Az új év új reményt is jelent az autista kislánynak és édesanyjának, akiknek az álma válik valóra





A kilencéves autista lány, Eliza és édesanyja számára kilátástalannak tűnt, hogy fedél kerüljön a fejük felé, azonban köszönhetően a Metropol cikkének és a különböző felajánlásoknak, óriási segítséget kapott a család.



Megosztás
Szerző: Perusza Eszter
Létrehozva: 2023.12.29.
Módosítva: 2024.01.05.
család autista kislány lakás segítség

A kilencéves, életvidám Molnár Elizát születése óta rendkívüli nehézségek elé állítja az élet. Koraszülöttként harminckét hetesen jött a világra, oxigénhiányos állapotban, aminek következtében három napot az intenzív osztályon töltött az édesanyja, Mónika nélkül. A Metropolnak bevallotta az anyuka, hogy ez az időszak valóságos rémálom volt az életében

Lizát születése óta egyedül neveli édesanyja Fotó: Olvasói

A kislányt szinte azonnal elvették tőlem. Extra oxigént kapott, mert a vérnyomása egyre csak esett. Élet és halál között lebegett, félő volt, hogy elveszítjük őt

– meséli Mónika, majd hozzáteszi, Lizike agya bevérzett, ennek következében pedig csökkentlátó lett. A kislánynak szemüveget kellene hordania, de azt nem tűri el magán, hiszen az alapbetegségein kívül viselkedési zavarokkal is küzd. Mónika egyedül neveli gyermekét, ugyanis volt párjával olyan mértékben elmérgesedett köztük a kapcsolat, hogy az együtt maradás tragédiához vezetett volna. A kislány fejlesztése és a gyógyszerek rendkívüli költségeket emésztenek fel, melyeket Mónika egyedül már képtelen finanszírozni és egyre nehezebben viseli a vállára nehezedő terheket.

Szinte folyamatosan kötöznöm kell a kis kezeit, testét, mert kitépi a haját, véresre harapja a kezét, máskor pedig ököllel üti az arcát, borzasztó fájdalmat okozva ezáltal magának. Bár Lizike hamarosan tízéves lesz, még mindig nem tud járni és összefüggően beszélni.

A család rendkívül szerény körülmények között, a kislány keresztapjánál élt, a férfi viszont kijelentette: menniük kell. Mónika korábban kétségbeesetten fordult lapunkhoz és elmondta, ha nem találnak időben egy kis albérletet, félő, hogy utcára kerülnek. A csoda nem váratott magára sokáig, Mónika és Eliza számára pedig felcsillant a remény: cikkünk hatására rengetegen felajánlották segítségüket a családnak, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat illetve az MR Lakásalap Nkft. A vállalkozásnak rövid időn belül sikerült találnia egy olyan bérlakást Szolnokon, amely alkalmas lehet a család problémájának megoldására. 

A lakástól pár lépésnyire elérhető a Lizát gondozó, fejlesztő gyógypedagógiai szolgáltatás, néhány perces sétára pedig egy speciális iskola is rendelkezésre áll, amivel további esélyeket kaphatnak egy élhetőbb életre. A család – sajátos élethelyzetükhöz igazodó – kedvezményes lakásbérleti lehetőséghez, biztonságos, kiszámítható és fenntartató, igazi otthonhoz juthat ezáltal a jövő év elején

– számolt be lapunknak Sass Gyula Levente, az MR Lakásalap Nkft. társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős vezetője. A lakás felújítása jelenleg is gőzerővel folyik, hogy anyuka és gyermeke mihamarabb beköltözhessenek nyugodt, békés otthonukba és minden adott legyen egy boldogabb élethez. 





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás