Sztrájkhullám Németországban: útblokádok, lezárt repterek, tömegközlekedési figyelmeztetések





Nagy bajban a német kormány, a gazdaság romokban hever, pénzügyi lyukak a költségvetésben. Az egymást követő tiltakozó akciók is jelzik, hogy lassan ég a ház.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.31.
Módosítva: 2024.01.31.
Németország sztrájk repülőtér tömegközlekedési gazda

Egymást követik a tiltakozó akciók Németországban. Folytatódnak az útblokádok, de a gazdák mellett a különböző ágazati szakszervezetek is fokozzák a nyomást a kormányra az idei költségvetés elfogadása előtt.

Nincs megállás: egymást követik a tiltakozó akciók Németországban (Fotó: Christian Charisius)

Az ukrajnai háború továbbra is a bizonytalanság fő forrása. Mi történik, ha Németországnak ismét jelentősen növelnie kell az Ukrajnának nyújtott segélyeit? A költségvetési lyukak betömésére a kormány fokozatosan el akarja törölni a mezőgazdasági gázolaj korábbi adókedvezményét, kevesebb pénz jut az egészségügyre, az elektromos autók vásárlására szánt állami támogatásra, új kerékpártárolókra, emelik a repülőjegyekre kirótt adót is – írja a Tagesschau.

A gazdák folytatják a tiltakozásokat

Bajorországban szerdán autópályák bejáratainál tartottak tiltakozó akciókat a gazdák. A Bundestag pénteki költségvetési szavazása előtt fokozni akarják a koalíciós kormányra nehezedő politikai nyomást. Stuttgart központjába 3000 traktorral érkeztek a gazdák a tiltakozó gyűlésre. Elmondták, csalódtak a politikában. Követelik a mezőgazdasági gázolaj-visszatérítés fenntartását, nem kielégítő kompromisszum számukra, hogy nem azonnal, hanem csak fokozatosan szüntetik meg ezt a fajta gazdáknak nyújtott támogatást.

Tömeges járattörlések lesznek a repülőtereken

A Verdi szakszervezet figyelmeztető sztrájkra szólította fel a repülőterek biztonsági alkalmazottait. Nélkülük az utasok nem eshetnek át a repülés előtti biztonsági ellenőrzésen. A Berlin-Brandenburg (BER) repülőtér minden utasszállító repülőgép csütörtöki indulását törölte.

Sztrájkolnak a reptéri biztonsági dolgozók a Berlin-Brandenburg (BER) repülőtéren, ahol minden utasszállító repülőgép csütörtöki indulását törölték
(Fotó: Pexels/Ekky Wicaksono – Képünk illusztráció)

Az érkezőket is érintheti a figyelmeztető sztrájk. A BER szerint erre a napra eredetileg körülbelül 170 fel- és leszállást terveztek, csaknem 50 000 utassal. A hamburgi, brémai, hannoveri, kölni, düsseldorfi, lipcsei, drezdai, erfurti, frankfurti és stuttgarti repülőterek dolgozói is sztrájkba lépnek.  A Verdi a kollektív szerződések tárgyalásain 2,80 eurós béremelést akar elérni.

Nem jár a metró, a busz, a villamos pénteken

Pénteken a berlini mellett szinte az összes többi szövetségi államban is tömegközlekedési figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Verdi szakszervezet – írja a Berliner Zeitung. Ez országszerte több mint 130 városi és kerületi önkormányzati céget, valamint összesen 90 ezer alkalmazottat érint. A magasabb bérekről és fizetésekről nem folynak tárgyalások, ezek majd 2025 elején lesznek terítéken. Most azt akarják elérni, hogy a végállomásokon négy perc helyett tíz perc legyen a fordulási idő, évi 500 eurós szabadságpénzt és 33 nap szabadságot követelnek minden dolgozónak – írja a lap cikke nyomán a Ripost.





 





Ezeket olvastad már?
„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás