Újabb díj: Budapest ékessége lett a Városliget, amit egy évben 7,5 millióan látogattak - galéria





Néhány éve indult a Liget Budapest Projekt, ami olyan jól sikerült, hogy a főváros egyik legjelentősebb és legsikeresebb beruházása lett.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.01.27.
Módosítva: 2024.01.28.
Liget Budapest Projekt The Guardian díjaz beruházás Európa

Budapest ikonikus közparkja, a Városliget egyre népszerűbb lett az elmúlt évben, de nem csak a magyarok között, hanem a külföldi turisták száma is folyamatosan növekszik. A kormányzat által megvalósított Liget Budapest Projekt, melynek részeként új és megújult intézmények jöttek létre, a baloldali "ligetrettegők" jóslatait megszégyenítve a főváros és az ország egyik legnagyobb sikerfejlesztése lett. Mint kiderült, tavaly 7,5 millió látogatót vonzott a megújult, még zöldebb park.

Minden korosztály talál programot. Fotó: MARTON MONUS

Sorra kapja a nemzetközi díjakat

Friss hír, hogy a Magyar Zene Ház a brit The Guardian olvasóinak szavazata alapján bekerült Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé. Az intézmény ezzel olyan nevezetességekkel került egy sorba, mint a spanyolországi római amfiteátrum vagy az angliai Hadrianus-fal. A The Guardian cikkében az olvasók véleményét összegyűjtve kiemelték az intézmény különleges atmoszféráját és az átfogó zenei témájú kiállításokat. 

Magyar Zene Ház Forrás: Liget Budapest Projekt

A Magyar Zene Ház nem először kapott nemzetközi elismerést. Már megnyitása előtt a CNN „A világ legjobban várt épülete”-ként említette, míg 2022-ben a Time Out magazin „A világ legjobb kulturális vonzerői” közé választotta. Az elismerések között szerepel az International Property Awards által odaítélt „A legjobb nemzetközi középület” cím 2019-ben, valamint 2021-ben a Music Cities Awardson elért győzelem, ami a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztését jelenti. Azonban nem csak a projekt egyes elemeit díjazták, hanem a teljes projektet is.

Minden díjat megnyer az intézmény Forrás: Liget Budapest Projekt

A teljes projekt is aratja a babérokat

A Liget Budapest Projektet nemzetközi szinten is elismerték, 2023-ban Európa legjobb fejlesztésének díjazták, kiemelve a projekt jelentőségét a kontinens kulturális városfejlesztéseiben. A projekt több éves folyamata során számos rangos elismerést kapott, amelyek világszerte figyelmet keltettek. Emellett a Liget Budapest Projekt Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett a MIPIM Awards-on 2017-ben, és 2021-ben a Szépművészeti Múzeum felújítása elnyerte az Europa Nostra Díjat. A Városliget ahogy láthatjuk már számos építészeti és kulturális elismerést begyűjtött, melyek közé hamarosan becsatlakozik az Új Nemzeti Galéria is, melyet a Pritzker-díjas SANAA tervez. A projekt várható indulását azonban befolyásolja a beruházások újraszervezése.

Az Új Nemzeti Galéria látványterve Forrás: Liget Budapest Projekt

Még nem zárul le a sikertörténet

A Liget Budapest Projekt eddig mintegy 250 milliárd forintba került, ami évente 25 milliárd forintos befektetést jelent. Ezzel azonban még nem zárult le a beruházás. A következő években a Liget Budapest Projekt további fejlesztésekre koncentrál, és reményeik szerint 2025-ben elindulhat az Új Nemzeti Galéria építése. A pontos költségek és az ütemezés azonban még bizonytalanságokkal teli, különösen, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés igyekszik keresztbetenni a terveknek, ugyanakkor a projekt további beruházásai folytatják Budapest kulturális és turisztikai arculatának formálását.

Tekintse meg a Liget Budapest Projekt galériánkat:

A projekt részeként megújul/felépül:

  • Közlekedési Múzeum - Magyar Innováció Háza
  • Magyar Zene Háza
  • Néprajzi Múzeum
  • Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ
  • Szépművészeti Múzeum
  • Új Nemzeti Galéria
  • Városligeti Színház
  • Olof Palme-ház - Millennium Háza
  • Pavilonkert
  • A Fővárosi Állat- és Növénykertben: Pannon Park, a Holnemvolt Vár, és a Hermina Garázs 
  • Valamint még rengeteg kis apró biciklis, gyalogos, kertészeti, közlekedési, kiszolgáló létesítmények fejlesztése is megvalósul a projektben.

 





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás