Elképesztő dolgot állít az édesítőszerekről a magyar orvos.
Karácsonytól Újévig roskadozik az asztal. Ki tud ennek ellenállni? S amikor vége az ünnepeknek, jön a fogadkozás, a villámdiéta, a gyors fogyás reménye. Ez azonban nem tart sokáig, és már megint azon vesszük észre magunkat, hogy folyamatosan, napi 3-6 alkalommal is eszünk, közben pedig nassolunk.
Ez tartósan magasan tartja az inzulinszintet, ami egy egész sor betegséget okoz
– magyarázza dr. Fábián Lajos, a TritonLife Csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője. – A hozzáadott cukrot és édesítőszereket tartalmazó mesterséges szénhidrátok terhelik legjobban az inzulintermelő rendszerünket.
Igen, az édesítőszerek is! Ugyanis nem a bevitt kalória számít, hanem az inzulintermelésre kifejtett hatásuk.
A közel negyvenéves tapasztalattal rendelkező orvos, aki 3 éve kutatja a témát, ma már 16 kilóval könnyebb, nem szed semmilyen gyógyszert, aktív életet él, felhívja a figyelmet arra, hogy tudományos anyagok bizonyítják: az édesítőszerek tovább rontják az inzulinrezisztenciát II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében, mindemellett ma már a rákkeltő hatásukról is jelennek meg cikkek!
Azzal, hogy a szervezet raktározni kezd, hízunk és ezzel ördögi kör indul be. Másrészt az inzulinnak vannak olyan nemkívánatos hatásai, amelyek előtérbe kerülnek, ha folyamatosan magas az inzulinszint. Szerepe van ugyanis a szervezetünk gyulladásos állapotának fenntartásában, az elhízásban, érelmeszesedésben, a magas vérnyomás, sőt egyes kutatók szerint a tumorok, de még az Alzheimer-kór okozati tényezői között is. Egy idő után kialakul az inzulinrezisztencia, amikor a szervezetünk már nem reagál az inzulinra, másrészt a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben lévő, inzulint termelő bétasejtek kimerülnek. Ez már a II-es típusú cukorbetegség végstádiuma, ilyenkor az érintettek inzulinterápiára szorulnak. Egy inzulin okozta betegséget végül inzulinnal kezelünk, mert itt már nincs más esély. Jól hangzik? De megelőzhető lenne!
Nem az ünnepek alatti jó falatoktól hízunk, hanem az egész éves túlevéstől – hangsúlyozza a szakember, aki azt tanácsolja: kerüljük a magas szénhidráttartalmú, hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, a nagy mennyiségű magas glikémiás indexű tápanyagot, és iktassunk be időszakos böjtöt, rendszeresen adjunk „pihenőt” a szervezetünknek, amikor vízen kívül nem viszünk be mást legalább 16 órán keresztül.
Fontos, hogy rendszert vigyünk az étkezésünkbe és hosszabb szüneteket tartsunk két étkezés között – mondta dr. Fábián Lajos. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az üdítők – az édesítőszeresek is! – és az alkohol szintén növeli a vércukorszintet, ezáltal az inzulintermelést. S persze ne feledkezzünk meg a mozgásról: a kiadós ebéd, vacsora után egy nagy séta szintén jó közös program lehet. Év közben pedig szokjunk rá a rendszeres testmozgásra: úszás, kerékpározás, futás, túrázás, mindegy, mi, a fontos a rendszeresség.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre