Kiderült, meddig kell tartanunk még az influenzától – íme a legfrissebb adatok!





Meglehetősen erős járvány volt az idei. A Nébih adatai azt mutatják, a február 12-i héten tetőzött a járvány, a legutóbbi számok szerint pedig már csökkennek a megbetegedések.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.06.
influenza megfázás láz Influenzajárvány

Sok ember életét keserítette meg az elmúlt időszakban az influenza. Nátha, láz, köhögés és fejfájás kíséretében söpört végig az országon. De lassan meg lehet nyugodni a szakemberek szerint, ugyanis hétről hétre egyre kevesebb megbetegedéssel fordulnak orvoshoz. 

Flu.,Young,Woman,Got,Nose,Allergy,,Flu,Sneezing,Nose,Sitting
Nagyon sok embert döntött le a lábáról az influenza, de lassan fel lehet lélegezni 
Fotó: HBR/ Shutterstock

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2024. február 19–25. között az országban 55 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 40,3% 0–14 éves gyermek, 29,1%-a 15–34 éves fiatal felnőtt volt. 22,5% a 35–59 évesek, míg 8,1% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3–5 évesek 
(1864) és a 6–14 évesek (1465) között volt a legmagasabb. Az előző héten még magasabb volt ez a szám: 2024. február 12–18. között az országban 60 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 
Az előző héthez képest tizenegy közigazgatási területen nőtt, hétben csökkent, míg Nógrád és Pest vármegyében nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbben Komárom-Esztergom és Békés vármegyében, míg a legkevesebben Bács-Kiskun és Fejér vármegyében betegedtek meg.
Az orvosok által beküldött 77 minta közül 11 betegnél az influenza valamelyik típusát, ötnél koronavírus-fertőzést, kilenc esetben a légúti óriássejtes vírust mutattak ki a vizsgálatok. Az elvégzett virológiai vizsgálatok minden esetben az influenza A típusú vírusának jelenlétét igazolták.

Komoly tünetek és szövődmények is lehetnek

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a téli zárt ablakos időszak különösen kedvez a fertőzés terjedésének. Jellemző tünetei hasonlóak egy kicsit a koronavírus-fertőzéshez, de hirtelen kezdődik egy nagyon magas lázzal, majd légúti tünetek: torokfájás, rekedtség, orrfolyás és izom- és ízületi fájdalom jelentkezik. Az influenza lehetséges szövődménye a vírusos tüdőgyulladás, amikor a magas lázas állapot sokáig fennáll, a tünetek mellett egy nagyfokú levertség, gyengeség jelentkezik. Szintén szövődmény, amikor a vírusos fertőzésre egy úgynevezett bakteriális felülfertőzés jön. A bakteriális tüdőgyulladás szövődménye lehet az orrmelléküreg gyulladása. Sajnos az egyik legveszélyesebb szövődmény az agyvelő- és agyhártyagyulladás, melyek halálhoz vezethetnek. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás