Ki vezeti Óbudát? Rács mögött a polgármester és az alpolgármester: minden, amit a korrupciós botrányról tudni lehet

Kiürült az óbudai városháza, hárman rács mögött vannak, köztük Kiss László polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester. Mi jöhet még? Egyre több részlet lát napvilágot Óbuda baloldali városvezetésének korrupciós ügyéről.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.21.
Módosítva: 2024.08.21.
Karácsony Gergely botrány Óbuda Kiss László

Egyre dagad Óbuda történetének legnagyobb korrupciós botránya:, a letartóztatásba vett Czeglédy Gergő szocialista alpolgármester után Kiss László DK-s polgármestert is letartóztatta a bíróság, miután egy hete elvitték a nyomozók. Kissel együtt már 16 gyanúsítottja van a korrupciógyanús ügynek, amelynek egyre több részletére derül fény. Kisst bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják.

Kiss László Fotó: Facebook

 A napokban ért véget Kiss László kihallgatása is, a DK-s polgármestert hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. Az ügyészség a polgármesteren kívül több személyt is gyanúsítottként hallgatott ki, összesen 16 gyanúsított van. Kisst a korrupciós bűncselekmények miatt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) múlt szerdán vette őrizetbe, nem sokkal azután, hogy október 20-ig meghosszabbították a 100 milliós korrupcióval vádolt  Czeglédy Gergő szocialista alpolgármester letartóztatását. Mint ismert, a KNYF összehangolt akciót tartott a III. kerületi önkormányzatnál és néhány önkormányzati cégnél, ekkor vették őrizetbe a DK-s polgármestert is. 

A Kiss László polgármesterrel közölt megalapozott gyanú szerint, 2019. októberi polgármesterré választását követően, megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. Hogy a vesztegetési pénz eredetét és felhasználási céljait leplezzék, az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A színlelt szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést valójában nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették, a szerződésben vállalt árnál olcsóbban. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Ekkor még szabadlábon Óbuda két baloldali vezetője... A korrupciógyanús ügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, köztük Czeglédy Gergő alpolgármester és Kiss László polgármester Fotó: Facebook

Czeglédy Gergő 100 millió forintos kenőpénzügye

Czeglédy, a III. kerület MSZP-s alpolgármestere – a KNYF gyanúja szerint– 100 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénzt pedig fiktív szerződésekkel tussolták volna el. A nyomozó ügyészség több személyt vezető beosztású személy által, az előnyért hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével gyanúsít, melyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított pedig, akik a „strómancégek” ügyvezetői voltak, bűnsegédként követtek el. Egyelőre az ügynek 16 gyanúsítottja van, az őrizetbe vett Kiss László polgármesterrel együtt, a vallomások szerint ugyanis neki is jutott a pénzből, ő volt a „főnök”.

Aki mindent elintéz: P. Gábor a baloldali kerületek „mágusa”

A tavasszal kipattanó korrupciógyanús ügy egyre szövevényesebb, egyre több politikust és piaci szereplőt érint. Elsőként öt gyanúsítottat hallgattak ki, ebből három embert le is tartóztattak. Köztük volt P. Gábor is, a baloldal fővárosi „megoldóembere”. P. Gáborról a baloldali körökben csak úgy beszéltek, mint „a mágusról”: ő az, aki mindent el tud intézni. A férfi, a fehér poros botrányról elhíresült Kispestről indult, ahol Gajda Péter szocialista polgármester vagyonkezelőjeként, és kabinetfőnökeként is dolgozott, később a XVIII. és a III. kerületben tűnt fel. P. letartóztatásával sokan reszkethettek a baloldali kerületekben. Kiderülhet, hogyan működött a baloldali kerületeken átívelő korrupciógyanús hálózat, amely Anonymus szerint elérhet egészen Szabó Tímeán és Karácsony Gergelyen át Szaniszló Sándorig vagy a már le is tartóztatott Kiss László DK-s polgármesterig. 

Kerületeken átívelő korrupciós hálózatra derülhet fény

A baloldal „mágusára” még két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet Anonymus. A maszkos alak által nyilvánosságra hozott felvételek szerint P. Gábor több baloldali vezetésű kerületben is osztott vissza kenőpénzeket. Tavasszal a III. kerületi önkormányzattól lefoglalt dokumentumok alapján nem csak az Óbuda Újság botránya kapcsán indított nyomozás során tartottak házkutatást a DK-s Kiss László által vezette önkormányzatnál. Az újságügyről annyit tudni, hogy P. Gábor Key Price Kft.-je vette át annak kiadási feladatait, miután 2019-ben az új DK-s kerületvezetés szerződést bontott az addig munkát végző céggel. A Key Price öt évre nyerte el a kiadói munkákat 356 millió forint értékben. P. Gábor pedig a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. Az üzlet meg is valósult, a kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott... 

A szálak Karácsony Gergely kampányáig érnek...

P. Gábor azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, amely jelenleg nem jogi személy. A megrendelő, vagyis a Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt abban az időben, aki harcban állt a kormányfőjelölti posztért, ám októberben váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter javára. A párt másik társelnöke az a Szabó Tímea volt, aki a korrupciós ügyletek miatt már említett III. kerületben a baloldal közös jelöltjeként vett részt az országgyűlési választásokon. A végfelhasználóként említett 99 Mozgalom azt követően bontott zászlót és szervezte a főpolgármester kampányát, hogy kiderült, Karácsony Gergely lesz az MSZP, a PM és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson. A III. kerületi korrupciós botrány, és Karácsony Gergely előválasztási kampánya ügyében nyomoz a KNYF. 

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint „egy férfi” a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött az óbudai önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. 

 

 

 

 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás