Mától lezárják a kutyások kedvenc helyét Budapesten: ez az oka

Mától egészen augusztus közepéig nem használhatják a kutyások a III. kerületben található Hajógyári-szigetet, ugyanis rendezvény miatt lezárják. Teljes egészében augusztus végén lesz használható a közkedvelt terület.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.29.
ez lesz ma Sziget fesztivál hajógyári sziget

Mától lezárják a Hajógyári szigetet

A Hajógyári-sziget, vagy hivatalos nevén Óbudai-sziget területére 2024. július 29. és 2024. augusztus 19. között nem lehet belépni – olvasható a III. kerületi önkormányzat weboldalán. A nagy parkoló július 22-től még néhány napig korlátozottan használható a helyszínen zajló munkák függvényében. És, hogy mi a lezárás oka? A Sziget Fesztivál! A fesztivált követő első héten a bontási és takarítási munkálatok nagy része lezajlik, így a Hajógyári-sziget területe augusztus 19-től korlátozottan újra látogatható lesz. A teljes terület a tervek szerint azonban csak augusztus 30-tól lesz újra teljesen bárki számára látogatható.

hajógyári sziget bejárat
Mától nem lehet bemenni a Hajógyári-szigetre Fotó: Hatlaczki Balázs/Bors

Július 29-től 60 százalékkal drágulnak a földhivatali ügyintézés díjai

Közel kétszeresére drágul a földhivatali ügyintézés július végétől. Az erről szóló rendelet még június végén jelent meg a Magyar Közlönyben. Az Index cikke szerint a drágulás azokat érinti, akik ingatlant vásárolnak, ajándékoznak vagy adnak el, illetve hitelt vesznek fel. Ugyan a nem hiteles tulajdoni lapot évente kétszer továbbra is ingyen le lehet majd lekérni, az e-hiteles tulajdoni lapért a mostani 3000 forint helyett 4800 forintot kell fizetni, míg papíralapú dokumentumért 6250 forint helyett 10 ezer forintot.

Ő alkotta meg a sokak által ismert földgömböt

Martin Behaim felfedező és térképész, az első földgömb megalkotója 518 évvel ezelőtt, 1506. július 29-én született. A nürnbergi kereskedőcsaládból származó Behaim tanulmányai elvégzése után Lisszabonba ment, ahol portugál hajósokhoz csatlakozva, részt vett az Indiába vezető tengeri út felkutatásában. 1492-ben, elsőként ábrázolta a földet gömb formában.

134 éve lett öngyilkos Van Gogh

Vincent van Gogh holland posztimpresszionista festő 1890-ben, ezen a napon végzett magával. Azt pontosan nem tudni, hogy milyen elmebetegségben szenvedett és mi miatt lett öngyilkos. Orvosai epilepsziát állapítottak meg nála, de ma már nem mindenki fogadja el ezt tényként. Valószínűsítik, hogy szifilisz-betegség okozta paralízisben szenvedett, de ez nem bizonyítható. Annyi bizonyos, hogy a halála napján egy szemészorvosnál járt. Látásproblémáiról, szemének fáradtságáról leveleiben már korábban is panaszkodott öccsének. Párizst azért hagyta ott, mert fényre vágyott, de képei Provence-ban is egyre sötétebbek lettek. Megjelent a képein egy látászavar jele: a világító testeket körülvevő szivárványszínű fényudvar. Mindez a kutatókat arra engedte következtetni, hogy Van Gogh egy akkor még gyógyíthatatlan betegségben, zöld hályogban szenvedett, ami kezelés nélkül, rövid időn belül teljes vakságot okoz. Érthető, hogy ez a hír a színek szerelmesének olyan lehetett, mint egy halálos ítélet.

Washington,,D.c.,,Usa.,July,11,,2023.,The,National,Gallery,Of Vincent van Gogh festmény
Vincent van Gogh önarcképe Fotó: Stoniko/Shutterstock

70 éve ezen a napon jelent meg a Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien műve, A Gyűrűk Ura. 1954. július 29-én jelent meg először az Egyesült Királyságban. A trilógia első kötete jelent meg ezen a napon, a „A Gyűrű szövetsége” című. A művet, részben a háború utáni papírhiány, részben árának viszonylag alacsonyan tartása és a mű hossza miatt, három kötetre szedték (A Gyűrű Szövetsége: I. és II. könyv; A két torony: III. és IV. könyv; A király visszatér: V. és VI. könyv + függelékek) – olvasható a Wikipédián.

43 éve vette el Károly király Diana hercegnőt

Az akkor még csak hercegi rangot viselő Károly Lady Diana Spencer a St. Paul- katedrálisban, Londonban vette el 1981-ben. Károly 1977-ben találkozott először Lady Diana Spencerrel, amikor otthonában, Althorpban járt. Ekkoriban Károly Diana nővérével Sarah-val alkotott egy párt. Károly és Diana kapcsolatában 1980-ban indult meg a romantikus szál. Júliusban egy közös barátjuk grillpartiján egy szénabálán ültek egymás mellett nem sokkal Károly nagybátyja, Lord Mountbatten temetése után. Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

Négy helyen szervez ma véradást a Vöröskereszt a fővárosban

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–18.00 óra között a Duna Plaza I. emeletén a Posta mellett (1138 Budapest, Váci út 178.)
  • 12.00–18.00 óra között az Europeum Plazában (1088 Budapest, Blaha Lujza tér 5.)
  • 12.00–17.30 között pedig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Visszatér a kánikula

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn átmenetileg megerősödik az északnyugati szél, és elszórtan zápor is előfordulhat, ugyanis egy gyenge hidegfront érkezhet. Ez azonban érdemi felfrissülést nem hoz: 32-33 fokos kánikula várható.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás