Nincsenek szavak: 2,4 millió babán segített a hős véradó

A férfi maga a két lábon járó csoda.Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.03.14.
vérplazma véradás csecsemő életmentés

Hihetetlen, de igaz. Egy 87 éves ausztrál férfi élete során legalább 2,4 millió csecsemő életét mentette meg azzal, hogy különleges vérét a javukra fordította. James Christopher Harrison még 14 éves korában esett át egy nagy műtéten, amely során vérátömlesztésre volt szüksége, aminek hála, fel tudott épülni. Az orvosok segítségéért cserébe 18 éves korában azonnal jelentkezett véradónak, hogy ezzel segíthessen másokon. Az orvosai hamar rájöttek, hogy a férfi vérében különleges antitestek képződnek, amelyek felhasználhatóak az anti-D injekció előállításához. Harrison vére ugyanis különösen hatékony a különböző betegségek elleni küzdelemben. 

Az anti-D immunglobulin semlegesít minden olyan RhD-pozitív antigént, amely a terhesség alatt az anya vérébe kerülhet

– számolt be róla az Unilad. Ha ez az antigén bejut egy terhes nő vérébe, akkor Rhesus-betegség alakulhat ki nála, amely elpusztíthatja a fejlődő magzat vérsejtjeit. 

A Rhesus-betegség nem károsítja az anyát, de a babának vérszegénységet és sárgaságot okozhat

– tette hozzá a lap. Jemma Falkenmire, az Ausztrál Vöröskereszt vérszolgálatának munkatársa arról tájékoztatta a lapot, hogy 1967-ig szó szerint több ezer csecsemő halt meg évente, és az orvosok ezt nem tudták megakadályozni. Számos nőnek pedig vetélése volt, vagy a babáik agykárosodással jöttek a világra, amíg nem találtak rá Christopher Harrisonra.

Miután elkezdték hasznosítani Harrison vérplazmáját, ő lett az egyik alapítója az Új-Dél-Wales-i Rh Programnak, amely azóta több millió csecsemő életét mentette meg. Annyira különleges a nyugdíjas vére, hogy a 2018-ig gyártott Anti-D injekciók mindegyike Harrison véréből származhatott. 

63 év, 1173 vérplazma adás

Külön érdekesség, hogy hős vérplazmaadó saját lányánál is alkalmazni kellett a D-vakcinát. 

Ennek köszönhetően egészségesen született meg a második unokám

– árulta el a véradó a lapnak. A lap statisztikája szerint Harrison 2018. május 11-én adott utoljára vért, mert elérte a véradásnál előírt 81 éves felső korhatárt – ez volt egyébként az 1173. véradása a 63 éves „pályafutása” alatt. Munkájáért megkapta az Ausztrál Érdemrend kitüntetését.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás