Lenin szoborból Star Wars főgonosz - különleges alkotásokat készít egy magyar orvos





A mai fiataloknak fogalmuk sincs a szocializmusról, ezért dr. Udvardy Csaba Lenin szobrokon keresztül szeretné bemutatni a fiataloknak a múltat a jelenben.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.10.
Módosítva: 2024.03.10.
Lenin star wars sebész Műalkotás orvos

Az ürömi ház udvarán Lenin szobrok sorakoznak. Több, mint 100, van köztük olyan, ami elnyerte már végső formáját, de akad ami arra vár, hogy Dr. Udvardy Csaba sebész főorvos kezelésbe vegye és új tartalommal ruházza fel.

 Darth Maul az erő sötét oldalát szimbolizálja az alkotónál Fotó: Faludi Koppány

Az alkotó kedvű doktor jelenleg az Országos Baleseti intézetben dolgozik, mint traumatológus főorvos. Csaba a szobrokon keresztül szeretne megismertetni a szocializmust, minden egyes szobrot egyedivé tesz, és azzal próbálja bemutatni a fiatalok számára a letűnt kor ideológiáját, némi humorral, akárcsak a Tanú című filmben.

Mikor 1976-ben elmentünk egy osztálykirándulásra több osztálytársamat kirúgták. Előbb megvolt az ítélet, mint ahogy elkövethetett volna bármit. Akár a Tanú című filmben.

- mondta Dr. Udvardy Csaba, akit megtapasztalta múlt rendszer szörnyűségeit is, amit a műalkotásain keresztül szeretne bemutatni az elkövetkező nemzedékeknek, akik csak a történelemkönyvekből olvashattak róla.

 A Lenin szobrok olyanok, mint az önkifejezés különleges vásznai Fotó: Faludi Koppány

Először festeni kezdett, de rá kellett döbbennie, hogy az nem megy neki. Így egy különleges technikát alkalmazott, összegyűrt vásznat, és amit kirajzoltak a gyűrődések, azt festette meg. Különleges alkotások születtek belőle, majd ezután következtek a Lenin szobrok, mint az önkifejezés különleges vásznai.

Április 4-én operáltam mikor mondtam viccesen a kollégámnak, hogy ma nem is kellene dolgoznunk. És rádöbbentem, hogy a fiatalabb generációnak fogalma sincs, hogy mi történt ezen a napon.

- emlékezett vissza a főorvos, aki a Petőfi csarnok bolhapiacán sétálva botlott bele egy Lenin szoborba, amit meg is vett. Ez volt az első amit átalakított és John Len-in lett belőle. A kerámia szobor pedig Disco Len-inné alakult át.

A szobrokkal akarja bemutatni a fiatalok számára egy letűnt kor ideológiáját Fotó: Faludi Koppány

Én úgy gondolom, hogy Lenin szimbolizálja a szocializmust, és 1917-ben egy új vallás született. Mindenkit megpróbáltak megtéríteni, de engem nem sikerült. Ez nekem annyira nem tetszett, hogy ezekhez a szobrokhoz kötöm a szocializmus negatíveszméit. 

- osztotta meg Csaba, aki így alkotta meg Darth Mault is, aki az erő sötét oldalát szimbolizálja a Csillagok Háborújában, azaz azt az elnyomást, diktatúrát, ami a szocializmust jellemezte. 

A művész orvos az alkotásait úgy készíti el, hogy mindegyiknek legyen önálló üzenete, de azért megesett már az is, hogy a design diadalmaskodott.

A főorvos műtermének ürömi házának pincéje és kertje szolgál. Annyira magával ragadta az alkotó kedv, hogy úgy gondolja különleges szobrainak száma tovább fog gyarapodni.





 





Ezeket olvastad már?
Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás