Botrány Terézvárosban: Soproni Tamás nyakig ül a korrupcióban – mondja a helyi Fidesz elnöke





Szabálytalan közbeszerzések, le nem hívott források – 145 millió forinttal károsította meg a terézvárosi baloldali vezetése a kerületieket a helyi Fidesz szerint.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.02.12.
Módosítva: 2024.02.12.
Terézváros Kovács Balázs Soproni Tamás

„Amióta kipattant a botrány, Soproni Tamás momentumos polgármester bujkál és menekül a válaszadás elől, miközben nyakig ül a korrupcióban” – mondta a Metropolnak Kovács Balázs miniszteri biztos, a terézvárosi Fidesz elnöke, aki szerint a kerületi gazdálkodás tekintetében több esetben is felmerül a visszaélés gyanúja. Ráadásul a közelmúltban látott napvilágot az a lista is, amely Soproni elmúlt négy évét tárja fel, ezen olyan közbeszerzések, le nem hívott pénz, elengedett kötbér szerepel, amely miatt 145 millió forintot buktak el a terézvárosiak a baloldali vezetés miatt, és az ügyeknek itt még nincs vége.  

Kárt okozott Terézvárosnak Soproni Tamás – Fotó: Facebook

Súlyos törvénysértések és szabálytalanságok mellett költi a közpénzt a momentumos városvezetés. A  Közbeszerzési Döntőbizottság számos esetben elmarasztalta, bírsággal sújtotta Terézváros önkormányzatát az elmúlt négy évben. Olyan durva problémák derültek ki többi között, hogy az egészségügyi szolgálat felújítása kapcsán Soproniék nem biztosítottak esélyegyenlőséget a pályázók számára a közbeszerzési eljárás során – tette hozzá a politikus.

Magyarán Soproni Tamásék a csókosokat előnyben részesítették. Ezt tetézte, hogy a nyertes pályázó a határidő-módosítás után is sokat csúszott az átadással. Soproniék viszont huszonöt napnyi helyett csak egynapi kötbért érvényesítettek, tehát 30 millió forintot elfelejtettek elkérni a kivitelezőtől. Az egészségügyi szolgálat felújítása uniós forrásból valósult meg, amit még az előző városvezetés nyert el. A baloldali városvezetés megörökölte a folyamatban lévő beruházást, azonban két évig nem csináltak semmit. Ez jelentős további problémákat okozott. Húzódott az egész beruházás, csúszott minden, emiatt a megítélt pályázati forrás közel felét, 50 millió forintot nem tudtak már lehívni. Az elköltött forrás egy részét pedig – a pályáztatás, a lebonyolítás során elkövetett súlyos törvénysértés miatt– vissza kell fizetnie az önkormányzatnak

– mondta el Kovács Balázs, aki szerint a momentumos polgármester kötelességszegést is elkövetett.

Kovács Balázs – Fotó: Facebook

Miután napvilágra kerültek a közbeszerzési hatósági döntései, a Fidesz–KDNP frakciója rendkívüli ülést hívott össze az ügy tisztázása érdekében, hogy kiderülhessen, ki a felelős, hogy történhetett mindez, illetve választ kapjunk arra a kérdésekre, hogyan lesz a terézvárosiaknak okozott kár megtérítve. Ezen Soproni Tamás nem jelent meg, de nem is gondoskodott helyettesről, az ülésvezetésről. Ezzel pedig súlyos kötelességszegést követett el. A polgármester egyszerűen menekül a válaszadás elől, ha éppen nem hazudozik

– hangsúlyozta Kovács Balázs.

Eltussolt terézvárosi szabálytalanságok

  • 2020. Karácsonyi csomagok szabálytalan beszerzése Bírság: 300 000 Ft, igazgatási díj: 150 000 Ft. (D.489/2020. hat.) 
  • 2021. Utalványok szabálytalan beszerzése Bírság: 2 000 000 Ft. (D.278/2023. hat)
  • 2022. Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat épületének energiahatékonysági felújítása súlyos törvénysértés Bírság: 3 000 000 Ft. (D.381/2022. hat.)
  • 2023. Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat felújítása súlyos törvénysértések Bírság: 30 000 000 Ft. Jogellenesen be nem szedett kötbér: 35 000 000 Ft. Le nem hívott pályázati forrás: 50 000 000 Ft. Visszafizetendő pályázati forrás: 24 000 000 Ft. (D.289/2023. hat.)
     

Túlárazott, 35 milliós kukatároló

A fentiek jogerős hatósági határozattal lezárt vizsgálatok. Azonban Kovács Balázs szerint számos ügy van még függőben: „a Podmaniczky utcában építettek egy lábakon álló, fémtetős kukatárolót. 35 millió forintért 53 négyzetmétert, ez 670 ezer forintos négyzetméterárra jön ki. Egy garzonlakást lehet felépíteni ekkora összegből. Ez olyan szintű túlárazás, ami a bűncselekmény gyanúját is fölveti, ami miatt az ügyészséghez fordulunk. Ennél a közbeszerzésnél nem volt nyílt eljárás sem, négy céget hívtak meg, és a reális árak többszöröséért kiviteleztek egy kukatárolót” – hangsúlyozta.





 





Ezeket olvastad már?
Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás