Rossz hírt közölt a szakember: évekre megváltozhat hazánk időjárása a két európai vulkánkitörés miatt





Nemcsak Olaszországban, Izlandon is kitört egy vulkán. Szakértők szerint mindez Magyarország éghajlatára is hatással lehet.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.15.
Módosítva: 2023.11.15.
vulkánkitörés levegő hamu Etna Izland

Kapaszkodj meg: Ránk is hatással lehet az elmúlt napokban tapasztalt két vulkánkitörés! Jöjjenek a részletek!  Nagy mennyiségű láva jutott a felszínre november 12-én, vasárnap az olaszországi Szicília szigetén. A 3350 méter magas Etna, mely utoljára 1992-ben produkált nagyobb kitörést, ismét felébredt – közölte az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV).

vulkánkitörés
A légkörbe jutó vulkáni hamu komoly változásokat okozhat. (Képünk illusztráció) Fotó: NurPhoto / Getty Images

A tűzhányó felett 4,5 km magas füstoszlop terjengett és időnként robbanásokat lehetett hallani.

A térség több településére, így Milo és Zafferana Etnea településekre hamu hullott, nagyobb károkról azonban nem érkeztek jelentések. A cataniai repülőtér forgalma zavartalan volt.

Ugyanakkor a múlt hétvégén egy vulkánkitörés miatt már közel 4000 embert evakuáltak a hatóságok egy izlandi városból. A szigetország déli részén mintegy 900 földrengést észleltek november 13-án, hétfőn. 

Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet a tengerparti városban és kárt tehet egy geotermikus erőműben is.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik.

Reykjavíkban nem észlelni sokat belőle, szerencsére a repteret sem kellett még lezárni

– mondta el a Metropolnak Hanna, aki jelenleg Izland fővárosában tanul diákként.

Nincs pánik, itt hozzá vagyunk szokva, hogy reng a föld. A tavalyi vulkánkitörés sem érintette közvetlenül az életünket. A közeli Grindavík település lakosait viszont evakuálták. Ott néhány magyar is él, a fővárosban lakó ismerőseik fogadták be őket. Keddre csillapodott a földrengés, ami a kitörés előjele szokott lenni, a lakosok visszamehettek az ottmaradt háziállatokért és számukra fontos dolgokért

– tette hozzá a fiatal lány.

Az Etna a mai napig az egyik legaktívabb vulkán. (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

A Metropol több neves szakértővel is beszélt az izlandi, valamint az olaszországi vulkánkitörések kapcsán.

Lehet hatása Magyarország klímájára, azonban ez a kitörések mértékétől, illetve attól függ, hogy mekkora mennyiségű kén-dioxid jut a sztratoszférába. Ha eléri a kritikus mennyiséget, akkor akár 1-2 évig az átlagosnál jóval hidegebb és csapadékosabb időjárás lehet egész Európában, hiszen ez a kén-dioxidos vegyület visszaveri a beérkező napsugárzást. A légi közlekedést is befolyásolhatja a kitörés, mint 2010-ben, amikor kitört a Eyjafjallajökull. Tehát érdemes nyomon követni az izlandi eseményeket

– árulta el dr. Krausz Miklós, a Köpönyeg meteorológusa.

Németh Lajos meteorológus a napokban előforduló széljárásra hívta fel a figyelmet:

Most erős nyugati széláramlás van, ami ide sodorhatja Közép-Európába ezt a vulkáni hamut vagy port. Mindez azért fontos, mert az elmúlt időszakokban is volt példa hasonló esetre, hogy a repülési magasságban lévő részecskék miatt le kellett állítani vagy el kellett terelni egyes járatokat.

Bár a csapadékképződés lényegesen alacsonyabban történik, mint ahol ez a vulkáni por száll, az is előfordulhat, hogy komoly hatása lesz az időjárásra.

Ami a hatásokat illeti, dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója szerint tarthatunk attól, hogy a vulkáni tevékenység annyira szennyezi a levegőt, hogy mi is megérezzük a hatását.

Az izlandi vulkánok kitörése csendes kitörés, tehát megnyílik a föld és elkezd ömleni a láva. Nem olyan, ami rengeteg hamuval jár, mint az Etna kitörése, ami sokkal veszélyesebb. Most is 4,5 km magas füstoszlop alakult ki az Etna felett. Ha ilyen kitörés történik eléggé nagy területen, az jelentős mértékben tudja szennyezni a légkört. Akár annyira, hogy ilyenkor a légi forgalmat is elterelik vagy szüneteltetik

– fogalmazott a meteogyógyász.





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás