Karikó Katalin: „Nem jöttek be a jóslataim”

Kiderült, mihez kezd Karikó Katalin könyve jogdíjaival.Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.06.21.
Karikó Katalin támogatás könyvtár felajánlás

Karikó Katalin Áttörések – Életem és a tudomány című, már kilenc nyelven elérhető kötete a 2023-as év legnagyobb példányszámban eladott tényirodalmi könyveként Libri Irodalmi Díjat hozott a Nobel-díjas magyar biokémikusnak. A vakcina anyja pedig már döntött is a kötetből befolyó milliós jogdíjak sorsáról. 

KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin sikerkönyve jogdíjaiból a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárát támogatja (Fotó: Rosta Tibor)

A világhírű tudós önéletrajzi kötetének tiszteletdíjaiból 20 ezer dollárt (7,4 millió forint) meghaladó összeget ajánlott fel az Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárnak, mely ünnepélyes keretek között Örökös Könyvtári Tag címet adományozott Karikó Katalin számára – írja a Szegedi Tudományegyetem honlapja.

„Örülök, hogy itt láthatóan színvonalas munka folyik. Ezért gondoltam, hogy a könyvem Jogdíjaiból származó bevételeket felajánlom az egyetemi könyvtárnak. Így aztán, ha az olvasók még több könyvet vásárolnak, akkor még több pénz érkezik a könyvtárnak is” – mondta a világhírű tudós. S ha már könyvtár, Karikó Katalin elárulta, gimnazistaként az egyetemista nővére vendégeként járt az Országos Széchényi Könyvtárban, hogy anyagot gyűjtsön a dolgozatához, melyben arról írt, hogy a '70-es évekhez képest milyen lesz az ezredforduló. „Nem jöttek be a jóslataim, de érdekes volt megismerni, miként működik a könyvtár.”

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás