Az is kiderült, hogy mennyit ehettünk belőle.
A szalonna az egyik legmegosztóbb magyar étel a sok finom falat között. Két -féle módon állnak hozzá az emberek: vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem.
Kezdjük az elején. Őseinknek indokolt volt sok szalonnát fogyasztaniuk. Egyfelől azért, mert gyakran csak ennyi jutott a tányérra némi kenyérrel és hagymával. Másrészt pedig magas kalóriatartalma miatt nagyon jót tett a földeken és a hidegben is az immunrendszernek. Így nem csoda, hogy a népi gyógyászat is régóta használja a szalonnát.
Nos, akik szeretik a szalonnát azoknak az a jó hírünk van, hogy hasznos Omega-6 zsírtartalma van és arachidonsavat tartalmaz. Ez elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét
Kis mennyiségben fogyasztva támogatja a szervezet működését. Szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódását. Szeléntartalma miatt dohányzóknak is jót tesz, mert erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Alkoholfogyasztás esetén segít, hogy az ital lassan szívódjon fel a szervezetbe. De ízületi problémákra is gyógyír lehet. Sőt ekcémára is lehet használni.
Ugyanekkor a WHO rákkutató szervezete aggasztó tanulmányt hozott nyilvánosságra, amely szerint, akár ötven gramm feldolgozott (és itt a hangsúly a feldolgozotton lehet) kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása 18 százalékkal növelheti a vastag- és végbélrák kockázatát. Természetesen ehhez az is kell, hogy az adott szervezet hajlamos legyen erre a fajta megbetegedésre – írja a Life.
Összegezve valószínűleg nyugodtan ehetjük a szalonnát: mértékkel, mint minden egyebet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre