50+15 millió forint – emelkednek az otthonteremtési támogatások





Fontos bejelentést tett Hornung Ágnes, a családokért felelős államtitkár.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.01.
Módosítva: 2024.01.01.
Hornung Ágnes CSOK Plusz falusi csok

Friss videóval jelentkezett Hornung Ágnes, a családokért felelős államtitkár a 2024. januártól érvényes otthonteremtési támogatásokat foglalta össze.

Various Hungarian forint banknotes and coins. calculator on wood table
Képünk illusztráció (Fotó: Varga József Zoltán )

„Januártól emelkednek az otthonteremtési támogatások. Jön a CSOK Plusz és emelkedik a falusi CSOK összege. A kormány számára a háborús időkben is a magyar családok az elsők. Nemcsak megvédtük a családtámogatásokat, hanem bővítjük azokat. A gyermekes családok otthonteremtését 2024-ben minden eddiginél magasabb összegekkel támogatjuk. Január elsejétől elérhető  a CSOK Plusz, ami egy olyan, legfeljebb 3 százalékos kamatozású kölcsön, amelyet gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermeket vállaló családok is kérhetnek új otthon vásárlására, építésére vagy a meglévő bővítésére”
– mondta Hornung Ágnes. Majd így folytatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára:
„A CSOK Plusz összege attól függ, hogy a vállalt gyermekekkel összesen hány gyermekessé válik a család. Az egygyermekessé válóknak 15, a kétgyermekessé válóknak 30, a háromgyermekessé válóknak akár 50 millió forint CSOK Plusz jár. Fontos tudnivaló, hogy a kölcsön az ország összes településén igényelhető, és a CSOK Plusszal vásárolt ingatlan után sem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.”

A családokért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy januártól megduplázzák a falusi CSOK összegét.
„A vissza nem térítendő támogatást az ötezer fő alatti, úgynevezett preferált, vagyis falusi CSOK-os kistelepüléseken élő családok igényelhetik, akár új, akár használt ház vásárlására, építésére, bővítésére, vagy korszerűsítésére. A támogatás összege ingatlan vásárlásához vagy építéséhez egy vállalt, vagy már meglévő gyermek esetén egymillió, kettő esetén 4 millió, 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél-bővítésénél gyermekszámtól függően a vásárlási-építési összeg fele jár. A kistelepülésen élők ráadásul a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt együtt is igényelhetik.”

 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás