Budapest felkerült a világ legszebb városai közé: így végeztünk a tízes listán

Európa és Olaszország tarolt abban az összehasonlításban, amely szokatlan szempont figyelembe vétele alapján rangsorolta a föld legszebb városait. Budapest ezúttal is az élmezőnyben szerepel – komoly riválisokat maga mögé utasítva.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.15.
Módosítva: 2024.08.15.
Budapest TOP10 építészet Európa

Az Egyesült Királyság Online Mortgage Advisor webhelye nem hétköznapi nézőpont alapján állította fel idén is a világ legszebb városainak rangsorát. A britek toplistája az alapján készült, hogy az adott városban hány olyan épület található, amely megfelel az „aranymetszésnek”. Ezt a fogalmat az építészet már évszázadok óta használja. Lényege, hogy az épületek kiegyensúlyozott és harmonikus összképet alkossanak a természet szépségeivel. Ez alapján Európa tarolt az összevetésben, miután a világ 10 legszebb városa közül kilenc az öreg kontinensen található. Ez talán nem olyan nagy meglepetés, mint az, hogy Bordeaux például megelőzte Párizst, vagy hogy a britek által összeállított rangsorban egyetlen város sem szerepel a szigetországból.

Budapest a világ legszebb városai között, Velence nyert
Az aranymetszés szempontjait figyelembe véve Velence lett a legszebb város a világon – Fotó: Artur Roman / Pexels

Ez a világ 10 legszebb városa, Budapest is előkelő helyen

Az első helyet Velence szerezte meg. Az olasz város ide-oda kanyargó csatornarendszerével és eklektikus építészetével tarolt. A rangsor összeállítói szerint a velencei épületek több mint 83 százaléka felel meg az aranymetszésnek. Innen nézve már nem is annyira meglepő, hogy az évről évre mintegy 5 millió turistát bevonzó város idén – egyéb más intézkedések mellett – már idegenforgalmi adót vetett ki a turistákra.

Az aranymetszés terén elért 82 százalékos eredményével Olaszországba került az ezüstérem is: Róma egyben a győztes a fővárosok „külön versenyében”. Róma mögött Barcelona fért még fel a dobogóra: a katalán város mindössze 1 százalékponttal ért el gyengébb eredményt az Örök Városnál. A negyedik helyet egy újabb főváros, Prága szerezte meg, míg a britek szerint az ötödik legszebb város az egyetlen Európán kívüli a top 10-ben: ez pedig New York lett.

Építészeti szempontból a görögországi főváros, Athén lett a hatodik, megelőzve hazánk fővárosát, a hetedik helyet megszerző Budapestet. Ez egyben azt is jelenti, hogy Budapest a fővárosok versenyében az előkelő negyedik helyet szerezte meg, ami azért világviszonylatban bizony nem rossz eredmény!

Budapest is a világ legszebb városai között
Egy, a világ legszebb városait felsorakoztató rangsorból nem hiányozhat Budapest sem – Fotó: Nikolett Emmert / Pexels

Budapest a szomszédos Ausztria fővárosát, Bécset előzte meg, amely a nyolcadik lett. A kilencedik pozícióban Bordeaux található, ami nagy meglepetés, ha azt nézzük, hogy jobb helyen zárt, mint a francia főváros, Párizs, amely csak a 12. helyet szerezte meg ebben az összevetésben. A legjobb tízbe Milánó került még be, vagyis az olaszok három várossal is képviseltetik magukat a világ legszebbje között.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás