Sosem gondolnád: ezek olvasóink kedvenc magyaros ételei!





A hungarikumoknak ma is nagy keletje van a magyar családok konyhájában, a Metropol arra volt kíváncsi, mi olvasóink kedvenc magyaros étele.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.02.19.
Módosítva: 2024.02.19.
halászlé lángos paprikás Gundel Károly zsíros kenyér

Tiszai és bajai halászlé, karcagi birkapörkölt, lángos, dobostorta, pozsonyi kifli, gulyásleves – ezeknek az ételeknek – azon kívül, hogy a magyar gasztronómia részei –, van más közös nevezője is, hiszen mindegyik hungarikum. A Metropol arra volt kíváncsi, olvasóinak mi a kedvence. Mutatjuk!  

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írta egykoron Gundel Károly vendéglős. Ez az étel ma is toplistás olvasóink szerint  Fotó: Mediaworks

De mi lehet hungarikum?

A hungarikum védjegy a magyarságra jellemző egyediséget és minőséget jelöli, ételek szempontjából egyfajta csúcskategória. Arról, hogy mi kaphatja meg ezt a rangos jelzőt, részben a Hungarikum Bizottság dönt, hungarikummá minősíthet ételeket is, vagy örökséget, mint például Gundel Károly vendéglősé, akinek a konyhájából származik a paprikás csirke, az Újházi-tyúkhúsleves, a Kárpáti fogas, a somlói galuska, és a Rákóczi-túrós is. 

Gulyásleves vagy zsíros kenyér?

A gulyásleves például az egyik legnépszerűbb magyar eredetű, marhahús alapú egytálétel, a XIX. században átalakuló magyar gasztronómiában nagy számban jelentek meg a fűszerpaprikával készített ételek, a gulyásleves mai formája például az 1900-as évek elejére datálódik. De vajon olvasóinknak is a hungarikumok közül kerültek ki kedvenceik?  Ki gondolná, de legtöbben a teljesen egyszerű zsíros kenyeret említették, pirospaprikával, (ecetes) lilahagymával. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szinte minden magyar ételt felsoroltak, sőt többen bevallották, nem tudnak választani, annyira finom minden!

Tasty,Bread,With,Lard,,Greaves,And,Red,Onion,Rings,On
A zsíros kenyér rém egyszerű étel, mégis sokan erre szavaztak olvasóink közül. Persze a vélemények között megtalálható szinte minden magyar étel Fotó: Jan Mach

 

Ezekre a magyar ételekre szavaztak a legtöbben kommentben:

„Zsíros kenyér, sóval és piros paprikával megszórva!"

„Nem tudok választani! Lecsó, túrós csusza, mákos tészta, palacsinta, paprikás krumpli, dödölle , székelykáposzta, töltött káposzta, párolt káposzta, halászlé, kocsonya, zsíros kenyér…”

„Csülkös körömpörkölt, birkapörkölt, babgulyás!”

„Gulyásleves, tojásos lecsó, csirkepaprikás nokedlival, kovászos ubi…”

„Madártej, sajtos-tejfölös lángos, vesevelő, paprikás krumpli, harcsapaprikás túrós csuszával.”

„Töltött paprika, paradicsomos káposzta, Gundel-palacsinta.”

„Hagymás rostélyos, cigánypecsenye!”

„Szerintem minden magyar étel finom, ha azt szakértő kezek készítik👌🏻”





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás