Ha kutyád van, ezért kell szemmel tartanod karácsonykor





A szeretet meghitt ünnepe sok veszélyforrást is jelent a kedvenceink számára, ezért nagyon oda kell figyelni rájuk. Nehogy az állatorvosi ügyeleten kössünk ki!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.23.
kutya veszélyforrás veszély karácsony

Nagyon sok veszély leselkedik karácsonykor a kutyákra, ha nem akarunk bajt, muszáj figyelnünk rájuk. Az év ezen időszakában kerül a legtöbb kedvenc az állatorvosi rendelőkbe baleset miatt. Sokszor a gazdi nem is sejti, mi lehet veszélyes az állat számára, így a Vigyél Haza Alapítvány segítségével összeszedtünk néhány dolgot, amire különösen nagy figyelmet érdemes fordítani.

Golden,Retriever,,Studio,Portrait,Dog,On,A,Color,Background,,Christmas
Nagyon sok veszélyt rejt kedvenceink számára a szeretet ünnepe / Illusztráció / Fotó: dezy


Hógömb: Ezek a mesés karácsonyi kiegészítők a legtöbb esetben üvegből vannak, így ha eltöri a kutyus, az üvegszilánk sérüléseket okozhat nekik. De még ennél is fontosabb, hogy a bennük lévő folyadék mérgező anyagot is tartalmaz, aminek az elfogyasztása már kis mennyiségben is halálos lehet.
Karácsonyfadísz: A csillogó, fénylő karácsonyfadíszek hamar felkeltik az érdeklődő ebek figyelmét. Ha összetörik, megrágcsálják és a szilánkok komoly sérülést okozhatnak a szájukban vagy a bélrendszerükben.

Illóolajok: Az illóolajok nagyon kellemes illatot kölcsönöznek az otthonunknak, de  használatára nagy figyelmet kell fordítani. Közülük sok egyenesen mérgező a kutyák számára. Ezeknek az olajoknak a párolgása is okozhat légzőszervi irritációt, míg lenyelése mérgezést eredményezhet. Különösen mérgező a teafaolaj-, fahéj-, fenyő- és eukaliptuszolaj.

Xilit: A nagyon népszerű édesítőszert sok diabetikus édességben használják. nem is gondolnánk, hogy az ezzel készült ételek nagyon veszélyesek a kutyák számára. Már nagyon kis mennyiségben is súlyos inzulinválaszt és hipoglikémiát okozhat.

Kakaó és csokoládé: A kakaóban található egy theobromin nevű vegyület, ami a kutyákra és a cicákra egyaránt nagyon veszélyes, mivel a szervezetük nem tudja megemészteni. A mérgezés tünetei hányás, hasmenés, izgatottság, szívritmuszavar, görcsök. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk rajtuk, azonnal segítséget kell kérni állatorvostól.

Mérgező növények: Figyelni kell rá nagyon, hogy milyen növényeket használunk a karácsonyi dekorációhoz, mert ezek közül több is veszélyes lehet kedvenceinkre. Ilyen például a mikulásvirág és a jácint. Ezek hányást és hasmenést okoznak náluk.

Gyertya: Nagyon fontos, hogy állat mellett mellőzni kell minden tüzet okozó karácsonyi dekorációt, így a gyertyákat is. Ha ezeket felborítják, az nemcsak égési sérülést okozhat nekik, de az egész lakás könnyen lángba borulhat.

Csomagolópapír, szalagok és a kisebb ajándékok:  Ezek megrágcsálása, lenyelése bélelzáródást okozhat, és könnyen az ügyeleten köthet ki kedvencünk.

Falatkák: Nagy bociszemekkel várják a kutyusok a lepottyanó falatkákat az asztal körül. Fontos, hogy az embereknek készült ételek zsírosak, fűszeresek, esetleg szálkásak és rendszerint cukrot is tartalmaznak, így óriási kárt okozhatunk nekik.

Így előzheted meg a bajt

1. Nem szabad a háziállatokat egyedül hagyni, különösen a karácsonyfa és az ünnepi asztal környékén.

2. Távol kell tartani őket a veszélyes tárgyaktól és ételektől.

3. Nem szabad olyan dekorációt használni, ami mérgező számukra.

4. Amennyiben azt látjuk, hogy furcsán viselkednek vagy mérgezés tüneteit észleljük rajtuk, azonnal állatorvos segítségét kell kérni.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

„Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás