
"Kedden mentünk volna báli ruháért" - Anyukája talált rá az elhunyt diáklányra
Az anya csak néhány óráig nem tartózkodott az otthonukban.
Újfajta hamburger hódít Budapesten, a smash-technikának köszönhetően a hús szaftos, a hagyma karamellizált, a buci pedig vajas. Az összhatás köszönőviszonyban sincs az eddig ismert burgerekkel, pedig nagyszerűsége éppen egyszerűségéből fakad.
Budapesten is berobbant a smash burger-láz, számos helyen kínálják ezt az ínyencséget. Köszönhető ez egy 23 éves magyar srácnak, aki januárban újraírta a hazai burgerek történelmét. Gyorsétterménél reggeltől-estig kígyózott a sor, mintha csak ingyen banánosztást hirdettek volna. De, mitől különleges a smash-technikával készült burger? Attól, hogy nem különleges...
A smash azt a technikát és eszközt jelenti, ahogy a húst elkészítik, ezen felül minden alapanyag minőségi. Egy speciális sütőfelületre teszik a zsírosabb friss marha darált húst, amit középen lelapogatnak, így magas hőfokon egyformán sül át a vékony húskorong, ami szaftos marad. Specialitás még, hogy a húsba menet közben belesütik a hagymát, ami így szinte belekaramelizálódik és jellegzetes ízt ad. Erre dobják rá az olvadó sajtokat, amitől az egész egy kirobbanó ízbomba lesz. A bucikba dupla vagy tripla hús kerül, majd nyakon öntik kecsappal és majonézzel, helyenként a ház saját szószával és ecetes uborkával. Mielőtt azt hinnénk, hogy csak ennyi, szólnunk kell arról is, hogy a buci felső részét házi vajjal megkenik, így érnek össze az ízek és lesz olyan ütős az egész, hogy órákig nem éhezünk majd meg.
A smash burger ötlete eredetileg 2007-ben pattant ki két veterán vendéglátós, Rick Schaden és Tomy Ryan fejéből. Az Egyesült Államokban általuk alapított étteremlánc egy különleges technikát alkalmazott, amelynek az volt a lényege, hogy egy grillező felületen magas hőmérsékleten sütik meg a hamburgerhúst. Az étteremlánc tagjai először különleges burgereket árultak attól függően, hogy hol voltak. A smash burger tehát nem annyira új jelenség, de Európában és nálunk csak az elmúlt időszakban lett nagyon népszerű.
Az anya csak néhány óráig nem tartózkodott az otthonukban.
Napról napra változik az aszteroida becsapódásának esélye.
A tudósok régóta vizsgálják a megmagyarázhatatlan lényeket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre