek ellenállnak az emberi antibiotikumoknak.

Prague,,Czech,Republic,-,April,14,,2020.,Only,Two,Duck
Az ember közelében élő városi madarak, például a kacsák és a varjak olyan baktériumokat hordoznak magukban, amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak Fotó: Zuk TM

Az antimikrobiális rezisztenciát nagyrészt a gyógyszerek, például az antibiotikumok túlzott használata okozza az emberek és az állatok körében. Ez akkor fordul elő, amikor a betegséget okozó mikrobák, például a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, amelyek egyébként elpusztítanák őket. A tanulmány megállapította, hogy az ember közelében élő madarak, például a varjak és a kacsák baktériumtörzsei akár háromszor több AMR-gént tartalmaztak, mint az elszigeteltebb környezetben, például hegyekben élő madaraké.

  A városi területeken élő madarakat a szennyezet iparterületi vizek fertőzik meg Fotó: Kovács Attila /  MTI

Az állatokat tanulmányozó tudósok úgy gondolják, hogy ennek az az oka, hogy az iparvárosokban élő madarak a szennyezett folyókból és azok mellékterületeiről táplálkoznak, ám az ott összeszedett fertőzések ellen már fióka korukban ellenállóvá válnak és így anélkül terjesztik tovább a kórt, hogy maguk megbetegednének. Az embereknél az enyhébb tünetek gyomortájéki panaszokkal és hasmenéssel jelentkeznek. 
A kérdés komoly aggodalomra ad okot, a becslések szerint Angliában 2022-ben 58 224 ember szenvedett súlyos antibiotikum-rezisztens fertőzésben, és több, mint kétezren meg is haltak közülük.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás