Több ezer ferencvárosi jár pórul egyetlen döntéssel, misztikus együttállást figyelhettünk meg az égen – top 5

A IX. kerületieknek egy Baranyi-féle rendelet nehezítheti meg a hétköznapjaikat, de a hét eseménye volt az a csodás égi jelenség is, amiben szabad szemmel gyönyörködhettünk - ezek a cikkek is az elmúlt napok legolvasottabbjai közé tartoznak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.26.
Módosítva: 2024.05.26.
vidámpark hajóbaleset klíma

Több ezer ferencvárosi család ellen indíthat eljárást a Baranyi vezette ferencvárosi önkormányzat, ha nem szerelik le a külső klímagépeket. A Baranyi-féle önkormányzat baloldali vezetése szigorított a rendeleten, elsőként a József Attila-lakótelepieken csattan az ostor.   

Egyáltalán nem mindegy, hová szereltetjük a klímát / Fotó: BARANYAI ATTILA

Az idei év már eddig rengeteg olyan együttállással kecsegtetett, melyek esetében érdemes volt távcsövet ragadni és kimenni a szabad ég alá. Ez május 20-én, pünkösdhétfőn este sem volt másképp. A május 20-ai holdfénynél a Hold és a Spica együttállása volt látható. A Spica a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga, az éjszakai égbolt 15. legfényesebb csillaga. Egy úgynevezett kék óriás, mely 250 fényév távolságra van a Földtől. A Holdunk azon az estén 93 százalékos megvilágítottságú volt, azaz majdnem teliholdként állt együtt a Szűz csillagkép egyik alapvető elemével. A fényesen ragyogó Spica és a Hold a déli égbolton volt látható alkonyattól pirkadatig. A páros 22 óra 34 perckor fog a legmagasabban látszódott, és nemcsak távcsővel, hanem szabad szemmel is.

A május 20-ai esemény távcsővel és szabad szemmel is látható volt (Képünk illusztráció) / Fotó: Pexels

A vidámpark 6,5 hektárnyi területen terült el annak idején. Ez volt az önfeledt móka színtere, amit 1950-ben ezen a napon adtak át a nagyközönségnek. Ma már egészen más van a helyén! 74 éve nyitott meg a Budapesti Vidám Park. Közvetlen elődeit, a Vurstlit és az Angol Parkot is beszámítva közel kétszáz éves történetével a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő szórakoztatóparkja volt. A helyén 2014-ben nyílt az állatkert részeként a Holnemvolt Park, ahol tovább működik néhány régi – műemléki védettséget élvező – mutatvány, mint például a körhinta és a hullámvasút.

A Vidám Park helyén most a Holnemvolt Park üzemel / Fotó: Gärtner Dóri

B. Daniella a baleset előtt még vidáman osztotta meg élményeit a készülődésről. Egy emberként tört össze az ország a szörnyű hajóstragédia után, ami május 18-án, szombaton éjjel történt, Verőce magasságában. Mint ismeretes, aznap éjjel egy nyolctagú társaság indult el egy helyi fesztiválról motorcsónakkal, azonban út közben összeütköztek egy majd' 110 méter hosszú szállodahajóval. 

A Danielláék kapujára tűzött vörös rózsa emlékeztet a szörnyű szombati napra (Fotó: Metropol)

Két napja döbbenten figyeli az ország a mentési munkálatait annak a verőcei hajóbalesetnek, ami szombat éjjel történt a Dunán. Mint arról a Metropol is beszámolt, a folyón a Ms. Heidelberg szállodahajó és egy motorcsónak ütközött össze. A baleset után a motorcsónak összetört és elsüllyedt, a rajta ülő nyolc ember közül egy férfi súlyos sérülésekkel a partra úszott, kettejük holttestét megtalálták, míg öt embert jelenleg is eltűntként keresnek.

A szállodahajót Komáromnál állították meg / Olvasói fotó

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás