Az a lány, aki ma éjjel a tükörbe néz, megláthatja a jövendőbelijét: ez kell hozzá

Szent Antal napjához számos hiedelem társul, többek között férjjósló és szerelemvarázsló napnak tartják a mait. Mutatjuk, mit kell tennie annak, aki szeretné meglátni a jövendőbelijét a tükörben!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.13.
Módosítva: 2024.06.13.
ez lesz ma védőszent Szent Antal

Férjjósló, szerelemvarázsló nap a mai

Hosszú a listája azon hiedelmeknek, amik valamit tiltanak a hajadonnak, azzal fenyegetve őket, hogy soha nem mennek férjhez. Például nem szabad naplemente után a szemetet kivinniük, az asztal sarkára ülniük, merőkanálból vagy a lábosból enniük és az sem jó, ha körbeseprik őket. De mi a helyzet azokkal a hiedelmekkel, amik épp az ellenkezőjét okozhatják? A mai nap az ilyen szokásokról szól. Az 1400-as évekből eredő néphagyomány szerint ha június 13-án a lányok (a legnagyobb titokban tartva) szigorúan böjtölnek (csak kenyeret és vizet esznek, isznak), megláthatják a jövendőbelijüket a tükörben. Ezt kell hozzá csinálni:

  • böjtölni,
  • éjfélkor tükröt állítani az ágyukhoz,
  • keresztbe átlépni az ágyat égő gyertyával a kézben,
  • ezeket a sorokat elmondani: „Szent Antal, kérlek, mutasd meg nékem a jövendőbelimet.”
  • belenézni a tükörbe.
Royal,Church,Of,St,Francis.,Museum.,Saint,Anthony,Of,Padoua. szent antal
Szent Antal a gyermekek védőszentje is Fotó: godongphoto/Shutterstock

Ezért is Szent Antalhoz szoktak fohászkodni

Szent Antal, a gyermekek védőszentje és a háziállatok patrónusa is. 1195-ben született és 1231. június 13-án halt meg. Páduai Szent Antal ünnepét a ferences rendi szerzetesek terjesztették hazánkban, a templomokban gyakran látni szobrát adománygyűjtő perselyekkel. Ezen a napon nem fogták be régen az állatokat, vagy láncon hajtották át, hogy erősek legyenek, mint a lánc. Az emberek Páduai Szent Antalhoz imádkoztak, hogy megőrizze állataikat a vadállatoktól. Helyenként dologtiltó nap is volt: az asszonyoknak nem volt szabad liszthez nyúlni, nehogy kelések legyenek a kezükön.

Ma van a magyar feltalálók napja

A magyar feltalálók napja egy Magyarországon 2009-től, a világ egyéb országainak példájára megrendezett ünnepnap, amit június 13-án tartunk. Az ünnepnapot az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából a jubiláló szervezet kezdeményezésére 2009. június 13-án ünnepelték legelőször. A világ számos országában évtizedek óta rendeznek már ilyen nemzeti emléknapot. A választás azért esett június 13-ra, mert az első Budapesten született magyar Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be találmányát, a jól eltartható, nagy C-vitamin- tartalmú készítmények előállításának eljárását – olvasható a Wikipédián.

Erre a magyar tudósra is ma emlékezünk

1972-ben ezen a napon hunyt el Honoluluban Békésy György magyar származású, Nobel-díjas biofizikus, akusztikus. Fizikai doktorátusát Magyarországon, a Budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte meg. Ezt követően a Posta Kísérleti Állomáson hallással kapcsolatos kutatásokat végzett, konkrétan a telefonmembrán és a dobhártya-preparátum összehasonlító vizsgálata keltette fel érdeklődését az akusztika iránt. A harmincas években Békésy készítette el a Magyar Rádió stúdióinak akusztikai terveit. A hallás biofizikai problémáit kutatva rengeteg adatot gyűjtött össze arról, hogy hogyan és mit válaszolnak a fül csigájában elhelyezkedő érzékelő sejtek a fizikai ingerek hatására. Kutatómunkáját és eredményeit 1961-ben jutalmazták élettani-orvosi Nobel-díjjal, az elismerést „a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért” kapta.

A magyar védőnők napja is június 13-án van

A Védőnői Szakmai Kollégium 2007-ben kezdeményezte a védőnők napja megrendezését. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Magyar Védőnők Egyesülete, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Védőnői Tagozata közös szervezésében 2008. június 13-án tartották meg, hagyományteremtő szándékkal az első ünnepséget.

Négy helyen lesz ma véradás a fővárosban

  • 07.00–19.00 óra kötött a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 09.00–14.00 óra között az Átrium Park Irodaházban (1134 Budapest, Váci út. 45.)
  • 13.30–18.00 óra között pedig a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051. Budapest, Arany J. u. 31.)

Végre csökkenni kezd a felhőzet

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön eleinte borult lesz az ég, és több helyen valószínű eső, zápor, majd délután nyugat felől megkezdődik a felhőzet csökkenése. Mindössze 18 és 25 fok között valószínű a csúcsérték. A légmozgás ellenben továbbra is élénk marad.

Kezdődik az ünnepi könyvhét a Duna-korzón

Június 13–16. között rendezik meg a főváros egyik legjelentősebb irodalmi eseményét, a minden évben rengeteg olvasót vonzó Ünnepi Könyvhetet. A Duna-korzót és a Vörösmarty teret ellepi a hazai könyvkiadók végtelenje, de a nézelődésen túl dedikálások, színpadi programok és koncertek is várják az érdeklődőket. A részletes programok itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás