Dunába ömlő fekália: ezt vizsgálják a Római - parton





Hiába kérdezték hónapokig a DK-s Kiss Lászlót, miért nem tájékoztatta az óbudaiakat a szennyezett vízről, ő hallgatott. Ezért jött létre a bizottság, amely a polgármester felelősségét is vizsgálja.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.03.02.
Módosítva: 2024.03.03.
Gyepes Ádám higított szennyvíz bizottság Óbuda Kiss László

 "Az emberek egészségét veszélyeztető tényeket titkolt el a kerület polgárai elől Kiss László, Óbuda gyurcsányista polgármestere" – mondta a Metropolnak Gyepes Ádám. A fideszes önkormányzati képviselő tagja annak a közelmúltban létrejött bizottságnak, amely azt vizsgálja, hogy a Római-parti plázs felett rendszeresen beömlő higított szennyvízről, miért hallgatott a baloldali polgármester.

A bizottság megvizsgálja a Dunába engedett hígított szennyvíz hatásait is Fotó: Metropol

A bizottság felállítására azért volt szükség, mert Kiss László polgármester eltitkolja az információkat az óbudaiak elől, és nem hajlandó válaszolni a képviselők által feltett kérdésekre sem. A bizottság fényt derítene a többi között arra, hogyha a Fővárosi Csatornázási Művek állításai igazak és a cég minden beengedés előtt tájékoztatta az önkormányzatot, akkor miért nem értesítették erről az adott napokat követően a strandot használókat. 

A bizottságunk sorban veszi fel a kapcsolatot az információval rendelkező szervezetekkel és azok vezetőivel. Fontos, hogy minél hamarabb megtudjuk, milyen tények és adatok juthattak Kiss László, DK-s polgármester birtokába a beengedésekkel kapcsolatban, amelyeket azután elhallgatott az óbudai nyilvánosság és a Római-parton fürdőzők és sportolók elől. A bizottság nevében levelet írtunk dr. Sára Botond főispánnak is, amelyben arra kérdeztünk rá, hogy a DK polgármestere a szennylé kibocsátásokat követően közvetlenül eleget tett-e a fürdővíz minőségellenőrzését szolgáló mintavételi kötelezettségének, illetve a Fővárosi Kormányhivatal felé adott-e tájékoztatást arról, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a fürdőzők egészségének védelmében?

–nyilatkozta lapunknak Gyepes Ádám, fideszes önkormányzati képviselő. 

Mint megírtuk, a Fővárosi Csatornázási Művek adatai szerint, a teljes nyári időszakban –  2023. június 1. és szeptember 3. között – legalább 15 alkalommal engedtek hígított szennyvizet a Dunába, Békásmegyernél, a Római-parton. 

Gyepes Ádám számon kéri a DK-s polgármestert Fotó: Gyepes Ádám

Mára kiderült, hogy a szolgáltató minden alkalommal, még beengedés előtt értesítette az önkormányzat erre kijelölt szervét, a polgármester mégsem tájékoztatta egyetlen egyszer sem a közvéleményt. Kiss László a Facebookon egész nyáron arra bátorította az embereket, hogy mártózzanak meg az ürülékes habokban, ahelyett, hogy figyelmeztette volna őket a lehetséges veszélyekre. Azt pedig senki sem nézi jó szemmel, ha hülyének nézik és becsapják azok, akik a védelmükre lennének hivatottak

–hangsúlyozta az Óbuda kormánypárti politikusa. Hozzátette:"A bizottság vizsgálni fogja azt is, hogy a polgármesternek milyen szerepe volt abban, hogy a strandolók ilyen körülmények között voltak kénytelenek fürdeni az érintett időszakokban. Kiss László az ülésen ugyanis cinikusan kijelentette, hogy azzal sincs semmi gond, ha hígított szennyvíz beöntésének közvetlen közelében fürödnek a strandolók".

 

A budapesti „Riviéra” már csak utópia

A Római a budai vízi élet felkapott, nyüzsgő központja, közkedvelt fürdőhely volt egykor, de a víz szennyezetssége miatt, a kijelölt négy fővárosi dunai szabadstrandot 1973-ban megszüntették. A kérdés most is az, vajon valóban nincs-e baj a vízminőséggel, hiszen a szabadstrandtól mindössze nyolc utcányival feljebb, a Pünkösdfürdő utcánál ömlik a Dunába a szennyvíz. Ráadásul ott is van egy kiömlőcső, ahol nem látjuk: a víz alatt. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt PR-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás