Újfajta hamburger hódít Budapesten, a smash-technikának köszönhetően a hús szaftos, a hagyma karamellizált, a buci pedig vajas. Az összhatás köszönőviszonyban sincs az eddig ismert burgerekkel, pedig nagyszerűsége éppen egyszerűségéből fakad.
Budapesten is berobbant a smash burger-láz, számos helyen kínálják ezt az ínyencséget. Köszönhető ez egy 23 éves magyar srácnak, aki januárban újraírta a hazai burgerek történelmét. Gyorsétterménél reggeltől-estig kígyózott a sor, mintha csak ingyen banánosztást hirdettek volna. De, mitől különleges a smash-technikával készült burger? Attól, hogy nem különleges...
A smash azt a technikát és eszközt jelenti, ahogy a húst elkészítik, ezen felül minden alapanyag minőségi. Egy speciális sütőfelületre teszik a zsírosabb friss marha darált húst, amit középen lelapogatnak, így magas hőfokon egyformán sül át a vékony húskorong, ami szaftos marad. Specialitás még, hogy a húsba menet közben belesütik a hagymát, ami így szinte belekaramelizálódik és jellegzetes ízt ad. Erre dobják rá az olvadó sajtokat, amitől az egész egy kirobbanó ízbomba lesz. A bucikba dupla vagy tripla hús kerül, majd nyakon öntik kecsappal és majonézzel, helyenként a ház saját szószával és ecetes uborkával. Mielőtt azt hinnénk, hogy csak ennyi, szólnunk kell arról is, hogy a buci felső részét házi vajjal megkenik, így érnek össze az ízek és lesz olyan ütős az egész, hogy órákig nem éhezünk majd meg.
A smash burger ötlete eredetileg 2007-ben pattant ki két veterán vendéglátós, Rick Schaden és Tomy Ryan fejéből. Az Egyesült Államokban általuk alapított étteremlánc egy különleges technikát alkalmazott, amelynek az volt a lényege, hogy egy grillező felületen magas hőmérsékleten sütik meg a hamburgerhúst. Az étteremlánc tagjai először különleges burgereket árultak attól függően, hogy hol voltak. A smash burger tehát nem annyira új jelenség, de Európában és nálunk csak az elmúlt időszakban lett nagyon népszerű.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre