Merénylet Trump ellen: Magyarországon gyártják a gyilkos fegyver mását

Donald Trump ellen egy amerikai AR-15-ös gépkarabéllyal kíséreltek meg merényletet. Budapesten is gyártanak ilyen fegyvert, aminek ugyan más a neve, de az eredeti amerikai darab felépítését követi.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.16.
Módosítva: 2024.07.16.
Donald Trump merénylet fegyver

2021 óta itthon is készül AR-15-ös jellegű puska, a szakzsargon a magyar AR-15-ként említi – hívta fel a Metropol figyelmét egyik olvasónk. Gyártója egy német–magyar konszern. A cég budapesti fegyverműhelyében külföldi alkatrészekből szerelik össze a fegyvereket, 10-es tárral, a leírás szerint Magyarországon, civilként sportlövészetre használható csak, míg amerikai társának használatát a tengerentúlon vadászatra is alkalmazzák. 

Az AR-15 -ös nagyon népszerű az USA-ban – Fotó: Getty 

A nálunk készített fegyver BTS-15 névre hallgat. Ismertetője szerint követi a klasszikus AR-15 felépítést, kezelőszerveit. Ára kevesebb mint ezer euró, azaz napi árfolyamon 391 ezer forint alatt van. Az egyik szakportál azt írja: a fegyver kidolgozása kiváló, ergonómiailag is kifejezetten rendben van, még egykezes lövésekkel is működik. 

Ezért szeretik annyira

Miért akkora sláger az USA-ban az AR-15-ös? Azért mert olcsó, nagyjából 250 ezer forintért már kapható, illetve 30-50 órányi gyakorlással már pontosan lehet lőni vele. Thomas Mathew Crooks, Trump merénylője kifejezetten rossz lövésznek számított, a helyi iskolai válogatottba sem tudott bekerülni gyenge eredményei miatt, azonban Trumpot 130 méteres távolságból simán eltalálta, némi gyakorlás után. Az csak az isteni szerencsén múlott, hogy Trump a merénylet pillanatában elfordította a fejét és így csak a fülét találta el a lövedék. 

Donald Trump holds an election rally
Az elnökjelölt fülét érte a lövés – Fotó: AFP

Véres szakmai életút

Ilyen fegyverrel kezdett iskolai lövöldözésbe 2022. május 24-én a texasi Uvalde egyik általános iskolájában a 18 éves Salvador Rolando Ramos, aki másfél órán keresztül gyilkolt: 142 töltényt lőtt ki, amelyek 21 ember – köztük 19 gyerek – halálát okozták, további 17 embert pedig megsebesített. Szintén AR-15-öst használt 2017 októberében a Las Vegas-i tömeggyilkos, aki egy kaszinóhotel 32. emeletéről nyitott tüzet a szálloda előtti lezárt területen zajló countryfesztiválra. Ott 60 ember halt meg és több mint 400 fő volt a sebesültek száma. Szintén Amerika kedvenc ismétlőpuskáját, az AR-15-öst használta az a merénylő, aki 2016. június 12-én egy orlandói melegbárban kezdett ámokfutásba és ölt meg 49 embert, további 53-at pedig megsebesített.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás