Szörnyű tragédia: leszakadt egy függőfolyosó, ketten meghaltak, rengetegen megsérültek

Ketten életüket vesztették, tizenhárman megsebesültek a Nápoly külső kerületeinek egyik jelképes épületében történt omlásban – közölte a végleges adatokat Gaetano Manfredi polgármester sajtótájékoztatóján kedden.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.23.
Módosítva: 2024.07.23.
tragédia Nápoly függőfolyosó

Giorgia Meloni miniszterelnök az elsők között hangsúlyozta a római kormány közelségét az áldozatok családjainak. Fájdalmát fejezte ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

A Nápoly külvárosában emelkedő, úgynevezett Vele (Vitorlavászon) épületegyüttes egyik lakóházának harmadik emeleti, vasszerkezetű függőfolyosója zuhant le, magával sodorva az alsóbb emeletek hasonló függőfolyosóit is.

A tragédia hétfő késő este történt, amikor az épület lakói még ébren voltak, többen a folyosókon tartózkodtak.

Egy 29 éves férfi és egy 35 éves nő veszítette életét, tizenhárman vannak kórházban, köztük hét, kettő és nyolc év közötti kisgyerek – írja az MTI.

gyertya, gyász,
Illusztráció / Fotó: shutterstock

Mintegy nyolcszáz lakost evakuálták, egyelőre egy közeli tornacsarnokban helyezték el őket. Az ügyészség vizsgálatot indított az omlás okainak tisztázására.

A Vele épületcsoportot 1962 és 1975 között építették, és az akkoriban növekvő létszámú lakosság lakhatása biztosítására szánták. A Scampia nevű peremkerületben található komplexum azonban a hátrányos helyzetűek, valamint a bűnözés fellegvárává nőtte ki magát. Ez volt a városnak az a része, ahova a hatóságok sem szívesen merészkedtek be: a Vele folyosórendszerében a körözött személyek és a kábítószer-kereskedelem futárai bújtak meg.

A városnegyed talpra állítása 2003-ban indult el a Vele épületeinek egymás utáni lebontásával. Mára csak a mostani omlás által érintett, kék színű épület maradt meg, amelynek lakói nem akarták elhagyni otthonukat. Tavasszal az önkormányzat tizennyolc millió eurót különített el az utolsó Vele-épület átalakítására, a munkák meg is kezdődtek. A polgármester sajtótájékoztatóján kizárta, hogy az esetleges építkezési munkák okozták a folyosó leszakadását.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás