A hungarikumoknak ma is nagy keletje van a magyar családok konyhájában, a Metropol arra volt kíváncsi, mi olvasóink kedvenc magyaros étele.
Tiszai és bajai halászlé, karcagi birkapörkölt, lángos, dobostorta, pozsonyi kifli, gulyásleves – ezeknek az ételeknek – azon kívül, hogy a magyar gasztronómia részei –, van más közös nevezője is, hiszen mindegyik hungarikum. A Metropol arra volt kíváncsi, olvasóinak mi a kedvence. Mutatjuk!
A hungarikum védjegy a magyarságra jellemző egyediséget és minőséget jelöli, ételek szempontjából egyfajta csúcskategória. Arról, hogy mi kaphatja meg ezt a rangos jelzőt, részben a Hungarikum Bizottság dönt, hungarikummá minősíthet ételeket is, vagy örökséget, mint például Gundel Károly vendéglősé, akinek a konyhájából származik a paprikás csirke, az Újházi-tyúkhúsleves, a Kárpáti fogas, a somlói galuska, és a Rákóczi-túrós is.
A gulyásleves például az egyik legnépszerűbb magyar eredetű, marhahús alapú egytálétel, a XIX. században átalakuló magyar gasztronómiában nagy számban jelentek meg a fűszerpaprikával készített ételek, a gulyásleves mai formája például az 1900-as évek elejére datálódik. De vajon olvasóinknak is a hungarikumok közül kerültek ki kedvenceik? Ki gondolná, de legtöbben a teljesen egyszerű zsíros kenyeret említették, pirospaprikával, (ecetes) lilahagymával. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szinte minden magyar ételt felsoroltak, sőt többen bevallották, nem tudnak választani, annyira finom minden!
„Zsíros kenyér, sóval és piros paprikával megszórva!"
„Nem tudok választani! Lecsó, túrós csusza, mákos tészta, palacsinta, paprikás krumpli, dödölle , székelykáposzta, töltött káposzta, párolt káposzta, halászlé, kocsonya, zsíros kenyér…”
„Csülkös körömpörkölt, birkapörkölt, babgulyás!”
„Gulyásleves, tojásos lecsó, csirkepaprikás nokedlival, kovászos ubi…”
„Madártej, sajtos-tejfölös lángos, vesevelő, paprikás krumpli, harcsapaprikás túrós csuszával.”
„Töltött paprika, paradicsomos káposzta, Gundel-palacsinta.”
„Hagymás rostélyos, cigánypecsenye!”
„Szerintem minden magyar étel finom, ha azt szakértő kezek készítik👌🏻”
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre