Döbbenetes fotók az óbudai Ezüsthegyről, menekülnek a környékről az emberek - galéria





Hátborzongató hellyé változott az óbudai Ezüsthegy. Az önkormányzati telkeket illegálisan elfoglaló problémás alakok miatt menekülnek az emberek a környékről.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.10.08.
Óbuda Ezüsthegyen betörés

Hátborzongató állapotok fogadtak minket az óbudai Ezüsthegyen. Szétvert ingatlanok és iszonyatos szeméthegyek jellemzik a Buda egyik legszebb panorámáját nyújtó zártkertes övezetét. A lakók szó szerint menekülnek a nagyrészt önkormányzati telkekre beköltözött, az együttélési és társadalmi szabályokra fittyet hányó problémás alakok tevékenysége miatt. Mindennapos az ordítozás, az útra csinálnak, szemetelnek, lopnak, betörnek, drogoznak, szétverik a hétvégi házakat - és egy csak néhány panasz, amit az élőktől hallottunk. Szerintük folyamatosan pusztul le a környék. Helyszíni riportunk.

Szeméthegy és panoráma Fotó: Fügedi Richárd

A béke szigete, vagy mégsem?

A legrosszabb a helyzet a Barackos utcán, ahol nekünk is óvatosan kellett sétálni, mert amellett, hogy csapnivaló volt az út minősége, helyenként még emberi ürüléket is ki kellett kerülni. Az út egyik oldalán egymás után jöttek a szemetes-gondozatlan porták és a hatalmas szeméthegyek az út lejtő felőli oldalán is. Az egyik mocsokkal telehordott, valószínűleg önkormányzati telek előtt épp egy férfi dobált az autójából a kerítésen belülre valami lomhulladékot... 

Galéria a Barackos úti állapotokról:

Panaszáradat fogadott a szomszéd utakon

A szomszédos utcákban sok emberrel találkoztunk. Két férfi a lopásokat, betöréseket nevezte meg a környék legnagyobb problémájának. Lajost pedig az autójában ülve kérdeztük, arról, hogy mit tapasztal: ,,Az ablakból láttuk, hogy ott megállt egy kocsi, ami aztán elvitte a szomszéd telken lévő nagy tartályt. Hozzánk még nem törtek be, de bízunk benne, hogy nem is fognak” - bizakodott a férfi.

Lajos reméli, hogy hozzájuk nem törnek be... Fotó: Metropol

Az úton tovább sétálva egy fiatal lány mondta el kendőzetlenül tapasztalatait.

Itt az alattunk lévő utcán vannak ilyen házfeltörő, bűnöző életmódot folytató emberek, akik szétvernek minden házikót. Betörnek sok helyre és szoktuk is hallani, ahogy verik szét a házakat. Korábban tisztességes emberek laktak itt, akiket az önkormányzat elküldött. Őutánuk – szerintem direkt – hozták ide ezeket a bűnözőket, hogy a többi normális embert elzavarják innen, mert valószínűleg kell a hegyoldal az önkormányzatnak. Már egy csomóan őmiattuk el is költöztek innen, mert annyira elviselhetetlen a helyzet. Menekülnek innen az emberek.

- mesélte elkeseredve lapunknak, de a nevét, arcát nem szerette volna vállalni. 

Szétvert ingatlanok Fotó: Metropol

Ahogy a lakók elmondták, pár éve beköltöztek ide – főleg önkormányzati tulajdonba – az együttélési szabályokra fittyet hányó, bűnözői életmódot folytató problémás alakok. Mivel sok tulajdonos már lemondott arról az állandó lopások betörések miatt, hogy itt bármit termeljen, így a kábszeresek drogtanyává alakítják a magára hagyott viskókat, hétvégi házakat, amiről mi is megbizonyosodhattunk. 

A szétvert házakról készült galériánk:

Sok az illegális lakásfoglaló

Az Ezüsthegyen sétálva egy füvet vágó férfival találkoztunk, kérdésünkre, hogy mi a helyzet itt, azonnal panaszáradat fogadott minket.

Itt minden megy, kábítószertől kezdve minden. Feltörték a házát is az öcsémnek, szétrámoltak mindent. Akik itt vannak, azok illegális lakásfoglalók. A bíróságon ment is a pereskedés az önkormányzattal, elvesztették ezek a csövesek a pert nyáron, de azóta is itt vannak. Az önkormányzat nem csinál semmit, hogy ezeket az igénytelen embereket elzavarja még a környékről is. 

- mesélte elkeseredve a férfi.

Fura figurák járják a környéket és visznek mindent, ami mozdítható Fotó: Metropol

A rendőrség rendszeresen razziázik, drogosokat is fogtak itt

Megkerestük az esetek kapcsán a rendőrséget, és a BRFK megerősítette, hogy folyamatosan ellenőrzik a környéket, és természetesen minden bejelentésre kimennek. Mint írták lapunknak:

"Tájékoztatjuk, hogy a kerületi rendőrkapitányság minden lakossági bejelentésre reagál, és visszatérő jelleggel ellenőrzi a megkeresésben említett környéket, amely eredményeként az elmúlt két hónapban két esetben történt elfogás kábítószer birtoklása vétség gyanúja miatt.

Az egyik elfogás 2023. augusztus 5-én a Meggy utcában, a másik 2023. szeptember 5-én a Táncsics Mihály utcában történt, rendőri intézkedés eredményeként. Mindkét elfogott férfit a rendőrök előállították és kábítószer birtoklása vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki."

 

"Ezüsthegy már tiszta Chicago"

Egy gyermekét nevelő édesanyával is találkozunk, aki mélységesen fel van háborodva az állapotok miatt.

Ez már tiszta Chicago. Itt kétféle ember van, az egyik aki normálisan tud élni, a másik a bűnöző. Az utóbbiak ide költöztek az Ezüsthegyre. Itt azóta sok házat törtek rommá. A teraszom alatt lopták ki a kanapét, a hűtőszekrényt, de a szöget kilopják a falból...

 – mondja Éva.

Ami mozdítható, azt viszik... Fotó: Olvasói fotó

,,Ezekbe a szétvert házakba költöznek be és itt szívnak, szúrnak" - mutat nekünk egy helyet, ami tele van a droghasználat maradványaival. Ezüstpapír darabkák, szétszerelt gyújtók a melegítéshez és persze fecskendő, amit a vékony tűje miatt drogfogyasztáshoz használnak.

Éva élhető körülményeket szeretne gyermekének Fotó: Fügedi Richárd

Galériánk:

Félünk egyébként. Mikor visszaszóltam neki, akkor egész éjszaka az ablakom alatt túráztatták az autójukat, meg fenyegetőztek, kiabáltak. Egyszer az önkormányzat nagy nehezen szólt nekik, hogy sok a szemét, de csak annyit csináltak, hogy rálapátolták a földet és meg is volt oldva… Arról nem beszélve, hogy amíg nekünk az önkormányzat vonalzóval nézi a telkünkön a fű magasságát, nekik meg nyakig ér a gaz meg a szemét, az nem érdekli a kerület vezetését.

- mesélte megrendülten a középkorú nő. 

Az áldatlan állapotok kapcsán természetesen megkerestük a baloldali óbudai önkormányzatot is, különösképpen azért, mert sok önkormányzati ingatlan is érintett a kérdésben, de egyelőre nem kaptunk választ. 
 





 





Ezeket olvastad már?
Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás