Mentális egészségügyi vészhelyzetet hirdettek: "a nők mentális egészsége nemzetstratégiai kérdés"





A nők képesek stabilizálni a családot és a felnövekvő generációkat. Érdekükben mentális egészségügyi vészhelyzetet hirdettek.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.03.12.
mentális egészség vészhelyzet Európa konferencia

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Magyar Női Unió és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület közös szakmai együttműködésben 8. alkalommal rendezte meg nőnapi konferenciáját, idén az Európa változik, a nő örök - az európai nők helyzete címmel. A Hadik Kávéházban tartott kerekasztal beszélgetésen többek között elhangzott: Mentális egészségügyi vészhelyzetet kell hirdetni, kiemelt figyelemmel a nőkre, akik képesek a stabilitást megteremteni a családban.

Répássy Róbert, Hal Melinda, Simicskó István, Király Nóra, Beneda Attila, Batthyány-Schmidt Margit a konferencián. Fotó: Fodor Erika 

Király Nóra a rendezvény főszervezőjeként elmondta: a biztonság az egyik legalapvetőbb életfeltételünk, hiányában a szabadságunkat csak korlátozva élhetjük meg.

„A biztonsághoz való jog a női jogok érvényesülésének is fundamentuma. Sajnos a hagyományos családmodell és benne a nők szerepe világ- és Európa szerte fellazulóban van. Szerintünk pedig nagy szükség van arra, hogy felhívjuk a hazai társadalom figyelmét ezekre a tendenciákra, s megerősítsük a nőket abban, hogy a szülőktől, nagyszülőktől örökölt családi értékek, nőtársaink példaértékű életútja számunkra is erőt, reményt, bátorságot adhat a jövőre nézve.”

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász egyenesen mentális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

Mutatjuk videón, mit mondott:

„Mentális egészségügyi vészhelyzetet kell hirdetnünk Európában és Magyarországon is. A mentális egészségben a nők szerepe kifejezetten fontos. Egy nőnek a mentális egészségén múlik, hogy megszületnek-e a jövő generációi. A generációk közötti kapcsolatot a nők teremtik meg, miközben a munkaerőpiacon ugyanúgy helytállnak. A nők mentális helyzete tehát nemzetstratégiai kérdés, és Európa szempontjából is az egyik legfontosabb kérdés” - fogalmazott a pszichológus.

A nők helyzetéről -  férfiak és nők a Hadikban Fotó: Fodor Erika

Hal Melinda hozzátette: arról van szó, hogy ez közügy.

„A nők azok, akik képesek a saját stabilitásukért rendkívül sokat tenni. A nő az, aki egy családon belül képes megadni azt az alaphangot és azt a struktúrát, amelyre a gyerekeinek az értékrendje, a fejlődése képes ráépülni – nem mellőzve ebben a férfiak nagyon fontos szerepét sem! Ezért kell most mentális egészségügyi vászhelyzetet hirdetnünk Európában és Magyarországon egyaránt, mert nem tudjuk másként stabilizálni majd a felnövekvő generációkat.”

Nézz bele a konferenciába!

Hölgyek köszöntése

Tóth Edina beszámolt arról, milyennek látja ma a nők helyzetét Euróbában Fotó: Fodor Erika

A konferencián Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottja és Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió (MNU) elnöke köszöntő gondolatai mellett Tóth Edina, Európai Parlamenti képviselő, dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője is elismerő szavakkal szólt a női erő, az általuk végzett munka nélkülözhetetlen fontosságáról.

Simicskó István tulipánnal kedveskedett a résztvevőknek Fotó: Fodor Erika

Értékőrzők -Mit adnak a magyar nők Európának? címmel kerekasztal beszélgetés keretében osztotta meg tapasztalatait a jelenlévőkkel Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézet vezető kutatója, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója és Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője.
 





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás