Ez történt 940 éve, ezen a napon – fontos dátum a mai a katolikusok körében

Egy különleges ereklyének, melyet a mai napig bárki megnézhet, külön ünnepnapot szentelt a magyar katolikus egyház. Ezen a napon találták meg a Szent Jobbot.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.30.
Módosítva: 2024.05.30.
ez lesz ma szent jobb katolikus

Május 30-a a Szent Jobb megtalálásának emléknapja

A Szent Jobb egy magyar nemzeti és katolikus ereklye, ami nem más, mint feltételezhetően Szent István magyar király természetes úton mumifikálódott jobb keze. 1083. augusztus 20-án Székesfehérváron felbontották Szent István kősírját, amelyben a király földi maradványai „balzsamillatú” vízben úsztak. A katolikus legenda szerint Szent László magyar király, az időközben ellopott ereklyét, 1084. május 30-án szerezte vissza. A jobb kéz azonosítási jele István király gyűrűje volt, amely a kezet díszítette. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik a mai napig – olvasható a Wikipédián. A Szent Jobb megtalálásának emléknapját, május 30-át egyébként már a XIII. század eleji hazai naptárak is említik.

IMG_2242 szent jobb
Ma van a Szent Jobb megtalálásának emléknapja – Fotó: Magyar Nemzet

A leghíresebb magyar atomfizikus 60 éve hunyt el

Szilárd Leó atomfizikus, az atomreaktor és a nukleáris láncreakció elméletének megalkotója 60 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Kaliforniában. Szilárd Leó 1919-ben emigrált, majd a Berlini Műegyetemen kezdett atomfizikával és thermodinamikával foglalkozni. Németországban több szabadalmat is beadott, ezek közül a legjelentősebb az Einsteinnel közös találmány: egy hűtőfolyadékok áramoltatására alkalmas mágneses szivattyú; az atomreaktorok hűtőrendszerében ma is ezen az elven működő szivattyúkat használnak. Később Amerikában az ő vezetésével kezdték el az atommáglya építését, amely egy urániumrudakból és grafitból épített szerkezet. Az atomenergia felszabadítását és gyakorlati célokra való alkalmazását teszi lehetővé.

Ezen a napon szabadalmaztatták a varrógépet is

171 évvel ezelőtt, 1853. május 30-án Isaac Merritt Singer szabadalmaztatta az általa kifejlesztett varrógépet. A találmány kiterjedt a szálfeszítő, tűsíkosító és anyagtovábbító részekre. Isaac M. Singer sem színésznek, sem üzletembernek nem volt jó, viszont félelmetes érzéke volt mindenféle műszaki dologhoz. Sok találmánya és sok szabadalma volt, de a balszerencse is üldözte, így negyven éves koráig csak tengődött. 1851-ben azonban egy elromlott varrógép javításával bízták meg, ő pedig Howe masinája alapján 11 nap alatt kifejlesztett egy sokkal hatékonyabb, folyamatos varrásra is alkalmas eszközt. 1865-re a vállalatnak 29 országban voltak gyárai, Singer tehetségéből pedig 20 szabadalmaztatott találmányra futotta. Nagyjából 15 millió dolláros vagyonát halála után 23 gyermeke között osztották fel.

Véradás
Négy helyen lesz ma véradás a fővárosban – Fotó: Facebook

Négy helyen is lesz véradás ma Budapesten

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 10:00–18:00 óra között a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051 Budapest, Arany J. u. 31.)
  • 12:00–17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emelet én (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 14:00–18:00 óra között pedig a Savoya Parkban (1117 Budapest, Hunyadi János út 17.)

Felhős időre van kilátás

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön napos, gomolyfelhős időre van kilátás. Főleg a délnyugati és az északkeleti tájakon alakulnak ki záporok, zivatarok. Marad a 25-26 fok körüli maximum.

Ezekben a kerületekben lesz ma forgalomkorlátozás

Gyűlés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz május 30-án Budapest I. és V. kerületében. Tilos lesz megállni 6 órától 24 óráig az I. és V. kerületben a

  • Váralja utcai kis parkoló területén a Sándor Móricz lépcsői kapunál,
  • Dózsa György téren a buszparkoló területén,
  • Széchenyi felső rakparton a Széchenyi utca és a Széchenyi tér között.

Emellett szakaszosan és időszakosan lezárják 13 órától 24 óráig az I. kerületben az Apród utcát és a Lánchíd utcát az Attila út és a Clark Ádám tér között.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás