Indul a diákmunkaszezon! Ezekre figyelj, mielőtt munkát vállalsz

A tanév végén sok diák dönt úgy, hogy maguk keresik meg a szünidei szórakozásra szükséges pénzt. A fiatalok már 15 éves kortól vállalhatnak diákmunkát, mutatjuk, hogyan!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.09.
Módosítva: 2024.06.09.
diákigazolvány munkaviszony iskolaszövetkezet diákmunka

A diákoknak hatalmas segítséget nyújthatnak a Fanny magazin tippjei.

diákmunka sablon illusztráció
Fotó: Pexels

1.

Hány éves kortól lehet?

Diákmunkát alapvetően csak 16 éves kortól vállalhatnak a diákok. A munka törvénykönyve azonban két kivételt tesz: 15 éves kortól is vállalhatnak munkát, de ekkor még csak a tanítási szünetekben, illetve a gyámhatóság engedélyével, külön jogszabályokban meghatározott kulturális, művészeti, sport- vagy hirdetési tevékenységek keretében a 16 év alattiak is foglalkoztathatók.

 

2.

Napi nyolc órában

A 18 év alatti munkavállaló „fiatal munkavállalónak” minősül, ezért A munka törvénykönyve erősebb védelmet biztosít számukra: naponta legfeljebb 8 órát dolgozhatnak, azzal a feltétellel, hogy két műszak között minimum 12 órának kell eltelnie. Ha több munkaviszony keretében dolgoznak, akkor ezeket az időtartamokat össze kell adni.
 

3.

Túlórát nem vállalhat

Azok a diákok, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, nem túlórázhatnak, és éjszakai munkát sem vállalhatnak 22.00–06.00 között. Ezzel szemben a 18 éven felüliek bármikor vállalhatnak munkát, esetükben a pótlékkal járó éjszakai műszak sincs kizárva.
 

4.

Mindenkinek jár a pihenés

Ha a 18 év alattiak napi munkaideje meghaladja a 4 és fél órát, legalább 30 perc szünetet, ha a 6 órát, akkor 45 perc szünetet kell biztosítani. Ezzel szemben a 18 év felettieknek, ha a napi munkaidő meghaladja a 6 órát, úgy 20 perc, ha a 9 órát, akkor pedig minimum 25 perc szünet jár. Számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet biztosított.
 

5.

Idén sem kell ezt fizetni

Korábban a diákoknak is kellett személyi jövedelemadót fizetni, de 2022. január 1-jétől a 25 év alatti diákok béréből az adómentes értékhatárig – ami 2024-ben 576 601 forint – nem kerül levonásra a 15%-os szja. Ha a munkabérük eléri ezt az összeget, akkor e felett már adózniuk kell.

 

6.

Jár majd az orvosi ellátás!

Ha a diák iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, csak az szja-t vonják a fizetéséből, ami 25 év alatt nem kerül levonásra az adómentes értékhatárig. Más járulékot nem vonnak a jövedelméből, ezért a diák nem minősül biztosítottnak. Ugyanakkor jogosult marad egészségügyi szolgáltatásra, mivel ez a jogosultság a tanulói vagy hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig fennáll.

 

7.

Kevesebb marad a zsebében!

A diákok dolgozhatnak munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatásban vagy háztartási alkalmazottként is. Mindegyik esetben eltérő szabályok és adóterhek vonatkoznak rájuk. Például, ha a diákot munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatják, az szja mellett a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot is meg kell fizetni.

1.

Lépjünk be a szövetkezetbe

A legtöbb diák diákszövetkezeten keresztül vállal munkát a nyári szünetben vagy akár év közben is. Iskolaszövetkezet tagjaként csak nappali tagozatos aktív vagy passzív tanulók dolgozhatnak, ezért a belépéskor szükség van az érvényes matricával ellátott diákigazolványra, ennek hiánya esetén az ideiglenes diákigazolvány is megfelel. Ha a diák passzív féléven van, és még nem töltötte be a 25. életévét, hallgatóijogviszony-igazolást kell bemutatnia.

 

2.

Ezekre lesz hozzá szükség!

Az érvényes diákigazolvány mellett szükség van a tajkártya, adókártya fénymásolatára is. A diáknak rendelkeznie kell névre szóló bankszámlaszámmal, amelyre a diákmunka során megszerzett pénzt folyósíthatják. Ha a fiatalnak nincs saját bankszámlája, meghatalmazással bármelyik családtag számlaszámára kérheti az átutalást.

 

3.

Az első a regisztráció!

Ahhoz, hogy a fiatal munkát vállalhasson a diákszövetkezeten keresztül, regisztrálnia kell az adott szövetkezetbe. A regisztrációs díj szövetkezetenként változó, általában körülbelül 1000-2000 forint. Ezt az összeget általában az első fizetésből vonják le, kilépéskor pedig visszautalják.
 

4.

Növeljük az esélyeket

A regisztrációt követően több szempont alapján kereshetünk az iskolaszövetkezetek honlapján, például terület, nyelvtudás és elhelyezkedés szerint szűrhetjük az ajánlatokat. Érdemes feliratkozni a hírlevélre, és figyelni a közösségi felületeket, ahol szintén népszerűsítik a munkákat.
 

5.

Szükséges az engedély

A jelentkezés történhet személyesen, de a diákok online is jelentkezhetnek az iskolaszövetkezetek portálján keresztül. A 18 év alatti diákok csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, ezért a szülő/törvényes képviselő engedélye is szükséges.

 

6.

Készüljön az állásinterjúra!

Ha a fiatal megfelel az elvárásoknak, az iskolaszövetkezet munkatársa felveszi vele a kapcsolatot. Szükség esetén behívják egy rövid személyes beszélgetésre, de az is előfordulhat, hogy a munkáltató egy állásinterjú során választja ki a megfelelő jelentkezőt az adott munkára.

 

7.

Próbálgatják a szárnyaikat

Nem szükséges hosszú távra elköteleződni. Ha valaki úgy érzi a hét végére, hogy az adott munka nem neki való, akár azonnal megszüntetheti a munkaviszonyát. Ennek előnye, hogy a diákok több területen is kipróbálhatják magukat, így könnyen megtalálhatják azokat a pozíciókat, amelyekben otthon érzik magukat.
 

8.

Ennyit keresnek idén!

A fizetés a pozíciótól függően változik, de mindig a mindenkori minimálbér összegétől függ. A minimálbér 2023. december 1-jétől bruttó 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326 000 forintra emelkedett. Ez nettóban azt jelenti, hogy a minimálbér 177 400 forint, a garantált bérminimum pedig kedvezmények nélkül 216 800 forint. Ennek megfelelően a diákok átlagos órabére nettó 1500–1900 forint között mozog, de ennél kereshetnek többet is.

 

Szöveg: Reiter Georgina

Forrás: www.eudiakok.hu

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás