Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Az egykori átláthatósági tanácsnok momentumos politikus most az általa korábban korruptnak tartott Gajda Péterrel indul a választásokon – hívta fel a figyelmet Dódity Gabriella.Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.04.24.
Módosítva: 2024.04.24.
Gajda Péter Dódity Gabriella momentum kispesti átláthatósági tanácsnok

„Korrumpálódott a kispesti Momentum?”–tette fel a költői kérdést Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje közösségi oldalán, miután megtudta: Paróczai Anikó momentumos képviselő-jelölt az általa korábban korruptnak nevezett Gajda Péter baloldali polgármesterjelölt oldalán indul a június 9-i önkormányzati választáson.

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje Fotó: Facebook

„Paróczai Anikó 2020-ban átláthatósági tanácsnokként feltárt egy kispesti korrupciós ügyet, amiben Kránitz Krisztián, Lackner Csaba és Gajda Péter voltak az érintettek – ez áll a kispesti Momentum képviselőjének Wikipédia oldalán” – kezdte Dódity Gabriella.

Most azt hagyjuk, hogy az általa 2020-ban feltárt botrány 2019-ben robbant ki, amikor még nem is volt képviselő sem, nem hogy átláthatósági tanácsnok, de most ott áll a szerinte korrumpálódott polgármester mellett, akivel együtt indul a választáson… Pont ilyen álságos módon vizsgálódott átláthatósági tanácsnokként is Paróczai Anikó. Majd most, amikor egyedül ismét nem állná meg a helyét, ráakaszkodik akár a saját maga szerint korruptakra is

– jegyezte meg posztjában a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, hozzátéve: „A legújabb hír pedig, hogy Paróczai az elítélt Fekete-Győr Andrással virágosítja majd Wekerletelepet. Fantasztikus!” 

A baloldali összefogás a napokban tette közzé a jelölteket ábrázoló képet Fotó: Facebook

Lakások „kikanyarítása”, kenőpénzek...

A kispesti korrupciós történet – lakások kikanyarítása, kenőpénzek...–, még 2019-ben robbantotta a közéletet, olyan nyilvánosságra hozott felvétellel, amelyen egy Lackner Csaba volt szocialista képviselőre nagyon hasonlító férfi valószínűleg kokaint porciózik, és közben a baloldali önkormányzaton belüli korrupcióról mesél. Megemlített egy „Mr. 40 százalék” (Kránitz Krisztián, korábbi vagyonkezelő) becenévre hallgató férfit és a polgármestert is. Az ügyben nyomozás indult, de önkormányzaton belül is kineveztek 2020-ban egy átláthatósági biztost, ő volt Paróczai Anikó momentumos képviselő. A baloldali városvezetés tehát a törvényesség felügyeletét egy baloldali politikusra bízta, miközben a valós helyi ellenzéket jelentő kormánypárti képviselők számára elérhetetlenné tették a fontos adatokat.

Paróczai kétes eredményű munkája

„Meglepő módon” Paróczai munkáját jelentős eredmény nem kísérte, ő mindent rendben talált. Egy kivétellel, ez pedig Kránitz Krisztián elhallgatott spanyolországi nyaralója volt. A momentumos képviselőnő azt mondta akkor, megtalálta az épületet és annak fotóját, illetve tulajdoni lapját nyilvánosságra hozta. Kránitz Krisztián – „Mr 40 százalék” –, a volt kispesti vagyonkezelő igazgatója feljelentette Paróczait, akit rabosítottak is. A jogi ügy később elrendeződött, és semmi sem történt. Érdekesség azonban, hogy az átláthatósági tanácsnok már ismert információkat „tárt fel”. Kránitz spanyol nyaralójáról először ugyanis a Magyar Nemzet közölt részleteket még 2019 október-novemberében. A lap szerint Paróczai lényegében az ott közölt adatokat a saját munkájának eredményeként mutatta be. A rendőrségi vallomásában Paróczai már a valóságot mondta: „azt, hogy hol volt a ház, a Magyar Nemzetben lehetett megtalálni”...

A szoci polgármester emberei  közpénzekből gazdagodtak?

A 2019-es önkormányzati választási kampány időszakában óriási botrányt kavart a sajtóhoz eljuttatott, összesen több tízórányi hangfelvétel, amelyen egy Lackner Csaba korábbi kispesti szocialista politikusra hasonlító férfi arról társalog a beszédben is említett kokain kiporciózása közben, hogy a szoci polgármester emberei hogyan gazdagodtak meg közpénzekből. Pénzek visszaosztása, ingatlanok megszerzése, korrupciós ügyletek... A bódult szoci baloldali politikusra hasonlító férfi kérkedik Gajda Péter körének tetteivel, miközben a polgármestert dicséri, hogy ő „milyen ügyesen csinálja”. A felvétel főszereplője azt is elmondja beszélgetőtársának, hogy valódi bevétele sokszorosa a bevallott jövedelmének. „Ha évente nem keresel 100 millió forintot, akkor te hülye vagy. És az is igaz, hogy aki jól csinálja, igazából nem a büdzséből vesz el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozásoktól jön vissza... Ahhoz, hogy például én azt a pénzt, amit megkeresek most havonta, ahhoz nekem legalább 8-9 vagy kb. 10 40-50 négyzetméteres új építésű ingatlanomnak kellene lenni, hogy a kiadásokból azt a havi bevételt tudjam fedezni. Mondjuk egy 8-9-10 lakás, azért az nem kevés, akárhogy is nézzük, akár 300-400 millió forintra is rúghat, nem? Ahhoz, hogy te, mondjuk, egy-másfél millió forintot mindenfajta munka nélkül beszedjél.” Lackner gondolatmenetének végén egy másik bennfentes férfi hozzáteszi: „Ezt csinálta a Péter kurva okosan.” Később pedig a Lacknernek látszó személy arról panaszkodik, hogy képviselőtársának, az akkori kispesti vagyonkezelő szocialista igazgatójának, ismertebb nevénMr. 40 százaléknak 12 millió forint kenőpénzt kellett egy mutyi során fizetni, míg a polgármesternek csak hármat”. Ekkor konklúzióként meg is állapították, hogy a vagyonkezelős kolléga „éhes”, és majd ez lesz a veszte…

A felvételen ez hallható: „Ez mind a Krinyón keresztül ment, senki nem sajnálta tőle”

„Tavaly felvettünk 1,2 milliárd forintnyi hitelt, de úgy, hogy nekünk 2017-ről volt majdnem 800 millió forint tartalékunk. Ez mind a Krinyón (Kránitz Krisztián, az akkori kerületi vagyonkezelő igazgatója, szintén volt szocialista képviselő) keresztül ment, senki nem sajnálta tőle – meséli a felvételen vélhetően Lackner, akinek beszélgetőtársa így reagált: „Krisztián már mondta, hogy nyugdíjba mehet, mert megkereste, amit akart. Aztán meg keveslik az »okosba« megkeresett pénzt”. A Lacknernek látszó személy erre így válaszolt: „Figyelj, tudod, hogy milyen hamar el lehet költeni ­200-250 millió forintot?”

„Mr. 40 százalék szelleme kísért ?”

Bár Kránitz Krisztián már nem dolgozik az önkormányzatnál, a kormánypárti képviselők nem látják a változást. Ezzel kapcsolatban Fekete Márk fideszes képviselő így posztolt a napokban.

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás