Meghökkentő fotókon, ahogy elárasztja az illegális hulladék Óbudát





Nem telepítenek új kamerákat, leállt minden közbiztonság-javító kerületi fejlesztés



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.03.23.
hulladéklerakás költség tehetetlen probléma kamera

A III. kerületben Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának legújabb jelentése alapján aggodalomra ad okot az illegális hulladéklerakás mértékének növekedése. A helyi önkormányzat adatai szerint az elmúlt évben 5-8%-kal több illegálisan lerakott hulladékot regisztráltak, ami nemcsak a környezetre, de a kerület pénzügyi forrásaira is komoly terhet jelent. A jelentős mennyiségű hulladék elszállítása és kezelése milliókba kerül, miközben a kerületi lakosok arra panaszkodnak, hogy a közterületek egyre inkább elhanyagoltak, és az önkormányzat tehetetlen a helyzet javítása érdekében, hiszen minden évben csak egyre nő az illegális hulladék mennyisége.

Illegális szemét a Királyok útján Fotó: Fügedi Richárd

Kamerákat ígértek

A probléma kezelésére korábban azt ígérték, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek el a legkritikusabb pontokon, mint például a Barackos utcában. Ennek ellenére az elmúlt években nem történt érdemi előrelépés a kamerarendszer bővítésében.

Az illegálisan lerakott zöldhulladék is komoly probléma. Fotó: Fügedi Richárd

A rendszer kezdetben, 2007-ben 64 kamerával működött. 2015-ben egy nagyobb fejlesztés során további 44 új kamerát telepítettek, melyekkel a rendszer 108 kamerára bővült. Ezt követően, 2017-ben újabb 15 kamerával növelték a számukat. Ezután a baloldali városvezetés nagyon visszavett. 2020-ban csupán 7 kamerával bővült a rendszer, majd 2021-ben pedig már csak kettővel. Ezután egyetlen kamerát sem telepítettek. Jelenleg összesen 143 kamerával működik csak a rendszer, ami nagyon kevés, figyelembe véve, hogy mennyi probléma van Budapest egyik legnagyobb kerületében. Figyelembe véve, hogy az illegális hulladéklerakások kezelése komoly költségeket jelent, a kamera telepítésének költsége relatíve alacsony lenne, és hozzájárulhatna a probléma hatékonyabb kezeléséhez.

Térfigyelő kamerákkal megvédhető lenne a közterület. Fotó: pexels (illusztráció)

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Barackos utcában egy jelentős méretű illegálishulladék-lerakó alakult ki. Jelenleg a városvezetés nem mutat komolyabb előrelépést e téren. A közterület-felügyelet főként az autósok parkolásának ellenőrzésére összpontosít az illegális hulladéklerakások megakadályozása helyett.





 

A helyi lakosság és környezetvédelmi szervezetek aggodalmukat fejezik ki az illegális hulladéklerakás okozta környezeti és közegészségügyi problémák miatt. Fontos lenne hatékony, sürgős intézkedéseket hozni, amelyek nemcsak megakadályozzák a további illegális hulladéklerakásokat, hanem hozzájárulnak a kerület lakóinak életminőségének javításához és a közterületek rendjének helyreállításához.


 





Ezeket olvastad már?
Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás