Őrületes utcai harcok jönnek Budapesten

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jó néhány utcai sportággal bővítette a nyári olimpiai játékok műsorát. Ezeknek a sportágaknak az utolsó olimpiai kvalifikációs viadalát június 20. és 23. között rendezik meg a magyar fővárosban.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2024.06.13.
Módosítva: 2024.06.13.
Budapest olimpiai bmx freestyle fürjes Balázs

A kínai Sanghajban május 16–19. között rendezték az olimpiai kvalifikációs sorozat első fordulóját, négy magyar sportoló részvételével: Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) breaktáncban, Tusnády Nimród Sebestyén sportmászásban, Kempf Zoltán (Kempf Zozo) pedig BMX freestyle-ban képviselte hazánkat. Emellett a gördeszkázás világsztárjai is összemérték tudásukat.

Olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek Budapesten Fotó: AFP

Óriási sportdiplomáciai siker, hogy a kétfordulós selejtező második felvonásának június 20. és 23. között Budapest, a Ludovika Campus lesz a házigazdája. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által életre hívott utcai sportok olimpiai fesztiválján valamennyi földrész képviselteti magát, összesen 464 sportoló küzd a párizsi olimpiai részvételért.

A sportolók Sanghajban és Budapesten legfeljebb 50-50 pontot szerezhetnek BMX freestyle-ban, sportmászásban és breaktáncban, ez alapján dől el az olimpiai kvóták felosztása. A gördeszka pontozása eltér: a pontok egyharmadát korábbi versenyeken osztották ki, míg a maradék kétharmadot Sanghajban és Budapesten gyűjthetik be a sportolók.

Fürjes Balázs, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjaként a helyszínen követte a kínai versenyt, az eseménnyel kapcsolatban elmondta: „Sanghaj és Budapest úttörő vállalkozásba fogtak. E két városban rendezik meg először az utcai sportok olimpiai fesztiválját. Ez egy olyan, zenével, koncertekkel, sok-sok sportolási lehetőséggel megbolondított olimpia selejtező, ahol 150 párizsi olimpiai kvótát szerezhetnek meg az indulók a rendkívül látványos és dinamikus utcai sportokban” – fogalmazott Fürjes Balázs.

„Az OQS, az utcai sportok olimpiai fesztiválja egy igazi olimpia start-up, egy vadonatúj esemény, ahol a nézők résztvevők is egyben: kicsik és nagyok, kezdők és haladók kipróbálhatnak minden sportot, koncertre mehetnek, zenélhetnek, olimpiai bajnokokkal találkozhatnak, piknikezhetnek. Budapesten június 20–23. között az Orczy-kertben, a Ludovika Campusban, a »nyócker« szívében lesz az esemény, a belépés minden programra teljesen ingyenes. Mottónk: gyere, csináld, szurkolj! Pesten négy magyar srácnak is szoríthatunk, hogy elérjék életük álmát és kijussanak a párizsi olimpiára. Tehát Orczy-kert, június 20–23., Józsefváros, gyere, csináld, szurkolj, és persze hajrá, magyarok!” – tette hozzá Fürjes Balázs.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás