Óbudai korrupciós botrány: közös cége volt a DK-s polgármester rokonának és a letartóztatott férfinak?





Még csak néhány napja tört ki az óbudai korrupciós botrány, de máris hatalmasra dagadt. A Fidesz-frakció rendkívüli ülést kezdeményezett az ügy kapcsán.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.12.
Módosítva: 2024.03.12.
Központi Nyomozó Főügyészség testületi Óbuda polgármester közlemény

Néhány napja robbant ki a korrupciós botrány Óbudán, mikor a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai megszállták az önkormányzatot, iratokat foglaltak le. Négy embert őrizetbe vettek egy Óbudával kapcsolatos korrupciógyanús ügyben, hármat később a bíróság letartóztatott. A gyanú szerint egy férfi fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal saját vállalkozása és más gazdasági társaságok nevében. A Magyar Hírlap információi alapján a Demokratikus Koalíció (DK) által vezetett óbudai önkormányzatnál is házkutatás történt. Az eljárás összefüggésben lehet egy 2022-es választás előtti korrupciós üggyel.

Kiss László jó viszonyt ápol Karácsony Gergellyel Fotó: Fügedi Richárd

A polgármester mindent tagad

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) által indított vizsgálat, ami dokumentumok és iratok bekérésével járt, nem érinti az önkormányzat, az intézményrendszer vagy a hivatal dolgozóit. A közlemény hangsúlyozta, hogy a vizsgálathoz szükséges összes dokumentumot megosztották weboldalukon és a nyomozók rendelkezésére bocsátották.

Kiss Lászlóék válaszok helyett csak a kampányt emlegették. Szerintük a vizsgálat egy politikailag motivált lejárató kampány része lehet és állítják, hogy minden szerződésük a jogszabályoknak megfelelő és valós alapokon nyugszik, ezzel kizárva a jogellenességet és a fiktív tranzakciókat.

Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere mossa kezeit Fotó: Metropol

A bíróság és az ügyészség ezt máshogy látja

A Központi Nyomozó Főügyészség szintén közleményben adta hírül, hogy négy személyt vettek őrizetbe a vizsgálat során és a hatóság kezdeményezte a személyek letartóztatását. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) ezt megalapozottnak találta, ezért harminc napra elrendelte az óbudai korrupciós botrány három gyanúsítottjának a letartóztatását.

Három gyanúsított rács mögött várja, hogy tisztázódjon az ügy Fotó: Pexels/Képünk illusztráció

Rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezik

A Fidesz helyi szervezete kezdeményezte egy rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását. Mint közleményükben írják: a gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül 2021-ben fiktív szerződéseket kötött az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával szolgáltatások nyújtása és eszközbeszerzések céljából, valamint két olyan gazdasági társasággal is, amelyeket a gyanúsított egyik társa jelölt ki. Azt feltételezik, hogy a gyanúsítottak a fiktív szerződésekből származó pénzeket készpénzben felvették és korrupciós célokra használták.

A Fidesz helyi szervezete hangsúlyozza az átláthatóság és elszámoltathatóság szükségességét, és azt állítja, hogy a kerület lakosainak joguk van tudni, mi történt. A közlemény azt is kiemeli, hogy a képviselőknek, politikai hovatartozástól függetlenül, nem szabad tétlennek maradniuk a történtekkel kapcsolatban. Sürgős és alapos vizsgálatot követelnek azon események kapcsán, amelyek a letartóztatásokhoz, a büntetőeljárás megindításához vezettek.

A Fidesz felszólítja a többi politikai párt képviselőit, hogy csatlakozzanak hozzájuk az ügy tisztázását követelve és vegyenek részt a rendkívüli testületi ülésen. Az ülés célja tisztázni, hogy ki kötötte az önkormányzat részéről a fiktív szerződéseket, ki engedélyezte azokat a városvezetésen belül, ki írta alá a teljesítési igazolásokat, valamint hogy kik a felelősek Óbuda jó hírnevének bemocskolásáért.

A polgármester is érintett lehet?

Az ügy kapcsán megkerestük a kerületi Fidesz-frakciót és Kiss László polgármestert is.

A Fidesz-frakció kezdeményezésére március 21-én rendkívüli képviselő-testületi ülést tart az önkormányzat. A DK-s polgármester nem tudott mást tenni és a napokban közzétette azokat a szerződéseket, amelyek érintettek lehetnek a korrupciós botrányban és amelyek az óbudai letartóztatási hullámhoz vezettek. Arról viszont nem beszélt még Kiss László, hogy a nyilvánosságra került információk szerint rokona révén érintett lehet a botrányban, ugyanis az Anonymus-felvételeken elhangzottak alapján közeli hozzátartozójának és az ügy egyik letartóztatottjának közös cége volt a vizsgált időszakban. Amennyiben ez a hír igaz, erről is számot kell adnia a DK-s polgármesternek és fel kell deríteni, hogy pontosan milyen kapcsolat áll fenn Kiss László és a korrupciós ügy között. Mindannyiunk érdeke, hogy a lehető leghamarabb tisztázni tudjuk a felmerült vádakat és az önkormányzat tisztességén esett csorbát

– mondta lapunknak Puskás Péter a helyi Fidesz frakcióvezetője. 

Puskás Péter frakcióvezető Fotó: Olvasói kép

Kiss Lászlónak is elküldtük kérdéseinket, többek közt azt tudakolva, hogy valóban személyesen is érintett-e közeli hozzátartozója révén a korrupciós botrányban, válasz esetén frissítjük cikkünket.

Nézd meg, mit mond a titokzatos Anonymus!

 





 





Ezeket olvastad már?
Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás