„Az 1956-os forradalom megváltoztatta az életemet” – Hosszú idő után visszatérne Magyarországra a 96 éves forradalmár

Az idősek napjára szeretne hazalátogatni szülővárosába, Siklósra a 96 éves forradalmár.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.06.14.
Módosítva: 2024.06.14.
forradalmár hazalátogatás idősek napja Siklós

Az Egyesült Államokban az iowai Waterloo városában éli mindennapjait Gitta József. Amikor utoljára szülővárosában, Siklóson járt úgy búcsúzott el attól, hogy azt valószínűleg többé már nem fogja látni. Azonban nem kell ilyen szomorúan véget érnie a történetének, mert a 96 éves férfi részt szeretne venni az idén augusztusban megrendezendő idősek napján a magyar városban. 

Utoljára szeretne hazalátogatni Gitta József Fotó: Faludi Koppány

Siklóson születtem, itt voltam cipésztanuló Kosztolányi Kornél mesternél. Alig győztük csinálni a fapapucsokat, de az 1956-os forradalom megváltoztatta az életemet. Részt vettem a tanácsháza előtt a vörös csillag ledöntésében, és menekülnöm kellett

– emlékszik vissza az idős forradalmár, aki a feleségével és két pici gyermekével a zöldhatáron keresztül menekült el a volt Jugoszláviába. Kalandos útja végén családjával az Egyesült Államokban telepedett le Massachusettsben.

Én voltam az idegenből ideszakadt első osztályú szakember, aki a Volkswageneket olcsón megjavítja

– emlékszik vissza Joe az első munkájára az USA-ban. De mivel azon a vidéken nagyon kemény telek voltak, a térképre bökött és melegebb helyre, előbb Marylandba, majd Floridába költözött. Itt alapozta meg a jövőjét, méhészettel kezdett foglalkozni. 

Az amerikai méhek nagyon szúrósak voltak, és a mézük sem volt olyan finom, ezért kitenyésztettem a szelíd méhet. Magyarországról csempésztem be egy méhanyát, amit kereszteztem az amerikaival

– emlékszik vissza a forradalmár, aki méhészet terén annyira sikeres lett, hogy 7000 méhcsaládot gondozott és könyvet is írt belőle.
József annyira sikeres méhész lett, hogy az amerikai állam megbízásából a világ különböző pontján dolgoztam és tanítottam is a méhészetet. Kenyában, Nairobiban és Tunéziában is. 
József 96 éves kora ellenére tele van tervekkel.

Most Iowában élek egy idősek otthonában, de nagyon hidegek itt a telek ezért vissza akarok költözni Floridába. Augusztusban pedig Magyarországra látogatok. Siklósra a szülővárosomba, ahol részt szeretnék venni az idősek napján

– meséli lelkesen Joe, aki nagyon szeretne találkozni a barátaival és rokonaival még egyszer utoljára.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás