Elöntötte a fekália a Római-parti Plázst, amit elhallgattak az óbudaiak elől – mondja egy képviselő





Újra elöntötte a higított fekália a szabadstrandot, Kiss László polgármester azonban nem mondta meg az óbudaiaknak, miért zárták le valójában az esőzések idején a Plázst – állítja Gyepes Ádám..



Megosztás
Szerző: E.Zs.Z.
Létrehozva: 2023.08.21.
Módosítva: 2023.08.21.
Duna higított szennyvíz magas vízállás Kiss László

„A Pünkösdfürdő utcai parti kiömlőnél dől a hígított szennyvíz a Dunába. Remélem, nem csak én értesítettem az illetékeseket, hogy zárják le a Római-parti szabadstrandot” –tájékoztatta a nagy esőzés idején az óbudaiakat egy lakos a Facebookon. Az önkormányzat ugyanis akkor még nem figyelmeztette a helyieket, hogy ne menjenek le fürödni a Plázsra, mert ömlik a fekália a Dunába.

A Fővárosi Csatornázási Művektől megtudtuk, hogy közös vezeték szolgál a szenny- és a csapadékvizek elvezetésére, ezért csapadékos időben a szennyvíz záporvízzel keveredik. Nagyobb záporok esetén a többletvizet a békásmegyeri telep a Dunába szivattyúzza. Csapadékmentes időben semmilyen szennyeződés nem kerül a Dunába – Fotó: Facebook

Mint emlékezetes, néhány héttel ezelőtt nagy mennyiségű csapadék esett, ennek hatására a szabadstrandtól mindössze nyolc utcányival feljebb, a Pünkösdfürdő utcánál lévő záporgyűjtő túlfolyt és a higított szennyvíz – mint ilyenkor mindig –, beleömlött a Dunába. Ráadásul ott is van egy kiömlőcső, ahol nem látjuk: a víz alatt. Így a vízfolyás mindig a szabadstrand felé viszi a nemkívánatos „csomagot”.

Itt ömlik a záporvízzel keveredő szennyvíz a Dunába – Fotó: Facebook

Bár Kiss László polgármester még aznap lezáratta a strandot, a lakók értesítési láncai sokkal gyorsabb voltak, mint az önkormányzaté.  A baloldali polgármester ráadásul elintézte a dolgot annyival, hogy a honlapon és a Plázs kapuján arról tájékoztatta a kerületieket, hogy a Duna magas vízállása miatt a Plázs nem látogatható, a föveny nagy része víz alá kerül. 

Gyepes Ádám szerint Kiss László szándékosan csúsztat – Fotó: Facebook

 Gyepes Ádám fideszes képviselő kifogásolta, hogy bár az önkormányzat bezárta a Plázst, Kiss László igyekezett elhallgatni az igazságot.

A DK-s Kiss László vezette önkormányzat úgy kommunikálja a lakosság felé a strand átmeneti bezárását, hogy a magas vízállás miatt kell lezárni a Plázst. Ez viszont nem teljesen igaz, hiszen elhallgatták azt a fontos tényt, hogy gyakran szennyvíz kerül a vízbe. Kiss László 4 éve tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, ezért 4 éve pontosan tudja, hogy szennyvíz ömlik a Dunába a Rómainál. Mégsem tesz semmit, egyszer sem szólalt fel a szennyezés ellen az elmúlt 4 évben. Ez felelőtlen politikusi magatartás, nemtörődömség az emberek irányába. Ugyanakkor a jegyzőkönyvekből folyamatosan látható, hogy bár a Plázs fürdőzésre alkalmas, jelen van az e-koli baktérium a vízben, hiszen a higított szennyvíz nagy esőzés idején túlfolyik, bele a Dunába, éppen a strand felett. A szennyeződés eltávolítása és fertőtlenítése a parton megoldható, viszont a vízben ténylegesen már nem

– mondta a kormánypárti képviselő, aki úgy tudja, kétnaponta vízmintát vesznek a szakértők és az alapján nyitják meg vagy zárják le a strandot.

 

Kissék „megúszósban” kommunikálnak a helyiekkel

Kiss László nem hallgatja meg az embereket, de nem is tájékoztatja őket a képviselő szerint – Fotó: Havran Zoltán


„Szeretik megúszni a valódi párbeszédet, ugyanez volt tapasztalható a Pethő Ferenc téri »csőerdő« esetében is. Napvitorlához való cölöpök helyett távhő vastagságú csöveket raktak le a térre mindenki tudta nélkül, hiszen az előzetesen bemutatott tervekben nem ez szerepelt. A lakosság azonnal jelezte az önkormányzatnak, hogy szerintük ez így nincs rendben, tönkretették a teret a csőhálózattal. Kissék akkor sem adtak semmiféle választ vagy biztatást az ott lakóknak, azt mondták, majd idővel megszeretik az emberek. Ezért azután aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek, hogy kényszeríthessék az önkormányzatot a bontásra. Olyan, mintha nem nagyon akarnának a lakossággal érdemben kommunikálni” – mutatott rá Gyepes Ádám fideszes képviselő.

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás