"Balesetet is okozhat" - Ragacsember a biciklisávok réme Újbudán: kegyetlen, hogy mit művel

Félnek az újbudai bringások, mert egy alak valamiért el akarja lehetetleníteni őket. Az egyik kerekező, Sz. Péter rutinosan kerüli ki az akadályokat a kerületben, de a rejtélyes alak akciói miatt olyan manőverekkel kell szlalomoznia a biciklisávokban, ami néha rajta is kifog.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.07.27.
Ragacsember Újbuda szilánk Biciklisávok

Sosem könnyű a biciklisek helyzete az utakon, hiszen rengeteg akadállyal néznek szembe, ha felpattannak a drótszamaruk nyergébe. Időnként egy-egy útra zuhant faág és élesebb kavics is komoly károkat okozhat a bringáik kerekén, ha pedig Budapesten közlekednek a kátyúrengeteggel is szembe kell nézniük. Egy ideje viszont Újbudán más veszély is leselkedik a tekerőkre: egy rejtélyes alak kipécézte őket, és üvegszilánk „bombákat” szórt szét, ráadásul az út közepén, hogy bosszantsa őket.

Ragacsember miatt lyukadhatnak ki a biciklikerekek? /
Ragacsember miatt lyukadhatnak ki a biciklikerekek? / Fotó:  Shutterstock

„Valami ragacsos katyvasz”

Egy Újbudán élő férfi, Sz. Péter tizenhárom éve biciklizik, sok minden akadállyal megküzdött már a bringájával az utakon, de ilyet még nem pipált. Péternek fél éve, 2024 februárjában tűnt fel először, hogy ragacsos, éles törmelékek vannak a Karinthy Frigyes út biciklisávján. „Havonta legalább egyszer szlalomoznom kell az úton a szilánkok miatt! Biciklivel járok mindenhova, úgyhogy akkor napokig kerülgetem a szilánkokat, egészen addig, ameddig az eső el nem mossa” – kezdte el mesélni a férfi, aki szerint valaki a biciklisekre pályázhat: a célja az lehet, hogy szándékosan kilyukassza a bringájuk kerekeit – a módszere pedig alattomos. 

A szilánkokon valami ragacsos katyvasz is van. Nem tudom kinek van ennyi elszántsága, meg hogy mit tett vele a bicikli, hogy ezzel töltse az idejét, de most már kezdem élvezni az ötletet, hogy egy köpenyes ragacsember éjszakánként szilánkos katyvaszokat főz otthon bosszúvágyból.

 – fogalmazott Péter.

A ragacsos szilánkokat a keskeny biciklisáv közepére dobálja ki a ragacsember /
A ragacsos szilánkokat a keskeny biciklisáv közepére dobálja ki a ragacsember / Fotó: Metropol olvasó

Az újbudai lakos szerint nemcsak rosszindulatú trükkel tesz keresztbe a ragacsember a bicikliseknek, de veszélyezteti is őket. 

Szerintem valami dobozba önti össze a dolgokat, kidobja az útra, majd átmegy rajta autóval. Sok mindent nem lehet az illető ellen tenni, kicsit kicsinyes, ahogy a biciklisekkel bánnak. Közben veszélyes is, ha belegondolok, mert balesetet is okozhat, ha szilánk a biciklikerék gumiját kilyukassza. Szerencsére az én biciklim gumijai strapabíróbbak, ezért nem jelentenek veszélyt, de mi van azokkal, akiknek egyszerűbb biciklijei vannak?

 - tárta szét a karját Péter.

A ragacsos szilánkokba Péter fél éve botlik bele, minden alkalommal szlalomoznia kell miattuk a bicikliúton /
A ragacsos szilánkokba Péter fél éve botlik bele, minden alkalommal szlalomoznia kell miattuk a bicikliúton / Fotó: Metropol olvasó

Újra feltűntek a szilánkbombák

A bicikliseknek a ragacsember miatt nemcsak a mellettük elhaladó autókra, hanem most már a szilánkokra is jobban oda kell figyelniük, ezért is örült Péter, hogy egy időre eltűnt a rosszakaró – ám nem sokáig lehetett nyugodt. Július végén újra szétszórt, ragacsos szilánkokat kellett kerülgetnie, ráadásul új helyen is hadat üzent a ragacsember a bicikliseknek – ezúttal a Karinthy Frigyes úttól 550 méterre, a Bogdánfy utcában is szilánkbombákat hagyott maga után.

Nem tudom, mégis miért jó ez valakinek, de itt a kerületben sok bicikli út van. Lehet az dühít egy autóst… Manapság nagy a biciklis uszítás, én úgy látom. Ez az alak az utolsó mohikán, kicsit kicsinyes, ahogy viselkedik.

– mondta Péter, aki szerint azért is űz veszélyes játékot a ragacsember, mert olyan apró szilánkokat szór szét, hogy ha egy biciklis gyorsan teker a neki kijelölt sávban, észre sem veszi, máris átment a szeméthegyen. „Kerüljétek el őket, messziről nem tűnik fel a sok szilánk!” - üzent zárásként a többi biciklisnek a férfi. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás