Karácsony előtt még bekeményít az időjárás, vigyázat, jönnek a frontok!





Nem elég, hogy stresszesek vagyunk a bevásárlás, készülődés miatt, a következő néhány napban erős fronthatásokra kell számítani, de karácsonyra az időjárás is megnyugszik.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.21.
Módosítva: 2023.12.21.
hidegfront fejfájás időjárás stroke szívroham

A karácsonyi ünnepekhez közeledve mindenkit érdekel, hogy milyen időjárási hatásokkal kell számolni a takarítás, a bevásárlás, az utolsó ajándékok megvásárlása közben. Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, aminek aligha örülünk.

vorosmarty ter
Nem elég, hogy az utolsó pillanatban még ajándékokért szaladgálunk, a kettős fronthatás is idegesebbé tesz bennünket – Fotó: Markovics Gábor

Két front között, folyamatosan változó terhelések alatt vagyunk

– közölte a Metropollal dr. Pintér Ferenc, amikor a csütörtöki időjárás élettani hatásairól kérdeztük.

De a következő napokat illetően sem szolgált jó hírrel: a hét második felét is frontsorozat hatásai jellemzik. A szerdán érkezett hidegfront csütörtök reggel távozott, ennek a terhelő hatásait azonban a csütörtöki nap folyamán még érezni lehet. Csütörtökön este pedig megérkezik az újabb hidegfront.

Egyrészt egy ismétlődő hatásról van szó, másrészt a két front közti terhelés hullámszerű hatásairól. Ehhez a frontos időszakhoz köthetőek többek között a keringési, szív- és érrendszeri jellegű problémák, a görcsös fájdalmak, az ízületi panaszok, a szív- és légzőszervi panaszok, a különféle fejfájások felerősödése, a reggeli, a napközbeni és az esti órákban egyaránt

– tette hozzá a szakember. 

Csütörtökön kevéssé volt párás, ködös és hideg a reggel, ami részben annak köszönhető, hogy a szeles idő elkezdte megtisztítani a légkört. Így a csütörtöki nap folyamán ebből a szempontból kicsit megkönnyebbülhetünk. Az idegrendszert terhelő hatások azonban a széllel együtt érkeznek. A napsütéses órák száma nem növekszik jelentősen, ami a borús idővel együtt azt okozza, hogy fáradtabbnak, kimerültebbnek érezzük magunkat, kevesebb az energiánk és ingerlékenyebbek vagyunk, mint máskor – fejtette ki a szakember, majd hozzátette: ne csodálkozzunk, ha ma éjszaka nem alszunk zavartalanul, és ez péntekről szombatra virradóra is is így lehet.

Péntektől kezdődően még rosszabbá válik a helyzet, újabb front érkezik, melegszik az időjárás

– hangsúlyozta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász. Úgyhogy legalább tudjuk, miért vagyunk idegesebbek – nem (csak) a karácsony előtti zűrzavar az oka!

A hidegfront miatt az ízületi panaszok is gyakoribbak (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

A Köpönyeg előrejelzése szerint pénteken jellemzően közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Többfelé napközben szórványosan valószínű eső. Főleg hazánk északkeleti harmadán, illetve a hegyekben helyenként havas eső, havazás is előfordulhat. Sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódhat a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban általában –1, +4, délután +3, +9 Celsius-fokra számíthatunk.

A karácsony azonban elhozza az enyhülést, a frontok továbbvonulnak és még a nap is kisüthet!





 





Ezeket olvastad már?
„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

„Az a szomorú, ha segítségért kiáltasz, akkor sem jönnek oda” - forrnak az indulatok, miután elszabadult a pokol az 1-es villamos megállójában

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Azt hitte egy fiatal lány, hogy másnapos: kiderült, sokkal rosszabbról van szó

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Dermesztő pillanatok: négy UFO jelent meg a tanya felett

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Nagy retró mese kvíz: felismered mindet?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás