Nagy nap a mai a diákoknak: kezdődnek a szóbelik és a nyári diákmunkaprogram is!

A legtöbb iskolában június 17-én kezdődnek a szóbelik, de van, hogy pár nappal később veszi csak kezdetét a vizsga. Mutatjuk ez mitől függ és azt is, mire számíthatunk még ezen a napon!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.17.
Módosítva: 2024.06.17.
ez lesz ma érettségi diák

Kezdődnek a középszintű szóbelik

A középszintű szóbeli érettségik június 17. és július 3. között lesznek Magyarországon az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint. 1161 helyszínen, 3150 vizsgabizottság előtt, csaknem 290 ezren tesznek ma vizsgát az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban. A június 17. és július 3. közötti időszak alatt kell az iskoláknak megszerveznie a szóbeli vizsgákat, a pontos időpontról az adott időtartamon belül minden intézmény maga határozhat! A szóbeli vizsga pontos időpontját és helyszínét a vizsgabehívó tartalmazza!

Ma kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik Fotó: Katona Tibor

Mi történik, ha valaki nem ér be időben a szóbelire?

Ha a vizsgázó neki fel nem róható okból (azaz igazoltan) nem jelent meg a szóbeli vizsgán, a szóbeli vizsgát az adott vizsgaidőszakban megismételheti vagy egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet. Az igazolást az érettségi jelentkezést fogadó intézmény (középiskola vagy kormányhivatal) vezetőjéhez kell benyújtani, aki dönt annak elfogadásáról vagy elutasításáról. Ellenben ha a vizsgázó igazolatlanul nem jelenik meg a szóbeli vizsgán, egy másik vizsgaidőszakban tehet csak javító vizsgát.

Mától lehet jelentkezni a nyári diákmunkaprogramra is

Június 17-től ismét meghirdeti a „Nyári diákmunka 2024” munkaerőpiaci programját a kormány. Ennek keretében bértámogatást nyújt a munkáltatók részére a 16–25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók nyári foglalkoztatásához. A nyári diákmunkaprogramba azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok és szolgáltatást kérőként kérték nyilvántartásba vételüket, valamint foglalkoztatásra irányuló vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek – olvasható a program leírásában, ami itt található.

Mától egyhetes, óriási razziát tart a rendőrség

2024. június 17. és 23. között országosan ellenőrzik majd az egyenruhások a járművezetőket a Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján. A rendőrök ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki. Az ellenőrzés ideje alatt fokozott rendőri jelenlétre kell számítani a utakon!

1885-ben, ezen a napon érkezett New Yorkba a Szabadság-szobor

139 évvel ezelőtt éppen június 17-én érkezett meg New Yorkba a Szabadság Megvilágosítja a Világot című alkotás, vagy ismertebb nevén a Szabadság-szobor. A rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot. A korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi.

A,Breathtaking,Image,Of,The,Iconic,Statue,Of,Liberty,In szabadság szobor new york amerika
A Szabadság-szobor bal kezében tartott tábla felirata: 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása Fotó: Wirestock Creators/Shutterstock

21 éve hunyt el Knézy Jenő

Knézy Jenő sportújságírót, sportkommentátort 2003. június 17-én, egy keddi napon, 18 óra 40 perckor érte a halál. A legtöbben onnan ismerhetik, hogy állandó kommentátora volt a nyári, illetve téli olimpia eseményeinek, labdarúgó világ- és Európa-bajnokságoknak, válogatott és nemzetközi kupamérkőzéseknek csakúgy, mint számtalan hazai bajnoki összecsapásnak. 1993 és 1997 között a kosárlabda-szövetség társelnöke, 1997-től a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnöke is volt.

Egy legendás sportoló is ezen a napon hunyt el

Kárpáti György vízilabdázó, edző, a Nemzet Sportolója, minden idők legfiatalabb magyar olimpiai bajnok vízilabdázója 4 évvel ezelőtt, 2020. június 17-én hunyt el. Életpályájáról: 1945-től 1969-ig az FTC játékosa volt, 168-szor volt a válogatott tagja. Háromszor az olimpiai bajnok, a bronzérmes, háromszor az Európa-bajnok és a főiskolai világbajnok csapat tagjaként játszott. 1970 és 1980 között a válogatott edzője, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, 1990-től az FTC tanácsadó tagja volt.

Ma van az elsivatagosodás napja is

1994. június 17-én elfogadták az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, ezért ez a nap az elsivatagosodás és a kiszáradás elleni küzdelem világnapja. Ekkor azért kampányolnak a világ több országában, hogy tudatosítsuk a felelősségünket a szárazföld pusztulásában, valamint felhívják a figyelmet a szárazság világméretű hatásaira is.

Kezdődik a hőhullám?

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn szinte zavartalan lesz a napsütés és csapadék sem várható. Tovább erősödik viszont a nappali felmelegedés és már sokfelé lesz 30 fok feletti kánikula. Ez pedig csak tovább fog fokozódni: szerdán akár 32 fok is lehet.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás