Rossz hírünk van a parlagfű-allergiásoknak: pokoli időszak vár rájuk

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet – figyelmeztet a hatóság. Éppen ezért a parlagfű-allergiásoknak ideje felkeresni egy orvost!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.25.
NNGYK parlagfű Nébih allergia

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyek számára, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.

parlagfű
Kezdődik az idei parlagfűszezon – Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hamarosan tüneteket is okoz a parlagfű

A parlagfűre érzékenyek július végén már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést. Az allergiás tünetek megelőzését, erősségének mérséklését megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel lehet elérni. Éppen ezért aki allergiás, annak érdemes felkeresni a kezelőorvosát – tanácsolja az NNGYK.

Idén is hosszú lesz a szezon

A szezon előreláthatólag erős lesz, melynek mértékét az augusztusi és szeptemberi időjárás nagyban befolyásolhatja. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A allergiaszezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Kötelező irtani a parlagfüvet

A kifejlett parlagfű terjedése ellen a leghatékonyabban magzás előtt, bimbós vagy virágos állapotában végzett kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége. A lakosság által észlelt parlagfüves területek a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül könnyedén bejelenthetők. A bejelentésről a rendszer belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld azonnal jelzést. Ezáltal az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást. Emellett applikáción is lehet bejelentést tenni, az ingyenes alkalmazás innen tölthető le.

Mire számíthat az, aki nem irtja ki a parlagfüvet az otthona környékén?

A tulajdonosoknak folyamatosan, egész évben gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenntartsák – írja a Nébih. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, a hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig terjed.

Mit tehetnek még az allergiások a tünetek mérséklése érdekében?

A szakemberek a következőket javasolják az allergiában szenvedőknek a különböző gyógyszerek, szemcseppek és orrsprék használata mellett:

  • kövessék nyomon az előrejelzéseket – az allergiások számára nagy segítséget nyújt a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése, melynek nyomon követesével könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik;
  • magas pollenterhelés esetén legyenek kevesebbet a szabadban;
  • éjszaka szellőztessenek;
  • reggel vagy esete menjenek ki az udvarra;
  • viseljenek FFP2-es, 3-as maszkot;
  • a szabadban viseljenek napszemüveget;
  • az autóban rendszeresen cseréljék a pollenszűrőt;
  • naponta mossanak hajat és tisztítsanak cipőt;
  • sűrűbben váltsanak ruhát, cseréljenek ágyneműt.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás