Ma kezdődik az utcai sportok olimpiai fesztiválja

Mától négy napon át csodálhatjuk Budapesten a BMX freestyle, a break, a falmászás és a gördeszka sportág legjobbjait, köztük magyar versenyzőknek is szurkolhatunk. A Ludovika Campuson rendezik meg ugyanis az utcai sportok olimpiai kvalifikációs versenyét és fesztiválját.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.20.
Módosítva: 2024.06.20.
ez lesz ma Hold Armstrong születésnap

Leendő olimpikonok lepik el mától a Ludovika Campust

Sanghaj után Budapest lesz a kvalifikációs helyszín Fotó: Kieran Cleeves for OIS/IOC

2024. június 20–23. között lesz az utcai sportok olimpiai fesztiválja, kvalifikációs versenye a Ludovika Campuson (1083 Budapest, Ludovika tér 2.). A versenyen a BMX freestyle, a break, a falmászás és a gördeszka sportágak élmezőnye és világsztárjai, köztük négy magyar versenyző küzdenek meg egymással a párizsi olimpiai részvételért. A négynapos fesztiválra – ahol DJ-k, koncertek, zenei és szórakoztató programok is várják a közönséget – ingyenes a belépés.

 

Ma sem fogunk fázni

A köpönyeg.hu csütörtöki előrejelzése szerint csak fátyolfelhők zavarják a sok napsütést, melyekből nem alakul ki eső. Az északnyugati szél viszont megélénkül. 30–33 fokos meleg valószínű.

A menekültek világnapja is ma van

Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján ünnepeljük a menekültek világnapját. Az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975. június 20. óta minden évben megtartották az afrikai menekültek napját, arra emlékezve, hogy 1974. június 20-án életbe lépett az egységszervezet vezetőinek megállapodása. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az ENSZ közgyűlése 2001-ben.

A Vuk rendezője június 20-án született

Dargay Attila rajzfilmrendező – többek között Pom Pom és Vuk megalkotója – 1927-ben ezen a napon, vagyis június 20-án született. Pályafutását díszletfestőként kezdte a Nemzeti Színházban, majd tervező volt és 1957-től rendező a rajzfilmgyártásban. Többek között I. díjat kapott Cannes-ban és a magyar rövidfilmfesztiválon, Ezüstserleget Salernóban, játékfilmszemlén közönség- és rendezői díjat. Ismertebb filmjei: Ne hagyd magad emberke!, Dióbél királyfi, Három nyúl, Gusztáv, Pom Pom meséi, Lúdas Matyi, Vuk, Az erdő kapitánya.

Lovasi András is ma ünnepli a születésnapját

A Kossuth-díjas zenész, az 1987-ben alakult Kispál és a Borz együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője, valamint a 2005-ben alakult Kiscsillag zenekar gitárosa, énekese, zeneszerzője éppen ma 57 éves.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás