74 évvel ezelőtt nyitott, ma már szinte nyoma sincs a főváros egyik legnagyobb attrakciójának

6,5 hektárnyi területen terült el annak idején az önfeledt móka színtere, amit 1950-ben ezen a napon adtak át a nagyközönségnek. Ma már egészen más van a helyén!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.22.
ez lesz ma vidámpark himnusz

74 éve ezen a napon nyitott meg a Budapesti Vidámpark

A vidámpark 6,5 hektárnyi területen működött 2013-ig a Városligetben. Közvetlen elődeit, a Vurstlit és az Angol Parkot is beszámítva, közel kétszáz éves történetével a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő szórakoztatóparkja volt. A helyén 2014-ben nyílt az állatkert részeként a Holnemvolt Park, ahol tovább működik néhány régi – műemléki védettséget élvező – mutatvány, mint például a körhinta és a hullámvasút.

Holnemvolt park az állatkertben
A Vidámpark helyén most a Holnemvolt park üzemel Fotó: Gärtner Dóri

Ma van a biológiai sokszínűség napja

A biológiai sokféleség nemzetközi napja – vagy a biodiverzitás védelmének világnapja – minden év május 22-én van. A világnap az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét. 1994-től tartanak ennek jegyében különböző programokat, ekkor hozta meg ugyanis az ENSZ közgyűlése azt a határozatot, melynek értelmében ez a nap a biológiai sokszínűség napja – írja a Wikipédia.

Szent Rita ünnepe is ma van

1381-ben ezen a napon született Casciai Szent Rita, a kétségbeejtő helyzetbe került emberek, az anyák és a meddők védőszentje. A szerzetesnő a római katolikus egyház szentje, a reménytelen ügyek védőszentje. Nagy türelme, reménykedése és hite tette kezdettől fogva kiemelkedővé a környezetében, melyet az élete során megtapasztalt nehézségeken keresztül mindig felmutatott. Megözvegyülve, két gyermekét elvesztve a Mária Magdolna Ágoston-rendi szerzetesközösség tagja lett. Koporsóját a casciai Szent Rita-bazilikában őrzik. Magyarországi kegyhelye Budapesten a Szent Rita-kápolnában található (VIII. ker., Kun u. 5.).

145 éve van magyar nyelv oktatás az iskolákban

Ferenc József magyar király május 22-én – méghozzá 1879-ben – szentesítette azt a törvénycikket, amely kötelezővé tette a magyar nyelv oktatását a népiskolákban és a tanítóképző intézetekben.

Kossuth ezen a napon írta a Cassandra-levelét

Az 1867-ben íródott nyílt levél a kiegyezésellenes erők napilapjában, a Magyar Újságban jelent meg. A levélben Kossuth Lajos kifejtette, hogy amennyiben Magyarország sorsát Ausztriához kötik a kiegyezők (a kevésbé radikális nézeteket valló Deák-kormány), annak végzetes következményei lehetnek Magyarország sorsára nézve.

Ezen a napon énekelték el először a székely himnuszt

Csanády György versét 1921-ben írta, a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete (SzEFHE) a „májusi nagyáldozat” névre keresztelt évenkénti ünnepélyes találkozója alkalmából. A vers címe nem tartalmazta a himnusz szót, egyszerűen kantátának nevezték. Az ebből készült dalt több forrás szerint 1922. május 22-én énekelték először a SzEFHE Aquincumban rendezett találkozóján, a szerző jelenlétében. A dal később Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált.

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Több magyar Nobel-díjasunk is van már. Legutóbb Karikó Katalin és Krausz Ferenc kapta meg a rangos elismerést Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy Nobel-díjas magyar tudósunk is ezen a napon született

1927. május 22-én Budapesten született Oláh György, magyar származású, Nobel-díjas kémikus, aki később a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát. 1949-ben kapta meg PhD-fokozatát, 1954-ben pedig az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének igazgatóhelyettese lett. Tudományos munkája során elsősorban fluorkémiai kutatásokkal foglalkozott, 1956 után ugyanezt a témát folytatta Kanadában, majd az Egyesült Államokban is. A kémiai Nobel-díjat 1994-ben ítélte neki a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, a kénsavnál sok milliószor erősebb, úgynevezett szupersavak felfedezéséért, amelyek lehetővé tették a kémiai iparnak, hogy nagyon olcsó alapanyagokból teljesen új termékeket állíthassanak elő.

94 éve nagy útja volt az első Zeppelinnek

Az első Zeppelin léghajó 1930-ban ezen a napon szelte át az óceánt és Sevillából megérkezett a brazíliai pernambucói légikikötőbe. Ez volt az első Atlanti-óceánt átszelő utasszállító léghajó, amelyet a német Ferdinand Zeppelin gróf szerkesztett 1900-ban. A merev szerkezetű, könnyűfémből készült, kormányozható léghajót egyébként a magyar Schwartz Dávid találta fel, akinek özvegyétől Zeppelin gróf vásárolta meg a terveket.

Három helyen lesz véradás szerdán Budapesten

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 14.00–18.00 óra között pedig az Europeum Plázában (1088 Budapest, Blaha Lujza tér 5.)
eső, zápor, zivatar, időjárás
Ma is fog esni Fotó: Pexels

Ma sem ússzuk meg az esőt

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán a fővárosban maximum 23 fok lesz, estére pedig 14 fokig csökken a hőmérséklet. A szél nagyjából 17 km/h-val fog fújni, a lehullott csapadék mennyisége – ami intenzív, rövid ideig tartó eső formájában fog esni – pedig nagyjából 2 mm lesz.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az V. kerületben

Egy rendezvény miatt tilos lesz megállni május 25-e 22 óráig Budapesten az V. kerületben a Nádor utca 9. szám előtt 30 méter hosszan, ugyancsak május 25-én 24 óráig pedig a Sas utca 28. és 29. szám előtt 20 méter hosszan. Emellett május 26-án 6 óráig tilos megállni a Szabadság téren a volt MTV-székház előtti szervizút teljes területén.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás