„Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek” – Csövesterror Óbudán – videó





Lakók szólaltak meg annak kapcsán, hogy mit tapasztaltak Óbudán a közterületeket elfoglaló hajléktalanok kapcsán.



Megosztás
Szerző: Fügedi Richárd
Létrehozva: 2023.07.30.
Módosítva: 2023.07.30.
Óbuda hajléktalanok káosz

Több cikket is hoztunk annak kapcsán az utóbbi időben, hogy a csöveshelyzet milyen áldatlan állapotokat okoz Óbuda-szerte. Az egykor Tarlós István mintakerületének számító körzet teljesen megváltozott. A városvezetés nem foglalkozik a közterületek rendjével. A helyszínen jártunk, sokan beszéltek.

Egyre gyakoribb látvány Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

Elkeseredettség és félelem

A lakók elkeseredettek. Azt tapasztalják nap mint nap, hogy néhány ember az ablakuk alatt ordítozik, veszekszik, verekszik, tivornyázik. Beszámoltak olyanról, aki megittasodva énektudását fitogtatja a lépcsőházak tövében, de van olyan is, aki ha kutyaugatást hall, elkezd visszaugatni némi kannás bor elfogyasztása után. Emiatt szólni már nem mernek, hiszen nemrég történt az eset, hogy egy kismama lement megkérni az ittas hajléktalanokat, hogy legyenek halkabban, mert kisbabáját szeretné altatni a teraszon. A nőt a kérése miatt szájon vágták, erről mi is beszámoltunk. Tehát nem alaptalan az emberek félelme. Reggel pedig, amikor munkába mennek, látják az éjszaka otthagyott szemetet, az összehányt, bepiszkított közterületet, érzik a húgyszagot a bokrok tövéből áradni. Ez a helyzet elkeseredettséget és felháborodottságot szül. 

Egy idős úr azt mondta a Holdudvar parkban, hogy:

Itt lakunk és sok mindent látunk, de félünk, nem merünk szólni nekik, mert fellöknek. Én már idős vagyok, bosszút állnak rajtam.

Egy másik lakó szintén nem merte vállalni az arcát, mert félt a megtorlástól, de elmondta, hogy 

A hajléktalanok egész nap csak iszogatnak, s a szemetet otthagyják.

Egy középkorú nő és férfi is felháborodottan nyilatkozott:

Minden szombaton ez a cirkusz megy ott, hogy ott üvöltöznek és senki nem szól, nem mernek szólni az emberek.

Egy fiatal pár is megszólalt. Azt mondják, náluk rendszeresen figyelni kell arra, hogy bezáródjon a lépcsőház ajtaja, mert különben beköltöznek, beszöknek a hajléktalanok és összecsinálnak mindent.

Kint így is vécének használják a bokrokat, csak a közelébe kell menni, árad belőlük a húgyszag, nézd meg, most is megy oda hugyozni, oda járnak hugyozni. Ugyanúgy ott kihugyozza magát, a gyermekek itt rohangálnak, de nem foglalkozik vele senki, nem szól rá senki

– mutatott rá a bokorba vizelő férfira.

Hajléktalanok levetett ruhái Fotó: Fügedi Richárd

„Az önkormányzatnak kéne vele foglalkozni, nem nekünk”

A főváros feladata a hajléktalanellátás, míg a kerületi önkormányzatnak pedig az ellátás, megelőzés és rehabilitáció területén van komoly felelőssége így garantálva a helyi lakosok nyugalmát és biztonságát. A lakosság egyöntetűen úgy véli, hogy az elmúlt években soha nem voltak olyan rosszak a körülmények, mint most, és hatékony intézkedéseket várnak a hatóságoktól az állapotok rendezésére.

„23. § (4) A fővárosi önkormányzat feladata különösen: 18. a hajléktalan ellátás; (5) A kerületi önkormányzat feladata különösen: 12. a területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása” (2011. évi CLXXXIX törvény Magyarország helyi önkormányzatairól)

 

A korábban említett középkorú hölgy azt is elmondta, hogy ők már többször is személyesen hívták ki a közterület-felügyelőket: 

Felhívtuk őket, elmondtuk, mi a probléma, kihívtuk, aztán egy órát direkt vártunk, megnéztük, hogy kijön-e valaki, de senki nem jött ki, senki.

Egy idős hölgy arról számol be, hogy ő már 26 éve lakik itt, de ez a legrosszabb év:

Nincsenek itt közteresek. Tavaly jöttek délelőtt 9 óra tájékán, meg délután, és este is, és éjszaka. Most egyáltalán nem, talán mintha eddig 3 alkalommal láttam volna itt közterest este.

Kiss László polgármestert kerestük a téma kapcsán, de cikkünk megjelenésééig nem válaszolt nekünk. Csikósné Mányi Júlia önkormányzati képviselő segítőkész volt a téma kapcsán, hiszen maga is megdöbbenve látja a romló állapotokat. Nagyon rossz iránynak tartja azt a szakmaiatlan, dilettáns hozzáállást, amit a városvezetés művel. A képviselő asszony elmondta:

Az emberek elkezdtek félni. Nagyon sok a hajléktalan, nemcsak itt, a harmadik kerületben, hanem ahogy hallom és tapasztalom, fővárosi szinten is. Ugye a Pók utcai lakótelepen élők egy petíciót fogalmaztak meg, mert félnek az ott lakók. Nagyon sok a hajléktalan, nagyon sok a probléma velük. És szeretnének az ott lakók egy 24 órás járőrszolgálatot, ezért írtak petíciót, most pedig aláírást gyűjtenek. Szeretnék, ha a polgárőrség a közterület-felügyelet és a rendőrség összefogásával egy hatékony segítséget kapnának.

Az utcán azt csinálok, amit akarok

A probléma kapcsán sikerült megkérdeznünk Szentkereszty Tamást, a Miklós utcai hajléktalanközpont intézményvezetőjét, aki arról tájékoztatott minket, hogy a statisztikák szerint összességében nincs több hajléktalan, mint korábban. Elmondta, hogy ugyan a Miklós utcában tele van az intézmény, de folyamatos a mozgás, így tudnak bekerülni új ellátottak. Úgy vélte, elsősorban nem hajléktalanszállók építésére lenne szükség, hanem a jelenlegi szállók és lakhatási feltételek fejlesztésére, amely azonban rendkívül költséges lenne. A lakosok által jelzett probléma valódi gyökere tehát nem a hajléktalanellátásban van, hanem úgy tűnik, sokkal inkább a közterület-fenntartásban, amit az intézményvezető így fogalmazott meg: 

de azt is gondoljuk végig, hogy ha mi kerülnénk ilyen helyzetbe, akkor lehet, hogy nem lenne rosszabb alternatíva az utca, ahol legalább senki nem szabályoz minket, meg azt csinálok, amit akarok, meg egyébként ha éppen van szenvedélybetegségem, akkor annak is tudok hódolni, ha meg nincs, akkor meg csak simán megteszek bármit, hogy túléljem a napot.

Máltai – Miklós utca Fotó: Fügedi Richárd

Mi lehet a megoldás

A helyi Fidesz önkormányzati képviselője, Csikósné Mányi Júlia szerint a megoldás a hatóságok együttműködésében rejlik. Az embereknek, akik gyakran önhibájukon kívül kerültek ilyen nehéz helyzetbe, támogatást és segítséget kell kapniuk ahhoz, hogy kilábaljanak a hajléktalanságból és az utcán való lézengésből. A képviselő asszony Tarlós István mellett dolgozva végigjárta az összes szociális intézményt és azt látta, hogy ha célt sikerül a hajléktalanok elé állítani, van remény ebből a helyzetből való kitörésre, és az együttműködés is sokkal zökkenőmentesebb.

A helyzet súlyosságát és az állapotok javításának sürgősségét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Óbuda lakói jogosan várnak hatékony intézkedéseket, amelyek visszaállítják a kerület nyugalmát és biztonságát, valamint segítséget nyújtanak azoknak, akik valóban segítségre szorulnak az önhibájukon kívül. A hajléktalanság és az utcán élők problémája nem csupán egy kerületet, hanem az egész várost érinti, ezért fontos, hogy Budapest szintjén is hatékony megoldásokat találjunk a helyzet kezelésére és megelőzésére.

A helyszínen készült videónk:

 





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás