Főpolgármester-választás: még nincs vége, Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

17 oldalas alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye ellen. Karácsony Gergely korábban összevissza beszélt a témában: csalást kiáltott, új választást követelt, rágalmazva a hatóságokat, majd mikor úgy tűnt, ő nyer, ünnepelte a demokráciát és közölte, nem mond le.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.30.
Módosítva: 2024.06.30.
Budapest főpolgármester-választás Karácsony Gergely Vitézy Dávid

A Kúria döntése után alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz Vitézy Dávid. A mindössze 41 szavazat alulmaradó jelölt a Kúria döntésének megsemmisítését kéri. Az Alkotmánybíróság a honlapján közzétette Vitézy 17 oldalas beadványát.

Vitézy szerint a Kúria döntése megsértette az alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot,  figyelmen kívül hagyta az előtte fekvő ügy alapjogi vonatkozásait.

A beadvány szerint a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevének áthúzása olyan megtévesztő módon valósult meg, amely a választópolgárok és a jelöltek számára is elérte az alapjog-korlátozás szintjét. Emellett Vitézy úgy véli: a Kúria nem tett eleget indokolási kötelezettségének, továbbá aránytalan bizonyítási terhet rótt az indítványozóra.

Vitézy Dávid a tévévitában simán lenyomta Karácsony Gergelyt, aki kínosan magyarázkodott

Karácsony Gergely a választás időszakában nevetséges ámokfutást rendezett: folyamatosan ellentmond saját magának.
Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása előtt csalást kiabált, előre megtámadta az eredményt, új szavazást követelt.  Akár le is mondhatna, és akkor egyértelműen új választást kellene kiírni, de inkább tovább verte a hullámokat. Megtámadta az eredményt a Kúriánál, aztán ünnepelni kezdte, hogy a Kúria elutasította saját beadványát: miután úgy tűnt, nyert, már rögtön elfogadta a Kúria döntését és már nem akar új választásokat...

Karácsony a kialakult helyzetet úgy kezeli, hogy pillanatnyi érdekei mentén éppen hol rágalmazza a hatóságokat és csalással vádolja őket, hol tapsol nekik és ünnepli a függetlenségüket.

Karácsony gyógyszere már a kampány alatt elgurult: döbbenetes hangfelvétel látott napvilágot, amelyen arról beszélt, hogy „lapáttal akarja szétverni Vitézy Dávid fejét”.

A választások estéjén, illetve az első eredményhirdetést követően pedig behisztizett, mint egy gyerek: csak 324 szavazattal nyert Vitézy Dávid előtt, ráadásul sokszor ennyi, közel 25 ezer érvénytelen szavazat született, és bár Vitézy ennek ellenére próbált vele telefonon beszélni a kialakult helyzetről és egy esetleges újraszámlálásról, Karácsony egyszerűen napokig nem vette fel a telefont.

Vitézy Dávid azért fordult a Kúriához, mert szerinte két kerületben Szentkirályi Alexandra nevének helytelen kihúzása indokolja az új választást legalább abban a két kerületben, Karácsony Gergely pedig a visszaélések lehetőségének sokasága (szavazatok kötegelése, borítékolása, urnabontás körülményei, újraszámlálás indoklása) miatt az egész városban újraszavaztatott volna – akkor még...

Előzmények: rengeteg az érvénytelen voks, ezeket újra is számolták

Az első számolás után jelenlegi főpolgármester nagyon szoros küzdelemben, mindössze 324 szavazattal nyerte meg a június 9-i önkormányzati választást Vitézy Dáviddal szemben. A DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek jelöltje a voksok 47,53 százalékával (371 466 szavazat) nyert, míg az LMP jelöltje 47,49 százalékot ért el (371 142 szavazat).

Azonban rengeteg volt az érvénytelen voks: döbbenetes, csaknem 25 ezres a szám, miközben a különbség 324 szavazat volt... Ezek után újraszámolták az érvénytelen voksokat. Összesen 24 592 érvénytelen szavazatot kellett újraszámolni. Sok helyen azokat a szavazatokat is érvénytelennek nyilvánították, ahol a visszalépett Szentkirályi Alexandra mellé x-et húzott valaki, de közben rájött tévedésére, és Vitézyre is szavazott. A szabály szerint „ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.”

Vitézyék szerint az is nagyon gyanús, hogy két DK-s vezetésű kerületben szándékosan rendkívül vékony tollal húzták át a visszalépett Szentkirályi nevét, ami alkalmas volt a szavazók megtévesztésére – ezekben a kerületekben jóval több olyan érvénytelen voks volt, amikor valaki csak Szentkirályira ikszelt.

Az érvénytelen csaknem 25 ezer szavazatot végül újraszámolták, és a végeredmény az lett, hogy Karácsony előnye 41 voksra csökkent – de végül megmaradt. Karácsony beadványát a Kúria elutasította, hasonlóan Vitézy beadványához, Karácsony át is vette megbízólevelét, és ünnepelni kezdte a demokráciát – miután korábban még csalást kiáltott...

Most azonban Vitézy Dávid beadványával az Alkotmánybíróságnál van a labda. A beadvány dátuma pénteki, így egy héten belül pont kerülhet az ügy végére.

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás