Elárasztotta Óbudát az illegálisan lerakott szemét – fotók





Budapest 150 éves születésnapjára nagytakarítást rendelt el Karácsony Gergely - hát sajnos van miért... Pest-Buda-Óbuda egyesítésének ünnepén megnéztük, hogy Óbudán mi a helyzet szemétfronton.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.11.
illegális hulladék Óbuda Budapest

Karácsony Gergely Budapest 150 éves születésnapjára készülve meghirdette a fővárosi nagytakarítást. Teljesen egyet tudunk vele érteni, Budapestnek tényleg nagy szüksége van takarításra - például azért, mert Karácsony Gergely leszereltetett 3000 szemeteskukát. Rögtön el is öntötte a szemét a várost, ezért a kerületek egy része próbálta maga pótolni a kukákat... Jó lenne, ha az év minden napján tisztaság fogadná a városlakókat, nem csak a szülinap előtt lenne nagytakarítás.

A főváros feladata is

Ráadásul sajnos rengeteg illegálisan lerakott szemét is van a fővárosban

Az illegálisan lerakott, eldobott szemét eltakarításának (ha a hulladék lerakója nem állapítható meg) a hulladéktörvény szerint mindig az a felelőse, akinek a területén van. Ha közterület, akkor ott a terület tulajdonosának, tehát a fővárosnak vagy a kerületnek a feladata a hulladék elszállítása, de ha magánterületen van, akkor is kötelezettsége keletkezik a kerületnek, hiszen akkor a terület tulajdonosát kell megkeresnie és felszólítania, hogy a hulladékot szállítsa el. Egyébként az önkormányzati törvény a főváros feladatai közé sorolja a településtisztaság megteremtését és fenntartását, hiszen az illegális hulladéklerakás nem kerületi specifikum, hanem az egész várost érintő egyre súlyosabb probléma.

Van, ahol még a tavalyi fenyőt sem vitték el (Föld u.-Zápor u. sarka) Fotó: Fügedi Richárd

Folyamatosan nő a szemét mennyisége

Fővárosszerte általános tendencia, hogy évről évre körülbelül 15%-al folyamatosan nő az illegálisan lerakott hulladékok mennyisége – derült ki az Indexnek nyilatkozó kerületek adataiból.  

Légió úti illegális szemét Fotó: Fügedi Richárd

Pedig a fővárosi önkormányzati rendészeket és a kerületi közterületfelügyelőket is felhatalmazza a törvény ezen illegális cselekmények elleni fellépésre. Vannak olyan hangok közterület-felügyelői körökből, akik azt mondják, hogy az autósok büntetésére és bilincselésére állíthatták rá ezeket a szerveket, azért nem foglalkoznak más, a lakosságot sokkal jobban zavaró problémákkal.

Illegális szemét a Királyok útján Fotó: Fügedi Richárd

Régóta tudnak a problémáról

Hatalmas gondok vannak a III. kerületi Ezüsthegyen. Korábban erről lapunk is beszámolt. Pedig az óbudai önkormányzat már idén februárban azt ígérte, hogy folyamatosan felszámolják a Barackos utcában lévő szeméthegyeket. Ahogy írták: 

A Barackos út környékét ‒ amely nagy kiterjedésű hétvégi házas övezet ‒ szintén több száz köbméter illegális hulladék csúfítja el köz-és magánterületeken egyaránt. Az elszállítás és mentesítés folyamatos

Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy semmi látszatja nincs, sőt, csak nőttek a szeméthalmok. Kamerákat is ígért az önkormányzat, hogy gátat vessenek sz illegális hulladéklerakásnak, de azokból se lett semmi. Az pedig továbbra is tény, hogy elképesztő mennyiségű illegálisan lerakott hulladék csúfítja el a közterületet az óbudai Ezüsthegyen.

A Barackos úti elképesztő állapotokat a következő képre kattintva lehet megtekinteni galériánkban:





3000 kuka tűnt el Budapestről

Az önkormányzati törvény a főváros feladatai közé sorolja és kiemelt helyen említi a településtisztaság megteremtését és fenntartását. Ezzel szemben a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) 2020-ban spórolásra hivatkozva leszereltette a fővárosi köztéri szemetesek 30 százalékát, összesen 3000 darabot. Karácsonyék akkori döntésének mára láthatjuk az eredményét, hiba volt tömegesen eltávolítani a nyilvános kukákat. Az intézkedés következtében a közterületi szemetelés drasztikusan megnőtt. Az elszállított szemetesek helyett az utcákon zacskók, zsebkendők, és egyéb hulladékok gyűltek fel. A probléma minden kerületre kihatott. Sokan azóta úgy vélik, hogy a szemetesek eltávolítása inkább szimbolikus, mint pénzügyileg jelentős volt. Azért a néhány tízmilliós megtakarításért nem érte meg a városnak megszabadulni az utcákon elhelyezett kukáktól, hiszen az eldobált hulladék összeszedése sokkal többe kerül.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás