Érdemes felnézned az égre, ilyet idén még nem láthattál





Mutatjuk, mennyi esélyed van a nem mindennapi látványra, amely január 25-én este nézhető meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.25.
telihold látványosság Hold szél éjszaka

Időben szólunk: a mai napon, azaz 2024.  január 25-én este, éjjel figyelheted meg az év első teliholdját.

Night,Sky,With,Full,Bright,Moon,In,The,Clouds,"elements
Elképesztő látvány nyújt majd az idei első telihold Fotó: Shutterstock

Budapesten csütörtökön 16 órakor kel majd fel a Hold és péntek reggel 7 óra 41 perckor nyugszik. Keleten kb. 10 perccel hamarabb, nyugaton kb. 12 perccel később következik be mindez.

A holdkelte sajnos nem lesz jól látható, mivel a napnyugta előtt kb. fél órával kel majd fel a Hold. A Nap fénye még túlságosan erős lesz a tiszta képhez. Ami pedig a holdnyugtát illeti, akkor már fent lesz a Nap, így ekkor sem lesz tökéletes a látvány. Amit viszont nagy valószínűséggel látni fogsz, ha felnézel az égre, az a telihold, mely az erős Nap miatt a mostani éjjelen kifejezetten fényes lesz.

A 2024-es év első teliholdja 18 óra körül bukkan fel, ekkor már 100 százalékos lesz a Hold. A mai szeles időjárásnak köszönhetően pedig remélhetőleg te is láthatod.

Csütörtökön szeles nap vár, sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az ország nagy része egy szélcsatornává változik. Az erős légmozgás kipucolja, felfrissíti a korábban szennyezett levegőt. Több órára kisüt a nap. A gyors felhőátvonulások néhol záport hozhatnak. Napközben 7–14 Celsius-fokot mutathatnak a hőmérők.

Az esti, éjszakai órákban az ország nagy része fölött szakadozott lesz a felhőzet. Lesznek derültebb országrészek is. Északkeleten valamivel zártabb maradhat a felhőtakaró. Összességében sok helyről megcsodálhatod a szuperholdat.

Péntek este már kevésbé valószínű ekkora szerencse, ugyanis egyre több felhő lesz az égen. Éppen ezért hiába lesz a Hold több mint 99 százalékos, ha zárt felhőtakaró kerül fölünk, semmit nem látunk majd belőle. Az éjszaka közepén nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, de keleten és északkeleten még a szombati napkelte előtti órákban is felhős maradhat az idő. Ha csütörtök este nem nézel majd fel az égre, akkor valószínűleg lemaradsz az idei első teliholdról.





 





Ezeket olvastad már?
A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás