„Az unió szokott hozni rossz döntéseket" – Orbán Viktor fontos részleteket árult el Ukrajna csatlakozásáról





Ne a magyarok fizessék meg a rossz döntés árát!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.15.
Módosítva: 2023.12.15.
Ukrajna EU-csatlakozás EU-csatlakozási tárgyalás Orbán Viktor Brüsszel

Ahogyan a Metropol már megírta, Brüsszelben most tartották az uniós csúcsot, ahol központi kérdés volt Ukrajna EU-s csatlakozása. Noha Orbán Viktor megkongatta a vészharangokat és rámutatott arra, hogy Ukrajna nem teljesíti a csatlakozási feltételeket, valamint több balkáni állam is igazságtalannak vélné szomszédunk belépését, a brüsszeli vezetés nem tud ellenállni az amerikai szándékoknak, és megindítják a beléptetési tárgyalást. Orbán Viktor kivonult a teremből, nem vett részt a szavazáson, amit a nyugati lapok óriási győzelemként hoztak le. 

orbán viktor
Orbán Viktor nem támogatja Ukrajna csatlakozását / Fotó: AFP

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorának vendége volt, a brüsszeli stúdióból jelentkezett be. Itt foglalta össze a csúcstalálkozó eseményeit és fejtette ki véleményét Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdésével kapcsolatban. 26 állam és kormányfő döntött a csatlakozási kérelem tárgyalásának megkezdéséről, ezt pedig egy 8 órás, hosszú és nehéz vita előzte meg. Orbán Viktor amellett érvelt, hogy ne is tűzzék napirendre a kérdést.

Nem lehetett őket meggyőzni. Nyolc órán keresztül küzdöttem, hogy elmagyarázzam, hogy rosszul segíteni rosszabb, mint nem segíteni.

Az európai politikusok azzal érveltek, hogy Magyarország ezzel nem veszít semmit, hiszen a végső szót a Nemzetek Parlamentje hozza meg, tehát végül Magyarország leszavazhatja Ukrajna csatlakozását. Ha majd a tárgyalás során valami sérti hazánk érdekeit, akkor és ott jelezzük. Ennek ellenére Orbán Viktor nem kívánt részt venni ezen a tárgyaláson, ezért kivonult a teremből. 

A magyarok 50 milliárdját is oda kívánták adni Ukrajnának mint háborús hozzájárulást, ezt azonban a miniszterelnök már nem engedte. 

Nem értett mindenki egyet a döntéssel

Orbán Viktor rámutatott, hogy a többi európai ország népe sem támogatja Ukrajna csatlakozását, ugyanakkor ezen országok politikusai nem a nép érdekeit képviselik, és nem az ő véleményüket jelenítik meg az EP-ben. Miniszterelnökünk hangsúlyozza, hogy ő nem fog támogatni egy olyan döntést, ami a magyar érdekekkel szembenáll. Félő, hogy mezőgazdaságilag súlyos csapás érné Magyarországot Ukrajna csatlakozásával. 

Az unió szokott hozni rossz döntéseket

– hangsúlyozza a miniszterelnök, és rámutatott, hogy a migránskérdésekben és a szankciók bevezetésében is rossz döntést hozott az EU. De amikor a magyar érdekek sérültek volna, akkor hazánk a saját lábára állt és vétózott. 

Közös hitelre akar kényszeríteni az unió Ukrajna miatt

Rossz döntés az is, hogy a tagállamok közösen vegyenek fel hitelt azért, hogy Ukrajnát támogatni tudják. Ráadásul az ukrán helyzet rosszul áll. Nem pénzt kellene küldeni nekik, hanem azt szorgalmazni, hogy érjen véget a háború. Mi a béketárgyalások mellett állunk, nem a háború finanszírozása mellett.

 A közös hitel kérdése esetében azonnali érdeksérelem merül fel, hiszen a magyaroknak kellene visszafizetni a kölcsönt. 

Magyarország megkapja az uniós forrásokat

Nem igaz az, hogy a magyar gazdaság nem tud külső támogatás nélkül működni – hangsúlyozza Orbán Viktor. Bár uniós pénz nélkül is talpon tudunk maradni, és van hajlam Brüsszelben arra, hogy a hatalmukkal visszaéljenek.

Ami jár, az jár. Előbb-utóbb úgyis oda kell adni

– mondta. 

Ezeket a területeket fejlesztené az uniós kifizetés. 

Magyarország ragaszkodik a szuverenitáshoz

Magyarország nem egyedül áll a világban, kapcsolatokat kell építeni, de az nem megengedhető, hogy hazai politikai pártokat külföldről finanszírozzanak. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár tiltja a magyar alkotmányos rendszer, hogy külföldről fogadjon el forrást, de 2022-ben megtalálták a kiskapukat arra, hogy külföldről érkező pénzeket használjanak. A szuverenitásvédelmi törvény ezeket a kiskapukat bezárta, és azt remélik, nem tudnak dollárok begurulni a baloldalhoz – mondta a kormányfő.

Akik a törvény ellen szólalnak fel, azok egyfajta önfeljelentést tesznek, most a zsoldosok tiltakoznak, de nem is az volt a cél, hogy nekik tetsszen a törvény.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás